بزودی مذاکره اروپا و آمریکا در مورد ایران آغاز خواهد شد

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان با اشاره به تمایل دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام، گفت انتظار دارد که مذاکره قدرت‌های اروپایی و آمریکا در این زمینه به زودی آغاز شود.

ماس به رویترز گفت: «جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نشان داده که علاقمند به بازگشت به برجام است و انتظار می‌رود مذاکرات بریتانیا، فرانسه و آلمان با آمریکا در همین زمینه به زودی آغاز شود».

وزیر امور خارجه آلمان در عین حال تاکید کرد که آنچه روشن است لزوم بازگشت ایران به تعهدات خود و متوقف کردن روند جاری نقض تعهدات است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز در این باره  اعلام کرده که در صورت بازگشت ایران به تعهدات هسته‌ای، آمریکا نیز به برجام بامی‌گردد.

ایران سال گذشته  در سالگرد خروج آمریکا از برجام روند تدریجی کاهش تعهدات هسته‌ای را آغاز کرد. علاوه بر افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده، اکنون غنی‌سازی ۲۰ درصدی از سر گرفته شده و مقامات تهران تهدید کرده‌اند که در صورت عدم پیشرفت در مذاکره و لغو تحریم‌ها تا ۲۱ فوریه، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می‌کنند.

پروتکل الحاقی امکان بازرسی‌های سرزده از تاسیسات هسته‌ای را فراهم می‌کند. مجلس حکومت نیز  اخیرا قانونی را به تصویب رساند که در صورت ادامه روند جاری و برقرار ماندن تحریم‌ها، دولت موظف به توقف اجرای داوطلبانه دستورالعمل  الحاقی است.

مقامات تهران از جمله محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و مجید تخت روانچی، نماینده حکومت ایران  در سازمان ملل در روزهای اخیر به از سرگیری مذاکرات چراغ سبز نشان دادند. اما می‌گویند این آمریکا است که باید با لغو تحریم‌ها گام نخست را بردارد.

رویترز به نقل از وزیر خارجه آلمان می‌نویسد که بازگشت آمریکا به برجام در صورتی موفق خواهد بود که تحریم‌ها نیز لغو شوند و تحریم‌ جدیدی برقرار نشود.

آلمان به همراه بریتانیا و فرانسه از اعضای باقی‌مانده در برجام به‌شمار می‌روند. کانال   مالی اینستکس از جمله ابتکارهای آلمان برای ترغیب تهران به باقی ماندن در برجام در زمانی بود که آمریکا از آن خارج شد. هرچند که این کانال مالی هیچگاه به طور کامل فعال نشد و خواسته‌های تهران را برآورده نکرد.