تایید مجازات اعدام سه تن از معترضان آبان ۹۸

در ادامه واکنش های جهانی به تایید مجازات اعدام سه تن از معترضان آبان ۹۸، که تنها جرم شان اینست که در اعتراض با سیاست اقتصادی دولت در تظاهرات  خیابانی شرکت کرده اند ، وزارت خارجه فرانسه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که فرانسه عمیقا از صدور چنین حکمی شوکه شده است.

در این بیانیه امده است که  “فرانسه بار دیگر تعهد خود به حق آزادی بیان و آزادی برگزاری تظاهرات صلح آمیز و همچنین مخالفت قاطع خود با مجازات اعدام در هرجا و هر شرایطی را اعلام می‌کند.”

راب مک‌ایر، سفیر بریتانیا در تهران نیز در توییتی اعلام کرد: “بریتانیا متعهد به حمایت از حقوق بشر است و موضع ما در مورد مجازات اعدام واضح است – ما مخالف آن هستیم در همه کشورها و همه شرایط.”

دیوان عالی حکومت ایران  هفته‌ای که گذشت حکم اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی را تایید کرد و اتهام آنها را آتش زدن بانک‌ها، اتوبوس‌ها و اماکن عمومی برشمرد.

یک گروه از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، نیز  از ایران خواستند که احکام اعدام علیه امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی را لغو و درباره ادعای شکنجه آنها تحقیق کنند.

پرزیدنت دونالد ترامپ، نیز در توئیتری  هشدار داده که «اعدام این سه پیام وحشتناکی به جهان می‌فرستد و نباید چنین شود».

همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل  در توئیتی به‌فارسی نوشت: «سه جوان ایرانی محکوم به اعدام شده‌اند. تنها جرم آن‌ها این است: خواست آن‌ها برای زندگی بهتر و کرامت. مردم ایران شایسته بهتر از این هستند».

نتانیاهو در پای توئیت خود از هشتگ “اعدام نکنید” نیز استفاده کرده که طی دو روز گذشته بیش از شش میلیون‌ بار توسط ایرانی‌های سراسر جهان در توئیتر نشر و بازنشر شده است.

ان لیند، وزیر خارجه سوئد نیز  از تایید حکم اعدام این سه نفر ابراز نگرانی و تاکید کرد که سوئد قویا با مجازات اعدام در هرزمان و هر شرایط مخالف است.

وزیر خارجه دانمارک نیز خواستار بازبینی این حکم شد و از صدور حکم اعدام برای این سه نفر عمیقا ابراز نگرانی کرد.

ابراهیم کابوقلو، نماینده پارلمان ترکیه نیز از رئیس‌جمهوری، رئیس پارلمان و وزیر دادگستری کشورش خواست، برای جلوگیری از اعدام سعید تمجیدی، محمد رجبی و امیرحسین مرادی اقدام کنند.

حکومت ایران هنوز مشخص نکرده  که چه زمانی این احکام اجرا خواهد شد. در این حال غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، گفته که حکم نهایی هنوز ممکن است که تغییر کند.

صدور این احکام واکنش جامعه ایرانی را به همراه داشته  که خشم و نارضایتی خود را نسبت به حکومت اسلامی با میلیون‌ها توییت و نوشته‌هایی در شبکه‌های اجتماعی دیگر نشان دادند.

بابک پاک نیا،وکیل امیرحسین مرادی، گفته بود، با مساعدت اجرای احکام زندان اوین او به همراه حسین تاج و مصطفی نیلی ، سه وکیل تعیینی متهمان، توانسته‌اند برای نخستین بار پرونده امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی را در مرحله اجرای احکام ببیند.

بابک پاک نیا افزود:  مقام‌های قوه قضائیه ایران اکنون پذیرفته‌اند که اجازه دهند که سه وکیل تعیینی متهمان در پرونده دخالت کنند.