برگزاری مراسم چهارشنبه سوری در ایران دو کشته و صدها زخمی به جای گذاشت. ۲۸ نفر هم قطع عضو شدند

امسال در ایران در حالی چهارشنبه سوری برگزار شد که کشور دچار غم و اندوه و ماتم کشته شدگان اعتراضات ابان و هواپیمای اوکراینی از یک سو و درگیری شیوع گسترده ویروس کرونا از سوی دیگر، شده است .علیرغم هشدارهای وزارت بهداشت ، پزشکان ، پرستاران و سایر فعالان مدنی و سیاسی که از مردم خواستند که در خانه بمانند اما شمار زیادی از مردم توجه نکرده و باز هم این مراسم سنتی در کشور حادثه ساز شده است .گزارش شده که بیش از ۵۴۰ تن مصدوم ،۲۸ تن  قطع عضو و ۲ تن جان باخته اند.

خالدی سخنگوی اورژانس حکومت در این باره گفت:  «۳۳ درصد افراد آسیب دیده که تحت معالجه قرار گرفته اند عابران و افرادی بوده اند که در حال مراجعه از کار روزانه به خانه بوده اند.»

وی افزود: استان تهران با ۱۴۱ مصدوم در صدر آمار مصدومیت‌ها قرار دارد آذربایجان غربی با ۵۸ مصدوم و آذربایجان شرقی با ۵۲ در رده‌های بعدی هستند.

گزارش شده که نیروهای انتظامی و پلیس به مراسم چهارشنبه سوری برخی از مردم که در خیابان و یا کوچه و محله برگزار کردند کاری نداشته است.

چهارشنبه‌سوری یکی از جشن‌های ایرانی است که در غروبِ سه‌شنبه، شبِ پیش از آخرین چهارشنبهٔ ماه اسفند برگزار می‌شود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصهٔ اصلی آن است. این جشن اولین جشن از مجموعهٔ جشن‌ها و مناسبت‌های نوروزی است که با برافروختن آتش و برخی رفتارهای نمادین دیگر، به‌صورت جمعی در فضای باز درون و بیرون از خانه برگزار می‌شود.

آخوند جوادی آملی در ارتباط با برگزاری این آیین سنتی ایرانیان در کتاب  مفاتیح الحیات خود گفته که چهارشنبه‌سوری ظلم به فرهنگ ایران است

آخوند جوادی آملی مراسم   چهارشنبه‌سوری را «سنت سیئه‌ای» دانسته که برخلاف نظم، امنیت و آسایش افراد است.و در ادامه نوشته : «چهارشنبه سوری را ابطال کنید و به سایر جوان‌ها بگویید این کار نه معقول است، نه مقبول؛ کاری است بر خلاف عقل، بر خلاف نقل.»

این مرجع تقلید شیعیان ایران گفته: «زیبنده کشور اسلامی این است که از این سنت زشت دست بردارد و سنت‌های الهی مانند عید فطر، عید قربان، نماز جمعه و… را زنده کند.»

در شبکه های اجتماعی تصاویری از تعدادی از شهروندان ساکن مشهد در چهارشنبه سوری، منتشر شده که  به یاد قربانیان ویروس کرونا، شمع روشن کرده اند.

همزمان در شب چهارشنبه سوری بیمارستان مسیح (مرادیان)  از بیمارستان‌های تاریخی ایران در کرمانشاه ، که قدمت ۲۰۰ ساله دارد دچار آتش سوزی  عمدی شد.

امید قادری، مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه، از احتمال عمدی بودن این آتش سوزی خبر داده و گفته: «گویا افرادی با استفاده از فرصت چهارشنبه سوری دست به آتش‌زدن این بنای تاریخی زده‌اند.»

این بیمارستان در سال ۱۳۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده اما مدتی بعد از این لیست خارج شد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه تاکید کرد: «هرچند این بنا از فهرست آثار ملی خارج شده، اما با رایزنی های بسیاری که با وزارت بهداشت و میراث فرهنگی داشتیم، مانع از تغییر کاربری آن توسط مالک شدیم؛ حتی اگر این بنا در آتش سوزی به طور کامل تخریب شود، اجازه تغییر کاربری آن را نمی‌دهیم و طبق نقشه معماری که از این بنای تاریخی داریم باید بازسازی شود.»