امضای سند جامع همکاری حکومت ایران و چین خبرساز شده است، سندی که به گفته منابع آگاه، منجر به حضور امنیتی و نظامی چین در ایران خواهد شد. اما ایران چه امتیازاتی به چین داده است؟
خبرگزاری ایسنا، با انتشار متن گزارهبرگ در خصوص “برنامه همکاری جامع ایران و چین” در این باره ادعا کرده است که در سند جامع همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین مدیریت، اداره و یا بهرهبرداری از هیج منطقه و یا حوزهای واگذار نشده است.
ایسنا ،در ادامه به تشریح این قرار داد پرداخته و نوشته است: خط زمانی از آغاز طرح تا امضا از شش سال پیش با سفر رسمی شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین به تهران آغاز شد
پس از این سفر و دیدار رییس جمهوری خلق چین با رهبری ، توانستند سطح روابط دو کشور را به “مشارکت جامع راهبردی” ارتقاء دادند.
در ادامه این گزارش آمده است : خامنه ای در دیدار رئیس جمهور چین، “توافق رؤسای جمهوری ایران و چین را برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمتآمیز” دانستند.
پس از آن ظریف با وزارتخانهها و نهادهای مختلف داخلی، جلسات متعددی را با هدف احصاء اولویتها، تدوین پیشنویس و مفاد قابل طرح در این سند برگزار نمودند.
ایسنا در ادامه نگاشته است: علی لاریجانی، ریاست موقت مجلس پیشتر در سفر رسمی به چین توسط وزرای خارجه، اقتصاد و رئیس بانک مرکزی همراهی میشد، با ماموریت شخص خامنه ای، در دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین، از نهایی شدن پیشنویس سند ۲۵ ساله در آیندهای نزدیک خبر داد.
در ادامه این گزارش آمده است که ظریف، در سفر رسمی به چین، پیشنویس برنامه همکاری جامع میان حکومت ایران و جمهوری خلق چین را به وزیر امور خارجه چین تحویل داد.
ایسنا نوشته است: قرار داد حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دوجانبه، منطقهای و بینالمللی را مدنظر قرار داده است.
در ادامه آمده است : این قرارداد برنامهای است؛ سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصههای مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است. و – طرفین زیرساختهای دفاعی، مقابله با تروریسم و همکاری در عرصههای مختلف دفاعی را تقویت خواهند کرد.
همچنین ایران و چین همکاریهای اقتصادی خود را بهویژه در پیوند دادن ایران به زنجیره ارزشمحور از طریق تکمیل زنجیرههای مکمل فرآوری داخلی و تولید مشترک به منظور تامین بازارهای داخلی دو کشور و کشورهای ثالث و در نهایت بهرهبرداری از ظرفیتهای ایران از جمله نیروی کار جوان و ماهر تاکید مینمایند.
در قرارداد مذکور بر افزایش شناخت متقابل از طریق ارتقاء تبادلات مردمی (گردشگری)، رسانهای، سازمانهای مردمنهاد، انجمنهای دوستی و همکاری دانشگاهی تاکید شده است.
ایسنا در ادامه به دفاع از این قرارداد پرداخت و در استدلال خود نوشت : این سند در راستای صلح، ثبات و توسعه منطقهای و بینالمللی تدوین شده و لذا در مخالفت با هیچ طرف ثالثی و یا برای مداخله در امور هیچ کشوری نیست. و این قرار داد یک نقشه راه برای همکاریهای جامع دو کشور ایران و چین بوده و لذا حاوی هیچ قراردادی نمیباشد.
خبرگزاری ایسنا درادامه نوشته است : در هیچ کجای سند کمیسازی در خصوص چشمانداز همکاریها اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا راهبردی نشده است و لذا حاوی هیچ رقم و عدد خاصی از جمله در خصوص سرمایهگذاری و یا منابع مالی و پولی نمیباشد.
در ادامه این گزارش آمده که این قرارداد ۲۵ ساله نامگذاری شده است تا کلیت برنامه همکاری جامع دو کشور در این بازه زمانی بلندمدت دیده و پیگیری شود. بدیهی است بازه زمانی اجرای هر قرارداد دوجانبهای بر اساس پیشبینی مندرج در خود قرارداد تعیین میشود.
ایسنا در ادامه افزوده است که در این قرارداد واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبهای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطاء هرگونه حق انحصاری است.و اداره و یا بهرهبرداری از هیچ منطقه و یا حوزهای واگذار نشده است.
این اظهارات ایسنا کاملا دروغ است و اسنادی که در رسانه های بین المللی منتشر شده است عکس این مطلب را ثابت می کند .