برخی کارشناسان اسرائیلی: «احتمال فروش جنگنده های آمریکایی به چند کشور عربی، باعث نگرانی است»

با آن که ایالات متحده حاضر شده جنگنده های بیشتری به اسرائیل بفروشد تا برتری هوایی این کشور نسبت به همسایگان همچنان حفظ شود، برخی کارشناسان امور دفاعی و امنیتی، و از جمله شماری از دست اندرکاران پیشین این حوزه ها، نسبت به احتمال فروش جنگنده های رادار گریز اف ۳۵ آمریکای به چندین کشور عربی، شدیدا ابراز نگرانی می کنند.

هفته پیش اعلام شد که ایالات متحده تصمیم گرفته درخواست امارات عربی متحده را برای خرید این پیشرفته ترین جنگنده هوایی به امارات را تصویب کند. اسرائیل در این زمینه به سختی زیر فشار قرار گرفت که با این معامله مخالفت نورزد و عادی سازی روابط امارات با اسرائیل، نوعی پاداش و تسکین خاطر برای دولت اورشلیم باشد.

به دنبال سفر هفته پیش وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن و گفتگوهای مشروحی که با همتای آمریکایی خود به عمل آورد، دولت اسرائیل با انتشار یک بیانیه مبهم، اعلام داشت که با فروش سیستم های نظامی به امارات از جانب ایالات متحده مخالفتی ندارد. در این بیانیه، به جنگنده های اف ۳۵ اشاره مستقیم نشده بود.

اکنون برخی کارشناسان بیرون از دولت می گویند که این موافقت اسرائیل، ممکن است در آینده به فاجعه به دنبال آورد، زیرا از هم اکنون خبر می رسد که ارتش عربستان سعودی و قطر و چند کشور دیگر نیز خواهان خرید این جنگنده ها هستند و احتمال زیاد می رود که ایالات متحده دیر یا زود این درخواست ها را بپذیرد.

در مذاکرات بنی گانتس وزیر دفاع اسرائیل با مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا موافقت شد که ایالات متحده ده فروند دیگر اف ۳۵ به اسرائیل بفروشد و این کشور در آینده نیز بتواند چندین فروند اف ۱۵ سفارش دهد. اسرائیل پیشتر پنجاه فروند اف ۳۵ از ایالات متحده خریداری کرده که تحویل آن تا سه سال دیگر تکمیل خواهد شد.

ولی کارشناسان نظامی بیرون از دولت می گویند که خرید جنگ افزارهای جدید پنج میلیارد و پانصد میلیون دلار از بودجه دفاعی اسرائیل را می بلعد و ممکن است به تامین نیاز در برخی زمینه های دیگر آسیب برساند.

اسرائیل دو سال پیش نیز با فروش زیردریایی های پیشرفته آلمانی به مصر موافقت کرد. اسرائیل، خود شش فروند از این زیردریایی ها را خریداری کرده و احتمال میرود که نمی توانسته جلوی فروش آن ها به مصر را بگیرد.

نگرانی در اسرائیل از این دست که گرچه در حال حاضر سران امیرنشین ها و حتی حکومت عربستان اشتیاق زیادی به همکاری با اسرائیل نشان می دهند، ولی در آینده وقایعی رخ دهد که این جنگ افزارها در اختیار حاکمانی ضد اسرائیلی قرار گیرد.

برخی در اسرائیل می گویند که ایستادن در برابر ایالات متحده برای جلوگیری از انجام این معاملات، به نتیجه ای نخواهد رسید، زیرا دولت واشنگتن منافع خود را قربانی نیازهای امنیتی اسرائیل نخواهد کرد. همه دولت ها در ایالات متحده، همیشه قول داده اند که برتری دفاعی اسرائیل در برابر همسایگان را حفظ خواهند کرد.