به دنبال پادرمیانی کشورهای عرب، اسرائیل برخی محدودیت ها در شرق اورشلیم را برداشت

منابع خبری گفتند که چند دولت عربی در تماس های غیرعلنی با اسرائیل، از این کشور خواسته اند که در ایام ماه روزۀ رمضان، از برقراری محدودیت های جدید نسبت به اهالی فلسطینی در شرق اورشلیم خودداری ورزد. در ادامه خبر آماده است که به دنبال این تماس ها ، اسرائیل بسیاری از این محدودیت ها را باطل کرد. با این همه، گروه تروریستی حماس با انتشار بیانیه ای، ادعا کرد که اسرائیل اهالی فلسطینی شرق اورشلیم را مورد اجحاف قرار می دهد و تهدید کرد که اگر این وضع ادامه یابد، به شدت از اسرائیل انتقام خواهد گرفت.

هفته پیش یک جوان اسرائیلی از ساکنان محله شیخ جراح در شرق اورشلیم، هنگامی که با سگ خود مشغول گردش بود، مورد حمله چند جوان متعصب فلسطینی قرار گرفت و زخمی شد. فردای آن روز، جوانان افراط گرای اسرائیلی بودند که در همان مکان به عابران فلسطینی حمله بردند و آشوب بپا شد.

همچنین در شب های ماه رمضان، نیروی انتظامی اسرائیل کوشید از تجمع جوانان عرب در یک نقطه مرکزی در شرق اورشلیم به نام “دروازه دمشق” که محل عبور افراد زیاد یهودی و عرب است  و آنان خود را در تهدید احساس می کنند، جلوگیری کند. ولی این محدودیت پس از چند روز لغو شد و اکنون کانال یازده تلویزیون اسرائیل گزارش می دهد که علت آن، تماس های دیپلماتیک چندین کشور عربی و از جمله مصر، اردن، امارات عربی، بحرین و حتی سودان و مراکش بوده که موجب عقب نشینی اسرائیل از تصمیمات پیشین شد.

دولت اردن خود را سرپرست فلسطینیان در کرانه باختری و شرق اورشلیم می داند و بارها به حمایت از آن ها با اسرائیل تماس گرفته و فشار وارد آورده است. اسرائیل حفظ مناسبات دوستانه با این کشورها را بسیار مهم می داند و از این رو می کوشد با حداکثر تفاهم، همکاری های لازم را با آن ها داشته باشد.

اسرائیل هفته آینده سالروز اتحاد دو بخش شرقی و غربی پایتخت را جشن می گیرد. تا پیش از جنگ شش روزۀ سال ۱۹۶۷ بخش شرقی اورشلیم در تسلط دولت اردن بود و یک سال پس از آن، پارلمان اسرائیل با تصویب قانون ویژه، یکپارچگی دو بخش اورشلیم را اعلام کرد. ولی فلسطینیان خواستار آن هستند که پایتخت آنان در شرق اورشلیم برپا گردد. اما اسرائیل به شدت این خواسته را رد می کند و می گوید پایتخت باستانی اسرائیل که سه هزار سال پیش برپا گردیده، هرگز دوباره تجزیه نخواهد شد.

در آخرین آمارگیری که نتایج آن امروز (چهارشنبه) انتشار یافت، بیش از یک سوم جمعیت اورشلیم فلسطینی هستند که اکثر آنها در شرق پایتخت زندگی می کنند و ده درصد بر شمار آن ها از هنگام آمارگیری پیشین افزوده شده است. از میان یهودیان، دو سوم آنان افراد مذهبی هستند که یک سوم را یهودیان اولترا ارتدوکس تشکیل می دهند.

اورشلیم هم اکنون پرجمعیت ترین شهر اسرائیل محسوب می شود و شمار شهروندان آن بر ۹۵۰ هزارتن  می رسد که ده درصد در مقایسه با آمارگیری پیشین کمتر است. تسلط افراد مذهبی و اولترا ارتدوکس بر شهر، موجب شد که گروه هایی از جوانان، به شهرک های پیرامونی و یا تل آویو نقل مکان کنند.