با ابراز مخالفت شدید در محافل سیاسی سودان، احتمال برقراری روابط با اسرائیل ضعیف تر شده است

با ابراز مخالفت شدیدی که در میان احزاب و گروه های سیاسی در سودان، پیرامون دیدار رئیس جمهوری آن کشور با نخست وزیر اسرائیل روی داد، و همچنین واکنش رئیس حکومت خودگردان فلسطینی و برخی کشورهای عربی و در کنار آن ها حکومت ایران، بعید می نماید که در حال حاضر برقراری دوباره روابط سیاسی بین اسرائیل و سودان در آینده ای نزدیک امکان پذیر گردد. ولی اسرائیل همچنان خوش بین است که نوعی همکاری بین دو کشور برقرار گردد که به دوستی های گسترده تری بیانجامد.

رئیس جمهوری کنونی سودان، عبدالفتاح البُرهان دو روز پیش در کامپالا پایتخت اوگاندا، دیدار اعلام نشده ای با بنیامین نتانیاهو داشت. او هیچیک از مقامات دولت سودان و یا افراد دیگر را از برنامه دیدار با نخست وزیر اسرائیل آگاه نساخته بود و با آن که در این ملاقات قولی به نخست وزیر اسرائیل نداد، ابراز مخالفت ها در خرطوم پایتخت سودان بسیار شدید بود.

اعتراض عمده آن بود که پرزیدنت البرهان انجام این دیدار را محرمانه نگاه داشته بود. اعتراض دوم آن است که دولت کنونی در سودان جنبه انتقالی دارد و رهبران کنونی فاقد صلاحیت هستند که بتوانند درباره آینده روابط بین المللی آن کشور تصمیم بگیرند.

از هنگام برانداختن حکومت سرهنگ عمرالبشیر در سودان و برپایی ائتلاف سیاسی کنونی، دولت تلاش می کند از لیست حکومت های تروریست پرور آمریکا بیرون آید تا بتواند اوضاع اقتصادی خود را سروسامان بخشد. از دیدگاه پزیدنت البرهان، اسرائیل می تواند میانجی خوبی بین سودان و ایالات متحده باشد. ولی برخی احزاب جنجالی سودان، ابراز حمایت از خواسته های فلسطینیان را در حال حاضر بر منافع دراز مدت ملی ترجیح داده اند.

گرچه عمرالبشیر نیز در سال های نخست حکومت خود، با رژیم ایران برای انجام عملیات تروریستی در آفریقا و جهان، و به ویژه علیه ایالات متحده همکاری نزدیکی داشت، ولی او نیر در سال های اخیر این همکاری را متوقف ساخته بود و حتی برای نزدیک شدن به اسرائیل گام های نخستین را هم برداشت.

رهبر سودان روز دوشنبه (دو روز پیش)، درست در همان روزی با نخست وزیر اسرائیل در کامپالا دیدار کرد که همایش کشورهای اسلامی در عربستان، طرح صلح پرزیدنت ترامپ را رد کرده بود.

محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی، دیدار پرزیدنت البرهان با نتانیاهو را “خنجر از پشت” توصیف کرده بود.

با این همه، در اورشلیم پرسیده می شود که آیا دولت کنونی سودان حاضر است یکی از مشکلات مهاجرتی اسرائیل را حل کند و هزاران شهروند سودانی را که به علت بحران در کشورشان به اسرائیل پناهنده شده بودند، دوباره بپذیرد و قول دهد که به آنان آسیبی نخواهد رسید؟ برخی آگاهان امور در اسرائیل نسبت به این امر خوش بین هستند، ولی برخی دیگر بعید می دانند که چنین خواسته اسرائیل به اجرا درآید.