وزیر راه و شهرسازی ایران اعلام کرد: بزودی سه هواپیمای مسافری ارباس به ناوگان هواپیمایی ایران افزوده خواهد شد . وی، از کشور یا کمپانی فروشنده یا اجاره دهنده هواپیماها نامی نبرد
پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران در ۴۰ سال پیش، ایالات متحده یک رشته تحریم های گسترده علیه حکومت ایران برقرار کرد که فروش هواپیماهای مسافری را نیز شامل می گردد.
از آن هنگام تاکنون، نه تنها کمپانی آمریکایی بوئینگ حاضر نشده به ایران هواپیما بفروشد، بلکه کمپانی اروپایی ارباس نیز از این گونه معاملات محروم شده، زیرا برخی قطعات آن و به ویژه موتور هواپیماهای ایرباس ساخت آمریکاست.
اگر ایالات متحده نام کشور یا کمپانی فروشنده و یا اجاره دهنده ارباس ها را شناسایی کند، آن را مورد تحریم قرار خواهد داد. ممکن است این معامله توسط دلالان و با کمک کشور سوم انجام شده و هزینه مالی سنگینی برای حکومت ایران داشته است.
حکومت ایران در گذشته شماری هواپیمای کهنه از ترکیه و کشورهای دیگر خریداری کرد که معلوم شد در این معامله بسیار مغبون شده است. ایران برای حل مشکل کمبود هواپیما، حتی شماری هواپیمای ساخت روسیه اجاره کرد که تعدادی از آن ها هنگام پرواز سقوط کرد و حدود دو هزار مسافر ایران جان خود را از دست دادند.
دولت روحانی پس از توافق اتمی، ۱۱۲پیشتر ارباس سفارش داده بود اما تنها سه فروند تحویل گرفت روشن نشده که هواپیماهای یاد شده فروشی هستند یا اجارهای، دست دوم هستند یا نو.
ناوگان هوایی ایران فرسوده و قدیمی است و به ۴۰۰ هواپیمای دورپرواز و یکصد هواپیمای مسافربری در مسیرهای کوتاه نیاز دارد.
پس از امضای توافق اتمی در سال ۲۰۱۵، دولت روحانی ۱۱۲ هواپیما به ارزش بیش از ۱۰میلیارد دلار به کمپانی ایرباس سفارش داد و برای خرید ۲۰ هواپیما از شرکت ایتیآر نیز قرارداد بست. اما از ایرباس سه هواپیما و از ایتیآر ۱۳ هواپیما تحویل گرفت. در پی اعلام خروج آمریکا از برجام، استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، اعلام کرد که قراردادهای بوئینگ و ایرباس با ایران لغو خواهند شد.
فرزانه شرفبافی ،مدیرعامل شرکت هواپیمایی کیش،نیز دو روز پیش از اجاره سه فروند هواپیما از یک کشور خارجی خبر داده بود.
یاد آوری می شود که ایران ایر در اسفند سال ۹۷ نیز سه فروند ایرباس ۳۱۹ دست دوم خرید که پانزده سال از عمرشان میگذشت و فروشنده آنها یک شرکت مجارستانی بود.
آگاهان خبری می گویند ناوگان هواپیماهای مسافری در ایران، به سه دهه پیش مربوط می شود و بنابراین کهنه بوده و پرواز با آن خطرناک است.به طوریکه برخی کشورهای اروپایی اجازه فرود آمدن این گونه هواپیماها را در فرودگاه های خود نمی دهند و آن را یک خطر امنیتی می دانند.