با امضای پیمان ابراهیم بین اسرائیل با امارات و بحرین، برگ تازه ای در تاریخ خاورمیانه گشوده شد

مردم اسرائیل و همه صلح دوستان جهان، امروز (چهارشنبه) به روی روز تویی چشم گشودند که امیدهای بسیار با خود به همراه می آورد. برگ تازه ای به تاریخ خاورمیانه افزوده شده که همانا پایان گیری خصومت و ستیز و آغاز یک مرحله نوین از دوستی و همکاری و همیاری بین ملت ها و اقوام است.

پرزیدنت ترامپ در سخنان شب گذشته خود، هنگام امضای پیمان صلح اسرائیل و امارات عربی متحده، و پیمان آشتی بین بحرین و اسرائیل، از جمله گفت که پنج کشور دیگر نیز قصد دارند روابط خود با اسرائیل را عادی سازند. او از این کشورها نام نبرد، ولی از جمله گفت که با پادشاه عربستان به گرمی سخن گفته است.

آن چه شب گذشته در کاخ سفید برگزار شد، نشان آن است که کشورهای عرب نیز به این نتیجه رسیده اند که ادامه خشونت فلسطینی سودی به حالشان نخواهد داشت و حمایت از خواسته های ملی فلسطینیان نباید به مفهوم حمایت از ترور باشد.

بنیامین نتانیاهو سخنرانی خود در مراسم کاخ سفید را با پیام صلح آغاز کرد و خطاب به ملت های عرب و سران کشورهای عرب به زبان عربی گفت: «السلام علیکم” یعنی صلح بر شما باد. و وزیر خارجه بحرین گفت: سپاسگزاریم از شما آقای نتانیاهو که راه صلح را برگزیده اید.

در آئین پرشکوه شب گذشته صدها نفر میهمانان اسرائیلی، عربی، دیپلمات ها و سیاستمداران آمریکایی حضور داشتند.

پرزیدنت ترامپ در آغاز سخنرانی خود از یکایک آنانی که در راه رسیدن به توافق صلح و عادی سازی روابط بین امارات و بحرین با اسرائیل نقش داشتند با بردن نام آن ها سپاسگزاری کرد.

رئیس جمهوری ایالات متحده در سخنان خود از جمله گفت: «ما امروز در این جا گرد آمده ایم تا تا مسیر تاریخ را تغییر دهیم. پس از چندین دهه جدایی و و نزاع، اکنون در آستانه روزی نوین در خاورمیانه قرار گرفته ایم  تا آینده ای نو برای مردم این منطقه، و برای همه ادیان آن، رقم زنیم».

پرزیدنت ترامپ گفت: «آن چه ما “پیمان ابراهیم” می نامیم که همانا توافق ها بین اسرائیل و امارات و بحرین است، دربهای اماکن تاریخی اسرائیل را به روی مسلمانان جهان می گشاید و آن ها می توانند در مسجد الاقصی  که سومین مکان مقدس مسلمانان است نماز بگذارند. این پیمان، پایه توافق های جامع در تمامی منطقه خواهد بود که کسی تصور آن را هم به ویژه در دوره کنونی نمی کرد».

نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نیز در سخنرانی خود از اهمیت صلح و آشتی سخن گفت و از جمله اظهار داشت: «پیمان ابراهیم، امیدی برای پیروان همه ادیان ابراهیمی دارد»

او گفت که خاورمیانه چندین دهه شاهد خونریزی و کشتار بوده است و هنگام آن است که این روند پایان گیرد و راه صلح در پیش گرفته شود

نتانیاهو در بخشی از سخنان خویش گفت که او از زشتی های جنگ و خوبی های صلح و آشتی آگاهی دارد. او گفت که خودش هنگامی سربازی، در جنگ زخمی شد و یک همرزم او در آغوشش جان سپرد و برادرش که یک افسر فرمانده بود، در عملیات نجات مسافرانی هواپیمایی که سازمان های ترور ربوده بودند، جان باخت.

وزیر خارجه امارات، عبدالله بن زاید، در سخنرانی خود از جمله گفت: «با این دستاورد تاریخی، خاورمیانه از خوبی های آن بهره خواهد برد و شکوفایی اقتصادی شتاب خواهد گرفت و ناداری و فرودستی رو به پایان خواهد گذاشت:

وزیر خارجه بحرین، عبداللطیف الزیانی نیز در سخنان خود از اهمیت صلح بین اسرائیل و کشورهای عرب سخن گفت و از جمله اظهار داشت: «آقای نتانیاهو از این که شما راه صلح را در پیش گرفته اید، سپاسگزاری می کنیم و به شما درود می فرستیم».

انتظار می رود که در هفته ها یا ماه های آینده، کشورهای بیشتری در خاورمیانه و آفریقا به روند صلح بپیوندند. آن ها در انتظار بررسی پیامدهای اقدام شجاعانه امارات و بحرین هستند.

برخی تحلیلگران در ایالات متحده و کشورهای دیگر می گویند که آئین باشکوه شب گذشته در صحن چمن کاخ سفید، یک نمایش انتخاباتی برای پیشبرد محبوبیت ترامپ بود. ولی برخی آشنایان به امور آمریکا می گویند که تاثیر این رویداد بر روند انتخابات آمریکا بسیار حاشیه ای است.

آن ها یادآوری می کنند که طبق آخرین نظرسنجی ها، هنوز شصت درصد از یهودیان ایالات متحده به دموکرات ها رای خواهند داد و تنها سی درصد از پرزیدنت ترامپ پشتیبانی خواهند کرد – که همین درصد کم هم، از انتخابات پیشین بسیار بیشتر است.

همچین گفته می شود که مسیحیان انجیلی نیز که اسرائیل را مقدس ترین مکان دینی خود می دانند، در هر حال، این بار نیز همچنان به پرزیدنت ترامپ رای خواهند داد. پرزیدنت ترامپ گفته بود که برای اجرای وعده خود به مسیحیان انجیلی بود که سفارتخانه آمریکا را از تل آویو به اورشلیم منتقل ساخت.