اعلام کناره گیری یک نهاد نظامی رژیم ای ادامه تلاش برای تولید واکسن ضد کورونا، یک بار دیگر از بلندپروازی ها و زیاده گویی های رژیم درباره توان آن ها در زمینه های مختلف پرده بر میدارد.
وزارت دفاع و نیروهای مسلح حکومت، سال گذشته اعلام کرد که قصد دارد یک واکسن ضد کورونا بسازد و حتی نام آ« را “فرخا” گذاشت تا از محسن فخری زاده رئیس آماد برنامه اتمی که در یک سوء قصد کشته شد، قدردانی کند.
دست اندرکاران این پروژه مبالغ کلانی از دولت بابت این وعده خود دریافت کردند و اکنون پس از گذشته حدود یک سال اعلام می کنند که ساخت واکسن از توان آن ها خارج است و ساخت آن را متوقف می سازد.
چند روز پیش نیز شرکت “برکت” وابسته به سپاه پاسداران و به عنوان زیر شاخه نهادی با نام “ستاد اجرایی فرمان امام” اعلام کرد که ساخت واکسن “برکت” را متوقف می سازد.
ارزیابی شده که در یک سال گذشته این دو نهاد که هر دو نظامی هستند، بیش از یک میلیارد دلار از دولت پول گرفته اند و سپس معلوم شده که هیچ تجربه واکسن سازی یا پزشکی و درمانی نداشته اند که بتوانند در این راه پیشرفت کنند.
بزرگترین پرسش آن است که چرا حکومت، ساخت واکسن را به دو نهاد با سابقه و با تجربه ایران، با نام های “انستیتو پاستور” و “انستیتو رازی” محول نکرده است. پاسخ شاید می تواند آن باشد که سپاه پاسداران و نیروهای مسلح این رشته را بهانه ای برای “تلکه کردن” پول از دولت دانسته اند.
احمد کریمی مدیر پروژه واکسن موسوم به “فخرا” امروز (چهارشنبه) اعتراف کرد که مقامات حکومتی و عامه مردم ایران از آن چه که “واکسن فخرا” نام گرفته استقبال نکرده است و خریداری ندارد. او گفت: «در چنین وضعی، چه دلیلی دارد که برای مردم واکسن بسازیم؟»
او ادعا کرد که شرکت وابسته به نیروهای نظامی کشور هیچ گونه پیش پرداختی از دولت دریافت نکرده است. ولی آشنایان امور این ادعا را بی اساس می دانند.
واکسن فخرا هرگز به مرحله استفاده نرسید زیرا مرحله سوم و بسیار حیاتی امتحان واکسن، یعنی بررسی عملکرد آن به روی داوطلبان، هرگز به اجرا گذاشته نشد و بنابراین هیچ اطمینانی وجود ندارد که تزریق آن فاجعه سلامتی به دنبال نمی اورد.
رئیس پروژه گفت که مردم حاضر نبودند برای آزمون این واکسن داوطلب شوند.
وزارت دفاع و نیروهای مسلح، که حتی اگر رزمنده خوبی باشد، در امور پزشکی و واکسن سازی کوچکترین سابقه و تجربه ای نداشته و ندارد، هرگز گزارش علمی درباره این واکسن، در نشریات معتبر و علمی جهان منتشر نکرد – امری که یکی از شرایط اولیه برای صدور مجوز تزریق اینگونه واکسن می باشد.
احمد کریمی در ادامه استدلال های خود پیرامون توقف تلاش برای ساخت واکسن “فخرا” گفت: برای ساخت این واکسن، ده میلیون یورو ارز خارجی از جانب دولت اختصاص داده شده و چهل میلیون یوروی دیگر به دیگر سازندگان واکسن پرداخت گردید»
آگاهان می گویند که رژیم با این مبلغ کلان، می توانست میلیون ها واکسن معتبر خارجی را خریداری کند. ولی نیروهای مسلح رژیم که اشتهای پایان ناپذیری دارند، این فرصت سوء استفاده کلان مالی را نمی خواستند از دست بدهند.