به دنبال قول نفتالی بنت به بایدن مبنی بر عدم اقدام یک جانبه علیه برنامه هستهای رژیم ایران بدون چراغ سبز کاخ سفید، بنیامین نتانیاهو، رهبر اپوزیسیون دولت و نخست وزیر پیشین اسرائیل، روز گذشته، سهشنبه، با نوشتن مقالهای که در ستون ویژه روزنامه «اسرائیل هیوم» چاپ شد، به دولت بنت-لاپید حمله کرد.
نتانیاهو در مقاله خود نوشت: «دولتهای مختلف آمریکا، از جمله دولت بایدن، بارها از من خواستند که با اقدامات خود علیه ایران، آنها را غافلگیر نکنم.»
نتانیاهو ادامه داد: «من با تاکید بر حق اسرائیل برای اقدام، “با یا بدون” توافق هسته ای بین ایران و آمریکا، همیشه از دادن این قول امتناع کردم. اما اکنون، طی یک هفته پس از روی کار آمدن دولت جدید در اسرائیل، دولت بنت-لاپید این سیاست دیرینه را کاملا کنار گذاشت و ضربه مهلکی به توانایی اسرائیل برای حمله در زمان ضرورت وارد ساخت، به گونه ای که آمریکاییها اطمینان یابند که هیچ غاقلگیریای در کار نخواهد بود.
نخست وزیر پیشین اسرائیل گفت: «بنت و لاپید، سیاست بازدارندگی دیوار آهنین اسرائیل را به یک دیوار گچی پر از سوراخ تبدیل کرده اند.»
هفته گذشته، یک مقام وزارت امور خارجه عربستان سعودی نیز به رویترز گفت کشورش نگران افزایش فعالیتهای هستهای ایران است.
به نقل از این مقام سعودی، ریاض از افزایش سرعت فعالیتهای هستهای ایران و توسعه تواناییهای اتمی این کشور که با اهداف صلح آمیز سازگار نیست، بسیار نگران است. این مقام افزود که اقدامات رژیم ایران برای تولید اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی و فلز اورانیوم ۲۰ درصدی، تهدیدی فزاینده برای امنیت منطقهای و منع گسترش تسلیحات اتمی است.
این اظهارات، چند روز پس از تایید آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) مبنی بر آغاز روند تولید اورانیوم فلزی در ایران بیان شده است.
ایران به تدریج تعهدات خود در برجام را، در واکنش به خروج آمریکا از توافق هستهای در ماه مه ۲۰۱۸، کاهش داد.
در ماه آوریل امسال، جمهوری اسلامی اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم را با خلوص ۶۰ درصدی آغاز میکند، اقدامی که رژیم ایران را به غنی سازی ۹۰ درصدی که در تولید بمب اتم کاربرد دارد، بسیار نزدیک خواهد ساخت.
ماه گذشته، رژیم ایران اعلام کرد که در حال حاضر ۶٫۵ کیلوگرم (۱۴ پوند) اورانیوم با غنای ۶۰ درصد، تولید کرده است.
عربستان سعودی به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵، انتقاد کرده و آن را “توافقی ناقص” توصیف کرده است.
در جریان مذاکرات هستهای بین حکومت ایران و قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ که منجر به امضای برجام شد، عربستان سعودی و دیگر کشورهای مهم سنی مذهب، نسبت به توافقی که به ایران اجازه دهد سلاح هستهای تولید کند، ابراز نگرانی کردند – موضعی که آنها را در این زمینه، بسیار به اسرائیل نزدیک کرد. اما در نهایت، دولت عربستان سعودی از این توافق حمایت کرد.