برایان هوک، رئیس گروه اقدام ویژه ایران در وزارت خارجه آمریکا، بار دیگر، خواهان تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه حکومت ایران،توسط شورای امنیت شد و گفت که لغو این تحریمها به معنی شدت گرفتن درگیریها و نا امنی در منطقه خواهد بود.
هوک در ادامه افزود: هیچ کس معتقد نیست که ایران باید بتواند به طور آزادانه سلاح، موشک و تجهیزات جنگی خرید و فروش کند.
یا آور می شود: تحریمهای تسلیحات متعارف بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است پنج سال پس از اجرای آن در ۲۷ مهرماه سال ۹۹ به پایان میرسد.
رد همین زمینه ایالات متحده و متحدانش قصد دارند از لغو این تحریمها جلوگیری کنند و هم اکنون قطعنامه پیشنهادی واشنگتن برای تمدید این تحریمها در شورای امنیت به گردش درآمده است. روسیه و چین، دو عضو دائم شورای امنیت که رای وتو در اختیار دارند، به طور شفاهی با تمدید تحریمها مخالفت کردهاند».
هوک با ابراز نگرانی از احتمال شکست شورای امنیت در تمدید تحریمها گفت: «تصور کنید در این صورت چه بر سر منطقه خواهد آمد. بحران در کشورهایی مانند سوریه و یمن به طور حتم شدت میگیرد».
جهانیان به خوبی می دانند که حکومت ایران و گروههای نیابتی تحت فرمانش یکی از بازیگران کلیدی در سوریه و یمن و عراق و لبنان به شمار میرود.
پیشتر نیز آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در بیانیهای «منشاء ایرانی» سلاحهای استفاده شده در حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را تایید کرده است.
اما مقامات حکومتی در تهران این اتهامها را رد کرده و ادعا میکنند با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند بودهاند و تحریمهای تسلیحاتی باید در موعد مقرر لغو شود.
این در حالی است که به گفته هوک، آمریکا پروژهای را در دست دارد که هدف آن ترغیب همه اعضای دایم وغیردایم شورای امنیت به حمایت از قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است.
نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران گفت: علاوه بر رایزنیهایی که تا کنون داشته، به کشورهای منطقه و اروپا سفر میکند و به آنها در مورد تهدیدهای ناشی از لغو این تحریمها هشدار میدهد.
هوک افزود: اگر چنانچه تحریمهای تسلیحاتی علیه حکومت ایران لغو شود یعنی این رژیم در آینده می تواند به راحتی سلاح بیشتری را از ایران بسوی یمن، عراق، سوریه و لبنان ارسال کند و گروههای شبهنظامی مانند حزبالله و حماس را مجهزتر سازد.
دولت واشینگتن پیشتر اعلام کرده بود در صورتی که قطعنامه تمدید تحریمها در شورای امنیت موفق نشود، مکانیسم ماشه را فعال میکند که میتواند به بازگشت همه تحریمهای بینالمللی منجر شود.
تهران با اشاره به خروج آمریکا از برجام، امکان استفاده از این مکانیسم از سوی واشنگتن را زیر سوال برده است. با این حال عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه به طور شفاف از احتمال بازگشت تحریمهای بینالمللی سخن گفته است.