تحلیلگران یک اندیشکده آمریکایی بر این باورند که صلح و دوستی بین دو ملت اسرائیل و ایران، امری حتمی است، زیرا هیچ دلیل اساسی برای ستیز کنونی وجود ندارد.
روزنامه جروزالمپست چاپ اورشلیم با نقل فشرده ای از تحلیل پژوهشی، ویکتوریا کوتس، از اعضای ارشد مرکز سیاستگذاری امنیتی و معاون سابق مشاور امنیت ملی آمریکا، به همراه لن خودورکوفسکی، معاون سابق وزیر خارجه و مشاور ارشد نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نوشت : صلح و دوستی بین دو ملت ایران و اسرائیل امری اجتناب ناپذیر است و ملت ایران گرایشی به حکومت کنونی ندارد
در ادامه این تحلیل با اشاره به توافقهای صلح اخیر اسرائیل با کشورهای خاورمیانه، نوشته آمریکا باید برای آماده کردن پلی میان مردم اسرائیل و ایران و هدایت خاورمیانه به سوی عصری جدید آماده شود.
نگارندگان نوشته اند که شتاب اخیر صلح در خاورمیانه نفسگیر شده و توافقهای متعدد شناختهشده به نام «ابراهیم» میان اسرائیل، امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش با میانجیگری آمریکا واقعیتی جدید را در یکی از مناطق شعلهخیز جهان ایجاد میکند.
این یادداشت توافقهای اخیر را نوید دهنده آیندهای امنتر و سعادتمندانهتر برای عربها و یهودیان خوانده است.
آنان در ادامه تاکید میکنند که رژیم مستقر در تهران نماینده مردم ایران نیست.
در ادامه این یادداشت امده است که رژیم اسلامی ایران از زمان روی کار آمدن در سال ۱۳۵۷ با الهام از “الهیات انقلابی” در حال گسترش تودهای بدخیم در سراسر منطقه است.
حکومت اسلامی ایران با اقداماتی از جمله «تامین بودجه و تسلیحات تروریستهای ضد اسرائیلی، انفجار تاسیسات نفتی عربستان سعودی و دزدی دریایی از کشتیهای تجاری در خلیج فارس» عامل اصلی اختلاف در همسایگان و تهدید برجسته خاورمیانه عنوان شده که علیه توافق ابراهیم همگام بر میدارد.
آنان نوشته اند : «با وجود منابع عظیم ایران، ایرانیان حتی نمیتوانند بدیهیات غذا و مسکن را پیدا کنند چه رسد به اینکه رویای فرصتهای اقتصادی را داشته باشند».
نویسندگان این یادداشت در ادامه تاکید کرده اند یکی از عوامل محرک در تشکیل توافق “ابراهیم”، واقعیت جدید جهان عرب بود که نشان میدهد جمعیت آنها بیشتر از اینکه از یهودیان متنفر باشند، به دنبال فناوریهای پیشرفته و فرصتهای کارآفرینی هستند.
نویسندگان به تاریخ ایران ارجاع داده و نوشتهاند: «ضدیت جمهوری اسلامی در قبال یهودیان، مسیحیان، بهائیان و مسلمانان اهل سنت در تضاد با سنت قدیمی و غنی تحمل در ایران است که به کوروش کبیر باز میگردد».
در ادامه افزوده اند: «تعجبی ندارد که خامنه ای روز کوروش را یک توطئه غربی-صهیونیستی میداند و تلاش میکند تا ایرانیان از آرامگاه او بازدید نکنند».
در پایان یادداشت نویسندگان به اشتراکات مردم ایران و اسرائیل از جمله تحصیلات بالا، هوش فنی و سنتهای هزاره آمیخته به همدیگر و صلحجویی، اشاره کردهاند.
در ادامه این یادداشت، اشاره شده «روزی که فرزندان ابراهیم و فرزندان کوروش در صلح و سعادت دوباره به هم متصل شوند، ممکن است خیلی زودتر از آنچه فکر میکنیم باشد».
بر همین اساس تاکید شده که آمریکا باید آماده باشد تا پل اتصال میان این دو ملت را مهیا و خاورمیانه را به سوی «عصری جدید» هدایت کند.