وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۷، امروز آدینه، درباره حمله به کشتی «مرسر استریت» بیانیه مشترکی صادر کردند.
در این بیانیه آمده است: «ما وزیران امور خارجه کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده، به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا، در تعهد خود نسبت به امنیت دریایی و حراست از کشتیرانی تجاری، متحد و هم نظر هستیم.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما حمله غیرقانونی انجامشده به یک کشتی تجاری در نزدیکی سواحل عمان در روز ۲۹ ژوئیه را که به مرگ یک بریتانیایی و یک رومانیایی منجر شد، محکوم میکنیم. این یک حمله عامدانه و هدفمند و نقض آشکار قوانین بینالمللی بود.»
وزیران خارجه کشورهای گروه هفت در این بیانیه با صراحت اعلام کردند که تمامی شواهد موجود، به وضوح به نقش حکومت ایران در این ماجرا اشاره میکند.
بیانیه وزیران امور خارجه ۷ کشور صنعتی، میافزاید: «رژیم ایران صلح و امنیت بین المللی را تهدید میکند و همه شواهد موجود نشان میدهند که این رژیم، عامل حمله مرگبار هفته گذشته به نفتکش مرسر استریت بوده است. هیچ توجیهی برای این حمله وجود ندارد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «کشتیها باید اجازه داشته باشند طبق قوانین بینالمللی آزادانه رفت و آمد کنند. ما تمامی تلاش خودمان را برای حافظت از کشتیرانی آزاد که اقتصاد دنیا به آن وابسته است ادامه خواهیم داد تا کشتیها بتوانند بدون مواجه شدن با تهدیدها و اقدامات غیرمسئولانه و خشن، آزادانه فعالیت کنند.»
وزرای خارجه گروه هفت تصریح کردهاند: «رفتار رژیم ایران، در کنار حماتیش از گروههای نیابتی و کنشگران غیردولتی مسلح، صلح و امنیت بینالمللی را تهدید میکند. ما از ایران میخواهیم تمامی رفتارهای ناسازگار با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد را متوقف کند.»
بعد از انتشار این بیانیه، «بوریس جانسون»، نخستوزیر بریتانیا، نیز در واکنش به آن در توئیتر نوشت: «من از محکومیت جهانی حمله ایران به کشتی مرسر استریت استقبال میکنم. این حمله، نقض آشکار و فاحش قوانین بینالمللی بود و بریتانیا به همکاری با متحدانش برای حافظت از جان انسانها و حفظ آزادی کشتیرانی ادامه خواهد داد.»
همچنین بریتانیا امروز آدینه، این پرونده را در جلسه غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کرد. گرچه انتظار نمی رود اقدام خاصی از سوی این شورا که روسیه و چین در آن حق وتو دارند، انجام شود.
«باربارا وودوارد»، نماینده بریتانیا در سازمان ملل، پس از جلسه شورای امنیت به خبرنگاران گفت: «حکومت ایران مسئول این حمله بود. ما میدانیم که این حمله عمدی و هدفمند بوده است. هیچ توجیهی برای آنچه رخ داده وجود ندارد – حمله دولتی به یک کشتی غیرنظامی که از آبهای بین المللی به طور مسالمت آمیز عبور میکرد.»
وودوارد افوزد: «حمله به کشتیهای تجاری، نشان دهنده تهدید علیه امنیت و صلح بینالمللی است.»
زهرا ارشادی، معاون سفیر رژیم ایران در سازمان ملل، اتهامات مربوط به نقش تهران در پشت این حمله را رد کرد و نسبت به هرگونه اقدام متقابل هشدار داد و گفت: “ایران در دفاع از خود و تأمین منافع ملی خود تردید نخواهد کرد.”