بحث و جدل درباره مکانیسم ماشه ادامه دارد

جوزپ بورل،  سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا  درباره مکانیسم ماشه گفت: ایالات متحده  عضوی از برجام نیست و نمی‌تواند از «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه رژیم ایران استفاده کند.

او تاکید کرد «آمریکا با توجه به خروج یکجانبه از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ و شرکت نکردن در هیچ یک از تحولات مربوط به آن، نمی‌تواند عضوی از برجام به شمار برود، بنابراین این کشور در جایگاهی نیست که از بند‌های مختص طرف‌های حاضر در برجام مانند مکانیسم ماشه استفاده کند».

این در حالی که پرزیدنت ترامپ در سخنرانی اخیر خود در «بدمینیستر» گفته است که  «ما از مکانیسم ماشه استفاده می‌کنیم. شما هفته آینده شاهد این موضوع خواهید بود».

منظور از مکانیسم ماشه همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در برجام است. عملکرد مکانیسم ماشه در توافق هسته‌ای به این صورت است که در صورت شکایت هر یک از کشورهای عضو برجام از تخلف یک عضو دیگر، روند رسیدگی به شکایت آغاز می شود و این شکایت در نهایت به شورای امنیت سازمان ملل می رسد. در صورت ارجاع به شورای امنیت، این خطر برای ایران وجود دارد که تحریم‌های بین المللی علیه حکومت  اسلامی دوباره بازگردند.

 

پرزیدنت ترامپ در ادامه سخنان خود  گفت که «احتمالا» در نشست پیشنهادی پرزیدنت  پوتین درباره حکومت ایران با حضور اعضای شورای امنیت شرکت نخواهد کرد.

او در سخنان اش  بار دیگر به توقیف چهار کشتی حامل نفت ایران به ونزوئلا اشاره کرد و گفت که رژیم ایران دیگر منابع کافی برای حمایت از تروریسم در اختیار ندارد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه حکومت ایران، نیز در این باره گفته بود که  فعال شدن مکانیسم ماشه علیه رژیم ایران  از سوی آمریکا «غیرقانونی و غیرقابل پذیرش» است.