بازرسان آژانس به دنبال طرح‌های جایگزین در صورت شکست احتمالی مذاکرات با ایران

بازرسان آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای، که از رصد کردن برنامه هسته‌ای به سرعت در حال  گسترشِ رژیم ایران محروم شده‌اند، برنامه‌های احتمالی را در دست تدوین دارند که در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای بین رژیم ایران و قدرتهای جهانی، بتوانند بر برنامه‌‌های هسته‌ای رژیم ایران نظارت کنند.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارش پادمانی فصلی خود را در مورد فعالیت‌های هسته ای حکومت ایران در دست تهیه دارند که قرار است در نشست ماه آینده در وین به دیپلمات‌ها ارائه شود.

از زمانی که رژیم تهران به تلافی تحریم‌های آمریکا، دسترسی به تاسیسات اتمی ایران را برای بازرسان هسته‌ای محدود کرده است، ناظران از دسترسی به فیلم‌های ضبط شده دوربین‌های نظارتی آژانس محروم شده‌اند.

پس از تصویب قانون «اقدام راهبردی» در مجلس سرسپرده رژیم ایران، که در واکنش به ترور محسن فخری‌زاده صورت گرفت، سران رژیم تصمیم گرفتند بازرسی‌های فرا پادمانی آژانس از تاسیسات اتمی خود را ممنوع کنند.

در پی این تصمیم، رافائل گروسی، دبیر کل آژانس به تهران سفر کرد و یک تفاهم‌نامه‌ دو ماهه برای ادامه همکاری‌ها میان دو طرف امضا شد. طبق این توافق، دوربین‌های آژانس مستقر در سایت‌های اتمی ایران به ضبط فعالیت‌های هسته‌ای ایران ادامه دادند، اما قرار شد محتویات این دوربین‌ها تا رسیدن به توافق میان ایران و طرف‌های برجام در مذاکرات وین نزد ایران محفوظ بماند.

این توافق برای یک ماه دیگر تا پنج‌شنبه سوم تیرماه، تمدید شد. اما پس از طولانی شدن مذاکرات وین و در حالی‌که رژیم ایران به خواسته‌های خود در مذاکرات نرسیده بود، دیگر حاضر نشد آن را تمدید کند و نماینده حکومت ایران در آژانس، ادامه توافق با این نهاد نظارتی سازمان ملل را الزام آور ندانست.

در حالی که شش دور مذاکرات وین بر سر لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران و بازگشت طرفین به برجام ناکام و متوقف مانده است، رژیم ایران بدون هیچ نظارت و مزاحمتی، به توسعه سریع برنامه‌های اتمی خود ادامه می‌دهد و در حال غنی سازی شبانه روزی اورانیوم با غلظت ۶۳ درصد است که نزدیک به غلظت مورد نیاز برای ساخت بمب اتم می‌باشد.

با این اوصاف، دیپلمات‌ها در پایتخت اتریش گفتند که آژانس بین المللی انرژی اتمی، می‌تواند به دنبال به روزرسانی یک توافقنامه جداگانه با ایران باشد که تعداد دفعات بازدید از تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم در ایران را مشخص کند.

بر اساس توافقنامه پادمان جامع، که ایران تا کنون متعهد به رعایت آن بوده است، کشورها ملزم هستند که پس از نقض آستانه‌های هسته‌ای تعیین شده، اجازه دسترسی بیشتر را به بازرسان آژانس بدهند.

به گفته دو مقام آگاه در مذاکرات وین که خواستند نامشان فاش نشود، تصمیم رژیم ایران برای آغاز تولید اورانیوم غنی شده نزدیک به سطح مورد نیاز برای استفاده در کلاهک‌های هسته‌ای، به وضوح از خطوط مشخص شده در توافق پادمانی عبور کرده است.

برنامه‌های اتمی رژیم ایران که رنگ و بوی نظامی دارد، باعث نگرانی شدید اسرائیل شده است که همواره از سوی رژیم یهودستیز ایران، تهدید به نابودی گردیده است. در حالی که نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، به واشنگتن رفته است تا با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا دیدار کند، جستجوی یک برنامه پشتیبان در حال انجام است. رهبر اسرائیل به دنبال آن است که بایدن را متقاعد سازد تا به توافق تاریخ مصرف گذشته ۲۰۱۵ باز نگردد.

دولت بایدن خواستار بازگشت سریع به برجام، به عنوان راهی برای دستیابی به یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر است. اما با روی کار آمدن دولت تندرو جدید در تهران، تردید قابل ملاحظه‌ای نسبت به دستیابی به یک توافق جدید با رژیم ایران، در میان کشورهای غربی بروز کرده است.