
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر که در ساعات بعدازظهر امروز (سه شنبه) از سفر به واشنگتن بازگشت، هدیه بسیار مهمی را با خود به همراه آورده که همانا سند امضا شده توسط پرزیدنت ترامپ است که به موجب آن، ایالات متحده حاکمیت اسرائیل بر بلندی های گولان را به رسمیت می شناسد.
نتانیاهو در همایشی که به همین منظور روز گذشته (دوشنبه) در کاخ سفید برگزار گردید، با گرمی بسیار از پرزیدنت ترامپ سپاسگزاری کرد و او را بهترین دوست اسرائیل دانست و حتی او را در آغوش گرفت و او را بوسید.
پس از انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی های گولان، از اهمیت سیاسی فوق العاده ای در صحنه سیاست جهانی برخوردار شده است. این واقعیت که هنوز هیچ کشور دیگری در این مورد به ایالات متحده نپیوسته است، از اهمیت این رویداد تاریخی نمی کاهد.
در کوتاه مدتی که از انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم می گذارد، چند کشور دیگر نیز از این اقدام پیروی کرده اند و برخی کشورهای دیگر نیز سطح دیپلماتیک کنسولگری خود در اورشلیم را بالا برده اند که این خود، می تواند پیش در آمد انتقال سفارتخانه در آینده باشد.
پرزیدنت ترامپ هنگام امضای فرمان ریاست جمهوری در مورد گولان گفت: امروز شاهد اقدامات تجاوزکارانه رژیم ایران و گروه تروریستی حزب الله لبنان به هدف استقرار در جنوب سوریه و در همسایگی بلندی های گولان هستیم. آن ها می خواهند این سرزمین را به پایگاهی برای انجام عملیات تروریستی علیه اسرائیل مبدل کنندو لازم بود که این کار (تائید حق حاکمیت اسرائیل بر گولان) خیلی زودتر، و توسط روسای جمهوری پیشین ایالات متحده انجام می شد.
رهبران همه احزاب اسرائیل، جز احزاب عربی، از اقدام پرزیدنت ترامپ به گرمی استقبال کردند و آن را نشان دوستی بیشتری بین دو کشور دانستند. یائیر لپید رهبر حزب یش عاتید که بخش مهمی از جبهه حزبی آبی و سفید محسوب می شود نیز، در سخنان امروز خود در رادیو، این دستاورد نتانیاهو را شادباش گفت.
بلندی های گولان در جنگ شش روزه که در سال ۱۹۶۷ رخ داد به تصرف اسرائیل در آمد و چهار سال پس از آن قانونی در پارلمان اسرائیل به تصویب رسید که این خاک را به طور رسمی به اسرائیل ضمیمه کرد.
از هفته پیش که پرزیدنت ترامپ اعلام کرد ایالات متحده حاکمیت اسرائیل را بر گولان به رسمیت می شناسد واکنش اعراب و فلسطینی ها نسبت به آن ملایم بوده و هیچگونه اقدامات جدی اعتراضی به دنبال نداشته است. گرچه هیچ کشوری دیگری هنوز از این اقدام جانبداری نکرده، ولی ابراز مخالفت اعراب جدی نبوده است.
همانگونه که انتظار می رفت، حکومت ایران، دولت اسلامگرای ترکیه، دولت روسیه که حفظ روابط دوستانه با اعراب و فلسطینی ها را مهم می داند و فرصتی برای ابراز مخالفت با ایالات متحده پیدا کرده است، اتحادیه عرب و حتی دولت عربستان نیز به تصمیم پرزیدنت ترامپ اعتراض شفاهی کردند ولی به اقداماتی علیه آن کشور دست نزدند.
پس از عملیات گسترده نیروی هوایی اسرائیل علیه گروه های تروریستی در غزه، امروز (سه شنبه) آرامش شکننده ای برقرار بود و تا هنگام تنظیم این خبر حادثه تازه ای روی نداده، ولی ارتش اسرائیل به اهالی نواحی پیرامونی غزه توصیه کرده به یک رشته اقدامات احتیاطی دست بزنند.
واکنش ارتش اسرائیل نسبت به شلیک موشک از غزه به سوی مرکز اسرائیل، بسیار کوبنده بود و از جمله همه دفاتر کاری گروه حماس در غزه بمباران شد و از جمله دفتر کار سرکرده حماس و دیگر سازمان های تروریستی هدف قرار گرفت و ویران گردید.
از آن جا که گروه های ترور، از واکنش احتمالی اسرائیل آگاهی داشتند، از قبل همه این دفاتر را ترک گفته بودند. ولی همزمان، نیروی هوایی اسرائیل برای آن که به کسی آسیب جانی وارد نیاید، همیشه در نزدیکی هر ساختمانی که قرار بود هدف قرار گیرد، یک موشک هوایی شلیک می کرد تا اهالی ساختمان ها بدانند حمله ای در کار است و پانزده دقیقه فرصت دارند از محل دور گردند تا آسیب نبینند. با آن که ده ها مکان بمباران شد، فلسطینی ها از هیچ گونه تلفاتی خبر ندادند.
سازمان های ترور فلسطینی امروز (سه شنبه) اعلام کردند که از توافق به دست آمده برای برقراری آتش بس پیروی می کنند و تا هنگامی که اسرائیل به حمله تازه ای دست نزند، آن ها نیز تعرض خود را متوقف می سازند. ولی مقامات دولت نتانیاهو موافقت با هرگونه آتش بس را انکار می کنند و می گویند اسرائیل هرگاه که لازم باشد، به اقدامات دفاعی ادامه خواهد داد.
در گزارش های پیشین گفته شده بود که توافق آتش بس با میانجیگری فرستادگان دولت مصر به دست آمده که بین غزه و اورشلیم در رفت و آمد بوده اند.
آگاهان می گویند که اکنون، پس از آن که نتانیاهو از واشنگتن به اسرائیل بازگشته، رسالت دشواری در پیش دارد و آن اتخاذ تصمیماتی برای پایان بخشیدن به بحران جنگی در غزه می باشد.
احزاب دست راستی در اسرائیل خواهان وارد آوردن ضربات بسیار سهمگین تری بر سرکردگان ترور در غزه می باشند و جناح میانه در اسرائیل توصیه می کند که واکنش ها سنجیده باشد و موجب بروز جنگ نشود.
ارزیابی بر آن است که نتانیاهو مایل به جنگ نیست و سازمان های ترور نیز از درگیری رویارو با ارتش اسرائیل به شدت بیم دارند. ولی مساله اصلی برای نتانیاهو، انجام یک رشته عملیات غیر جنگی برای ریشه کن ساختن خطر سازمان های ترور فلسطینی می باشد و رسیدن به این هدف، رسالت ساده ای نمی تواند باشد.