در همان حال که انتقادهای شدید نسبت به شیوه رفتاری دولت پرزیدنت بایدن در مورد فراز عجولانه از افغانستان ادامه دارد، دولت واشنگتن اعلام کرد که با طالبان به این توافق رسیده که تخلیه شهروندان آمریکایی از کابل و همچنین افغانهایی که با ارتش آمریکا همکاری داشتهاند و ممکن است مورد تعرض و حتی تهدید جانی از سوی طالبان قرار گیرند، بدون وقفه ادامه خواهد یافت.
در واشنگتن ارزیابی می شود که حدود یکصد هزار نفر افغان که با آمریکائیان همکاری داشتهاند، باید از آن کشور خارج شوند و به ایالات متحده انتقال یابند. هر روز بیش از ده پرواز از فرودگاه بین المللی کابل انجام می شود و اگر اتفاق سویی رخ ندهد، ارزیابی آن است که تا ده روز دیگر این ماموریت به انجام برسد.
پائین آمدن میزان وجهه پرزیدنت بایدن در افکار عمومی ایالات متحده، به علت اشتباهات او در تخلیه افغانستان، با انتقادهای شدید از جانب جمهوریخواهان، و حتی شماری از دموکراتها علیه بایدن همراه بوده است. برخی میگویند که اشتباهات شیوه خروج از ویتنام، اکنون در افغانستان تکرار شده است.
مقامات واشنگتن میگویند که اکنون فرودگاه بین المللی کابل، موسوم به فرودگاه حامد کرزای، به طور کامل در تسلط آنها قرار دارد و هواپیماهای آمریکایی بی وقفه به تخلیه افراد ادامه میدهند.
ایالات متحده گفته است که شش هزار سرباز به افغانستان فرستاده که پیرامون فرودگاه را احاطه کردهاند تا از تعرض طالبان و هجوم مردمی که میخواهند از کشور خود بگریزند، جلوگیری کنند.
یک مقام ارتش آمریکا گفت که تقریبا هر ساعت یک هواپیمای بزرگ به زمین مینشیند و هر روز میتوان بین پنج هزار تا ده هزار تن را از افغانستان بیرون برد.
یکی از افغانهایی که به عنوان مترجم با ارتش آمریکا همکاری میکرد، به خبرنگاران گفت که اگر به دست طالبان بیافتند، او را تکه تکه خواهند کرد.
دولت آمریکا به همه کسانی که در بیست سال اخیر در افغانستان به ارتش آن کشور یاری رساندهاند قول داده است که امنیت جانی آنان را تضمین میکند و اکنون باید به خارج کردن آنها بپردازد، در غیر این صورت، طعمه انتقام جویی طالبان خواهند شد.
مترجمی که نخواست نامش برده شود، به خبرنگاران آمریکایی گفت: «به حرفهای طالبان اعتماد نکنید. آن ها از موازین امروزی بشری بویی نبردهاند و هرگز تغییرپذیر نیستند و به همان شیوههای کهنه پیش از قرون وسطی ادامه می دهند.
او گفت: از دید طالبان، افغانهایی که در خدمت ارتش آمریکا بوده اند، افراد خائن هستند و بنابراین، نه تنها ما را خواهند کشت، بلکه از فرزندان ما نیز انتقام خواهند گرفت. آنها هرگز تغییر نخواهند یافت.
در واشنگتن، نه تنها جمهوریخواهان کنگره، بلکه شماری از شخصیتهای حزب دموکرات، خواهان تحقیق در این باره هستند که چگونه دولت پرزیدنت بایدن تصمیم به اجرای این عقب نشین عجولانه گرفت.
مشاوران بایدن در کاخ سفید، این انتفادها را قاطعانه رد میکنند و میگویند که اگر بایدن سربازان آمریکایی را برای مدتی بیشتر در افغانستان باقی میگذاشت، شمار بیشتری از آنان جان خود را از دست میدادند و نتیجه همان میشد که اکنون مشاهده میکنیم.
برخی سیاستمداران آمریکایی به صراحت میگویند که بیم دارند افغانستان در آینده ای نه چندان دور، دوباره به خاستگاه ترور اسلامی علیه غرب و به ویژه آمریکا مبدل شود.
مشاور امور امنیتی کاخ سفید، جیک سالیوان در واکنش به انقادهای شدید گفت: «ما نسبت به تهدیدات تروریستی از سوی افغانستان و یا هر مکان دیگری در جهان همچنان هشیار خواهیم بود. ما ثابت کردهایم که خطرات تروریستی در هر نقطه جهان را، بی نیاز از حضور نظامی در محل، سرکوب میکنیم و این همان شیوه ای است که در مورد افغانستان نیز از این پس در پیش خواهیم گرفت».