بدستور خامنه ای طرح  “اینترنت حلال” در ایران احیاء شد

پس از پیام نوروزی  علی خامنه‌ای که  خواهان اعمال محدودیت‌های بیشتر بر اینترنت شد و تأکید کرد که این محدودیت‌ها، بخشی از مبارزه ایران با دشمنان خود است. طرح دوباره ایده “اینترنت حلال” مطرح شد تا در انتخابات ریاست جمهوری آینده یک رئیس‌جمهوری تندرو، جانشین حسن روحانی شود.

مقامات حکومت ایران  از ۱۶ سال پیش ایده اینترنت ملی یا “اینترنت حلال” را در دوران حکومت محمود احمدی‌نژاد مطرح کردند.

در آن برهه فشارها پس از جنبش سبز در سال ۲۰۰۹ افزایش یافت و مقامات مسئول بلافاصله ایده اینترنت “حلال”را مطرح کردند که به گمان آن‌ها، به شکلی شایسته‌تر، ارزش‌های دولت ایران را منعکس می‌کند.

مقامات حکومت ایران سال هاست که در صدد اعمال محدودیت‌های تازه‌ای بر اینترنت، فیلتر کامل شبکه‌های اجتماعی و جایگزین کردن شبکه‌ای ملی هستند که بتوان بر آن نظارت داشت.

در ایران که سایت‌هایی چون توییتر و فیس بوک فیلتر شده‌اند، اینستاگرام یکی از معدود پلاتفرم‌هایی است که جوانان می‌توانند از طریق آن، مستقیماً و آزادانه با دنیای خارج ارتباط برقرار کنند، حال چه برای پیگیری اخبار مد یا سلبریتی‌ها و چه برای سازماندهی اعتراضات علیه رژیم.

روزنامه بریتانیایی “ذ تایمز”، نیز در این باره نوشته است که این آزادی بسیار محدود چه بسا به زودی ناپدید گردد زیرا مسئولان ایران در راستای تحمیل “اینترنت ملی” برای مردم داخل کشور فعالیت می‌کنند.

حکومت ایران در “اینترنت ملی”به  مردم عادی و غیر سیاستمداران، اجازه نمی دهد که  به سایر سایت‌ها و سایر سیستم عامل‌ها دسترسی پیدا کنند و این  ممکن است به معنای منزوی کردن آنها از سایر نقاط جهان و ماندن در زیر چشم و کنترل مقامات باشد.

این روزنامه بریتانیایی در ادامه نوشته است که برای ده‌ها میلیون کاربر تلفن هوشمند در ایران، گوگل و اینستاگرام، دریچه‌ای به دنیا و یکدیگر به‌شمار می‌آید که اگر رژیم، این ممنوعیت را اعمال کند، سناریوی وحشتناکی پیاده خواهد شد.

با این حال مقامات دست اندرکار چه بسا به برخی از فعالان در مشاغل معینی چون جراید و عرصه پزشکی اجازه دهند تا برای استفاده از سایت‌های جهانی، از جمله فیسبوک و یوتیوب، درخواست مجوز کنند.

همزمان  امیر رشیدی، مدیر امنیت و حقوق دیجیتال “گروه میان” (سازمان جامعه مدنی مستقر در نیویورک)، نیز در این باره گفته بود: «زیرساخت‌های این پروژه از قبل فراهم شده‌است … و موضوع اکنون فقط یک تصمیم سیاسی است. دولت باید بیندیشد که: چه زمانی از نظر سیاسی، زمان مناسب برای اجرای این پروژه است؟»

حکومت ایران در تلاش است تا برای محدود کردن مردم ایران و عدم دسترسی آنان به ارتباطات و اینترنت از چین تقلید کند ولی هنوز موفقیت لازم را نتوانسته است کسب کند.