با تجمع هزاران افغان و خارجی ناامید در فرودگاه کابل، به امید فرار از حاکمان جدید افغانستان، انتظار میرود جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به زودی، امروز سهشنبه، در مورد تمدید مهلت ۳۱ اوت تصمیم بگیرد. ۳۱ اوت، مهلت تخلیه شهروندان خارجی و همه کسانی است که باید از طریق فرودگاه کابل، افغانستان را ترک گویند.
بایدن دو روز پیش (یکشنبه) هشدار داد که تخلیه افغانستان، “سخت و دردناک” خواهد بود و هنوز هم ممکن است خیلی چیزها اشتباه پیش برود. او گفت که نیروهای آمریکایی ممکن است فراتر از مهلت ۳۱ اوت برای نظارت بر فرآیند تخلیه، در کابل باقی بمانند.
دیروز (دوشنبه)، یک مقام دولت آمریکا به رویترز گفت که بایدن ظرف ۲۴ ساعت آینده تصمیم میگیرد که آیا زمان بندی تخلیه را تمدید میکند یا خیر، تا پنتاگون تکلیف خود را بهتر بداند.
علاوه بر نیاز به خارج ساختن هزاران آمریکایی، شهروندان کشورهای هم پیمان و افغانهایی که با نیروهای آمریکایی کار میکردند، مقامات پنتاگون گفتند که خروج ۶۰۰۰ سربازی که هم اکنون برای تأمین امنیت و اداره فرودگاه کابل مستقر شدهاند، خود به چند روز زمان نیاز دارد.
برخی از مشاوران بایدن برای تمدید مهلت تخلیه، با او، بحث و تبادل نظر کردهاند. ممکن است بایدن امروز سهشنبه، در نشست مجازی گروه هفت کشور صنعتی جهان، تصمیم خود را اعلام کند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که تعهد این کشور به افغانهای در معرض خطر، “در ۳۱ اوت پایان نمییابد.”
دیروز دوشنبه، آدام شیف، نماینده دموکرات و رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، پس از آگاهی رسانی به مقامات اطلاعاتی در مورد افغانستان، به خبرنگاران گفت که گمان نمیکند تخلیه افغانستان در هشت روز باقی مانده تا ۳۱ اوت، به پایان برسد.
شیف گفت: “با توجه به شمار آمریکاییهایی که هنوز نیاز به خارج شدن از افغانستان دارند، من فکر میکنم که این امکان پذیر، ولی بعید است.”
واشنگتن گفت که مذاکرات با طالبان در این مورد ادامه دارد، اما یک مقام طالبان گفت: «نیروهای خارجی به دنبال تمدید مهلت نبودهاند، ولی در صورت تمایل آنها برای تمدید، با آن موافقت نمیشود».
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که ایالات متحده در حال مذاکره روزانه با طالبان است و “پیشرفت عظیمی” در تخلیه آمریکایی ها و سایرین رخ داده است.
به گفته سالیوان، دیروز دوشنبه، بین ساعت ۳ صبح تا ۳ بعد از ظهر به وقت محلی، حدود ۱۰،۹۰۰ تن از کابل تخلیه شدند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که ایالات متحده در مورد آینده کنترل فرودگاه با طالبان و همچنین با شرکا و متحدان آمریکا مذاکره کرده است.
تسلط سریع طالبان و هرج و مرج متعاقب آن در افغانستان، صحنه سیاسی آمریکا را تحت تأثیر قرار داده است و سیل انتقادات به سوی جو بایدن روان شده است.
همچنین بر اساس نظرسنجیها، محبوبیت جو بایدن، پس از فروپاشی افغانستان و ورود طالبان به پایتخت، کاهش یافت و به پایینترین سطح در دوران هفتماهه ریاست جمهوری او رسید. کاهش محبوبیت بایدن که از ماه ژانویه آغاز شده بود، رفته رفته شدیدتر شد تا اینکه در روزهای اخیر به پایینترین سطح رسید. بنابر نتایج نظرسنجی مشترک خبرگزاری رویترز و موسسه پژوهشی ایپسوس، تنها ۴۶ درصد از شهروندان آمریکایی نسبت به عملکرد جو بایدن، ابراز رضایت کردند. این در حالی است که میزان رضایت از عملکرد او در نظرسنجی پیشین، ۵۳ درصد بود.
هم حزبیهای دموکرات بایدن که کنگره را کنترل میکنند، وعده دادهاند که در مورد آنچه در هفتههای گذشته در افغانستان و در طول درگیری ۲۰ ساله، طولانی ترین جنگ آمریکا اتفاق افتاده است، تحقیق کنند.