با آن که مقامات آمریکایی چند بار گفته اند که مرحله دوم بازگشت تحریم های آمریکایی، ممنوعیت دسترسی حکومت ایران به نهاد بینی المللی مبادلات پولی، موسوم به سوئیفت را نیز شامل می شود، اکنون برخی منابع آمریکایی می گویند که ایالات متحده در این زمینه تسهیلاتی برای حکومت ایران قائل خواهد شد که به یک یا چند بانک در تهران امکان خواهد داد، در چارچوب سوئیفت بتواند ارز خارجی وارد ایران کند.
این خبر در حالی منتشر می شود که قرار است طرح ارائه شده از جانب کشورهای اروپایی، در ظرف کمتر از دو هفته دیگر به طور آزمایشی به اجرا گذاشته شود. قرار است مرحله دوم تحریم های آمریکایی، شامل ممنوعیت فروش نفت و گاز ایران، از سیزدهم آبان به اجرا گذاشته شود.
محافل اسرائیلی گفته اند که اگر قرار باشد ایالات متحده در چارچوب سوئیفت تسهیلاتی برای بانک های حکومت ایران قائل گردد، به تلاش خود برای خشکاندن منابع مالی رژیم ایران آسیب خواهد رساند و این هدف عملی نخواهد گردید.
به گفته مقامات اسرائیلی، هدف اصلی، خشکاندن منابع مالی خارجی رژیم ایران است، تا نتواند به برنامه های اتمی و موشکی ادامه دهد و در جنگ در کشورهای همسایه همچنان دخالت کند و همچنین به سازمان های ترور پول برساند.
روزنامه ییسرائل هیوم در شماره امروز خود (پنجشنبه) نوشت: چنین به نظر می رسد که حتی مقامات سیاسی اسرائیل با این تصمیم ایالات متحده کنار آمده اند. ولی مقامات رسمی دو کشور هنوز نسبت به این گزارش واکنشی نشان نداده اند.
وزیر خزانه داری ایالات متحده، استیون منوچین هفته پیش از اسرائیل دیدن کرد و برخی آگاهان سیاسی گفتند که او در اظهارات خود هنگام دیدار با مقامات اسرائیلی، توضیح داده است که قطع کامل رابطه بانک های حکومت ایران با نهاد بین المللی که سوئیفت نامیده می شود، کار آسانی نخواهد بود.
رسانه های خبری حکومت اسلامی ایران از قول خبرگزاری رویترز، امروز (پنجشنبه) نوشتند که مکانیسم اتحادیه اروپا برای خنثی ردن مرحله دوم تحریم های آمریکا در رابطه با برجام، قادر نخواهد بود تا سال میلادی آینده (دو ماه و نیم دیگر) عملیاتی شود.
به گفته سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس حتی روسیه و چین نیز به ایران گفتند اگر به اف ای تی اف نپیوندد روابط دوجانبه ما با شما دچار مشکل خواهد شد.
لوایح مرتبط با اف ای تی اف به خاطر نظرات مجمع تشخیص مصلحت به مجلس بازگردانده شده است علی نجفی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی چهارشنبه دیروز ابراز امیدواری کرد که لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی زودتر روند قانونی بررسی خود در ایران را طی کرده در نهایت تایید شود و به گفته او این بهانه از مخالفان ما گرفته شود.
سخنگوی امنیت ملی مجلس در گفتگوی خود در سایت عصر ایران همچنین از جلسه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی با مسئولان بانک مرکزی ایران و شورای نگهبان استدلال و دیدگاههای خود را بیان کرده و گفتند تصویب نشانه های مرتبط با اف ای تی اف ابزار و بهانه ای برای مخالفان و دشمنان ما خواهد بود که بتوانند علیه ایران در دنیا فضا سازی کنند.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه تصویب قوانین مرتبط با اف ای تی اف و پیوستن ایران به آن میتواند فرصتهایی را برای جمهوری اسلامی ایجاد کند.
وی از هشدار برخی کشورها از جمله چین و روسیه در رابطه با عدم تصویب این روایت خبر داد.
رهبر جمهوری اسلامی علی خامنه ای نیز طی نامه ای در ۱۵ مهر ماه گذشته به رئیس مجلس شورای اسلامی علی لاریجانی نوشت آنچه که من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیون ها گفتم مربوط به اصل کنوانسیون ها بود نه کنوانسیون خاصی لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم تا مسیر قانونی خود را طی کند.