دولت ایالات متحده اعلام کرد که در چارچوب بازنگری در هزینه های خود، مبلغ دویست میلیون دلار از کمک مالی خود به حکومت خودگردان فلسطینی می کاهد. رهبران حکومت خودگردان نسبت به این تصمیم واکنش خشم آلودی نشان دادند و آن را “یک اقدام خصمانه دیگر ترامپ نسبت به فلسطینیان” توصیف کردند.
دولت پرزیدنت ترامپ اعلام کرد که با این کاهش میزان کمک به فلسطینی ها می خواهد مبلغ نامبرده را در رشته های دیگر هزینه کند. آمریکا این مبلغ را برای اجرای پروژه ها مختلف در کرانه باختری و نوار غزه، به فلسطینی ها اهدا می کرد.
ایالات متحده چند ماه پیش نیز اعلام داشت که از بودجه کمک به پناهندگان فلسطینی نیز شصت میلیون دلار می کاهد. در آن مورد نیز، فلسطینی ها چنین اقدامی را یک ضربه مالی برای خود تلقی می کنند.
کاهش دویست میلیون دلاری چند روز پس از آن اعلام می شود که پرزیدنت ترامپ در یک نطق انتخاباتی گفته بود که امتیاز بزرگی به اسرائیل داده و اکنون هنگام آن است که امتیاز بزرگتری به فلسطینیان داده شود. اشاره پرزیدنت ترامپ به انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم و به رسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت اسرائیل بود.
تصمیم دولت ایالات متحده در حالی اعلام می شود که یک نزاع مالی شدید نیز بین حماس و حکومت خودگردان فلسطینی جریان دارد.
در هفته های پیش گفتگوهای گسترده ای بین نمایندگان دو گروه فتح و حماس برای ایجاد آشتی بین طرفین برگزار شد که همان گونه که انتظار می رفت، به بن بست کشیده شد. بدنبال آن، محمود عباس اعلام داشت که از ادامه انتقال بودجه های دولتی به غزه خودداری می ورزد. زیرا امکان ندارد که حماس همچنان بر غزه مسلط است، ولی بودجه های مورد لزوم را حکومت خود گردان فلسطینی باید بپردازد.
قطع این بودجه ها، حکومت در غزه را با فاجعه بزرگتری روبرو خواهد ساخت. زیرا دیگر پولی برای تولید برق و امور بسیار ضروری، برای حماس در غزه باقی نمی ماند. حماس تهدید کرده که اگر حکومت خودگردان به چنین رفتاری دست بزندف حماس انتقام آن را از اسرائیل خواهد گرفت.
مبالغی که ایالات متحده هر سال به نهادهای سازمان ملل و یا به طور مستقیم به سازمان های فلسطینی می دهد قابل توجه است و کاهش آن، مشکلات حکومت خودگردان و نوار غزه را بسیار دشوارتر می سازد.
در طول نوار مرزی غزه با اسرائیل، روز گذشته (آدینه) دوباره هزاران نفر گرد آمدند و به تظاهرات و اغتشاشات پرداختند. ارتش اسرائیل در رویارویی با این وضع شکیبانی بسیار نشان داد و ارتش اسرائیل نیز حداکثر تلاش را به عمل آورد که در اوضاع دخالتی نکند.
با این همه وزارت بهداشت فلسطینی ها ادعا کرد که ۱۸۹تن زخمی شده اند. ولی کسی کشته نشد. آماری که فلسطینیان ارائه می دهند، قابل بازرسی نیست.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید، که در روزهای گذشته میهمان دولت اسرائیل بود، با نماینده ارشد روسیه درباره حکومت ایران و مساله حضور نظامی سپاه قدس در سوریه گفتگوهای مفصلی به عمل آورد.
جان بولتون در جریان سفر سه روزه به اورشلیم، پیرامون همین موضوع با رهبران اسرائیل گفتگوهای مشروحی به عمل آورده بود و به گفته آگاهان، همآهنگی های کاملی بین اسرائیل و ایالات متحده در این زمینه وجود دارد.
هدف تماس های ایالات متحده با روسیه آن است که دولت مسکو را متقاعد سازد که باید از استقرار نظامی رژیم ایران در سوریه جلوگیری کنند. این خواسته، بارها از جانب اسرائیل نیز به طور قاطع مطرح شده است.
حکومت ایران در روزهای اخیر با تحریف سخنان مقامات روسی، ادعا کرده بود که روسیه هیچ گونه گفتگویی در این زمینه با ایالات متحده به عمل نیاورده و هیچ تعهدی نداده است.
این ادعا در حالی مطرح گردید که پرزیدنت ترامپ گفته بود که موضوع اصلی گفتگوهایش در دیداری که با پوتین در هلسینکی انجام گرفت، خروج نیروهای ایرانی از سوریه و مهار کردن زیاده خواهی های حکومت اسلامی بوده است.
جان بولتون نیز برای گفتگو درباره همین موضوع از اورشلیم رهسپار ژنو شده بود.
گفتگوی بولتن با نیکولای پاتروشُف مشاور امنیت ملی پرزیدنت پوتین، پنج ساعت ادامه یافت که نشان می دهد مذاکرات تا چه حد جدی و گسترده بوده است.
پاتروشف نیز در همایش رسانه ای مشترک با بولتون، تائید کرد که موضوع حضور نیروهای مسلح حکومت ایران در سوریه و همچنین رفتارهای حکومت ایران در منطقه، دو مساله اصلی مذاکرات مفصل آن دو تن بوده است.
مطلبی که ممکن است نگرانی رژیم ایران را از این نوع تماس ها دوبرابر کند، اظهارات بولتن است که گفت در آن دیدار پنج ساعته، نماینده روسیه کوچکترین درخواستی برای تعلیق تحریم ها علیه رژیم ایران و یا راکد گذاشتن آن مطرح نکرده است.
مقامات حکومت اسلامی ایران انتظار داشتند که روسیه در برابر ایالات متحده، قاطعانه از مصالح و خواسته های آنان دفاع کند. ولی اکنون می بینند که دولت مسکو یک بار دیگر آن ها را تنها گذاشته و اکنون قصد دارد برای بیرون راندن افراد سپاه قدس از سوریه، با دولت واشنگتن نیز همکاری کنند تا شاید امتیازاتی را در ادامه تسلط خود بر شبه جزیره کریمه دریافت کنند.
آگاهان گفتند که در گفتگوهای پنج ساعته بین مشاوران امور امنیت ملی ایالات متحده و روسیه، جنجال دخالت احتمالی مسکو در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز مطرح شده است. ولی بولتون درباره جزئیات آن مطلبی نگفت.
جان بولتون در همایش رسانه ای مشترک با همتای روس خود دوباره تاکید کرد که مساله خروج نیروهای ایرانی از سوریه، از اهمیت درجه اول برخوردار است.