تحلیلگران: دعوت پرزیدنت ترامپ از حسن روحانی، نشان کنار آمدن با رژیم ایران نیست

در نخستین واکنشی که در تهران نسبت به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ در مورد دیدار و گفتگو با حسن روحانی انتشار یافت، دو شرط عمده برای انجام چنین دیداری عنوان شده که یکی بازگشت به برجام و دیگری پوزش طلبی از رژیم ایران است که سران ایالات متحده بارها آن ها را مورد انتقادهای گزنده قرار داده اند.

پرزیدنت دونالد ترامپ، شب گذشته (دوشنبه) در جریان یک همایش رسانه ای گفت که حاضر است بدون قید و شرط با حسن روحانی دیدار داشته باشد و درباره اختلاف و نزاع بین دو حکومت، با او گفتگو کند.

خبرگزرای دولتی ایرنا در گزارشی درباره واکنش های داخلی و بین المللی نسبت به این پیشنهاد، آن را از قول دیگران، “عقب نشینی از مواضع پیشین” و “ابراز آمادگی برای گفتگو با حکومت اسلامی ایران” دانست – و این در حالی که آشنایان امور می گویند که هیچ بِدعَتی در این پیشنهاد پرزیدنت ترامپ وجود نداشته، بلکه او در راستای هدف های راهبردی خود، این ابراز آمادگی را بینان کرده است.

پرزیدنت ترامپ در پاسخ به روزنامه نگارانی که در این همایش حضور داشتند، گفت: «تا هنگامی که بتوان به یک هدف واقعی رسید و مانند توافق پیشین (برجام) کاغذ تلف نکرد، من آماده دیدار و گفتگو هستم».

آگاهان سیاسی گفتند که این ابراز آمادگی ترامپ برای دیدار و گفتگو با روحانی، نباید نشان کنار آمدن او با رژیم ایران تلقی شود، بلکه هدف آشکار آن رسیدن به یک توافق اتمی جدید می باشد که از دیدگاه ایالات متحده، کاستی های “برجام” را نداشته باشد.

در پاسخ به این استدلال که ترامپ موجودیت حکومت کنونی در ایران را می پذیرد، و حاضر به دوستی با آن می باشد، برخی آشنایان امور گفتند که تنها هدف ترامپ اجرای سیاست راهبردی خویش در مورد برنامه های اتمی و موشکی رژیم ایران و لزوم قطع دخالت حکومت در کشورهای همسایه و توقف یاری رسانی به سازمان های ترور می باشد.

به گفته آگاهان، ترامپ در فراخوانی خود، به صراحت تاکید کرد که هنگامی به این دیدار خواهد رفت که “بتوان به مطالب واقعی رسید و کاغذ تلف نکرد” – به این مفهوم که رژیم ایران باید حاضر به رسیدن به توافقی باشد که برنامه های اتمی ایران به کلی باطل شود.

رئیس جمهوری ایالات متحده هفته پیش نیز گفته بود که اطمینان دارد که رژیم ایران به پای میز گفتگو بازخواهد گشت. محافل سیاسی در واشنگتن می گویند که سیاست راهبردی پرزیدنت ترامپ آن است که تحریم های اقتصادی علیه رژیم ایران آنقدر پیش رود که خزانه رژیم به کلی از ارز خارجی تهی گردد و حکومت در آستانه ورشکستگی قرار گیرد و آنگاه ناچار باشد به دور میز مذاکره باز گردد و شرائط تازه ای را در مورد لزوم توقف برنامه های اتمی خود بپذیرد.

با استناد به این استدلال، آگاهان گفتند که سخنان شب گذشته ترامپ و دعوت از حسن روحانی، دقیقا در چارچوب این هدف بیان شده و جنبه تعارف و دوستی با حکومت ایران را نداشته است.

این ارزیابی امروز (سه شنبه) مورد تائید خبرگزاری فارس نیز قرار گرفت که نوشت: «دیپلماسی ترامپ به دنبال تسلیم ایران است و نه گفت و گو با این کشور». خبرگزاری فارس که بازتاب دهنده دیدگاه های سپاه پاسداران است، نوشت: «این خبر در حتالی مطرح می شود که برخی افراد در داخل ایران نیز طی روزهای اخیر دوباره مذاکره طلب شده اند و حتی با مثال زدن پذیرش قطعنامه ۵۹۶۸ ایران را به انجام آنچه خود تصمیم سخت می خوانند فرا خوانده اند».

خبرگزاری فارس نوشت: «دیپلماسی ترامپ که به دنبال تهدید و فشار علیه ایران است و همزمان درِ باغِ سبز نشان می دهد، برای انجام گفتگو نیست، می خواهد ایران را به تسلیم درآورد».

سخنان جدید پرزیدنت ترامپ پس از آن بیان می شود که در یک هفته اخیر، جدل لفظی بین رژیم ایران و ایالات متحده به اوج خود رسید و ابراز نگرانی شد که مبادا دو طرف در مسیر جنگ قرار گرفته باشند.

رئیس جمهوری آمریکا از هنگام کارزار انتخاباتی و پس از گزینش به ریاست جمهوری، همیشه برجام را یک توافق بد و فاجعه آمیز دانسته بود و به قول خود عمل کرد و از توافق اتمی خارج شد.

ولی حمید ابوطالبی مشاور حسن روحانی در دفتر ریاست جمهوری، در واکنش به فراخوانی پرزیدنت ترامپ، خواستار بازگشت آمریکا به برجام گردید – و این در صورتی که کلِ هدف پرزیدنت ترامپ، رسیدن به توافق تازه ای به جای برجام می باشد.

ابوطالبی در ادامه توییتر خود، همچنین  نوشت که شرط دوم رژیم ایران آن است که آمریکا، به گفته وی، به ملت ایران احترام بگذارد.

منظور واقعی مشاور رئیس جمهوری، نه ملت ایران، بلکه رژیم ایران بود که تا کنون بارها در سخنان مقامات ارشد آمریکایی نکوهش شده است. به عنوان مثال، مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده، در سخنرانی در برابر ایرانیانِ آمریکایی در لوس آنجلس، دزدی های خانواده لاریجانی را یک یک برشمرد.

آمریکائیان در واکنش به نوشتار ابوطالبی گفتند: آن که باید به ملت دیگر احترام بگذارد، خود رژیم ایران است که مرتبا پرچم آمریکا را آتش می زند و فریاد مرگ بر آمریکا سر می دهد و آمریکا را به نابودی تهدید می کند.

در گزارش های روزهای اخیر آمده بود و که وزیر خارجه سلطان نشین عُمان، می کوشد بین ایران و ایالات متحده پا درمیانی کند و موجبات آغاز گفتگو بین طرفین را فراهم آورد. ولی معلوم نیست که این گزارش ها تا چه حد واقعیت دارد و احتمال موفقیت آن چه اندازه است. در گذشته نیز چند بار گفگوهای مخفی بین ایران و ایالات متحده با وساطت وزیر خارجه عُمان برگزار شده است.

حمید ابوطالبی در واکنش خود نسبت به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ، به گفتگوی تلفنی روحانی و پرزیدنت اوباما اشاره کرد  و آن را نشان دیپلماسی درست دانست. منظور او یک گفتگوی تلفنی کوتاه در هنگامی بود که حسن روحانی برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، در نیویورک به سر می برد.

یادآور می شود که همین گفتگوی کوتاه و تشریفاتی بین روسای جمهوری دو کشور، در تهران با اعتراض و نکوهش شدید از جانب جناح تندروی رژیم روبرو شد.

رو شد.

3 دیدگاه‌

  1. ترامپ اماده مذاکره؟!! وقتی خودتان میگویید ایران حکومت نداره ومافیا کشور را اداره میکنه؟؟!!چه مذاکره ای؟؟!فقط با شاهزاده رضا پهلوی برای سرنگونی مذاکره کنید .

  2. با احترام و ادب .
    بنا بر تشخیصِ بمنده بیسواد ، فردا نگویند ، تو که امکان گفتگو داشتى ، چرا با گشودن اتش ، دیپلوماسى را پایان یافته اعلام نمودى ؟ بهمین علت است که این فراخوان باید انجام شود تا بشود ، دخالتهاى مستقیم تهران در اسیب رساندن به امنیت بین المللى ، که نشانه هاى ان علنا از سوى سازمان ملل ، در ارتباط با حوثى ها و حزب الله و دیگر شاخه هاى سپاه قدس ، همه روزه عنوان و ایراز میگردد، برخوردِ بندِ هفت را انجام داد .
    مگر این حکومت از تعلل مردم استفاده کندو وقت بخرد تا دولت دیگر در امریکا .

Comments are closed.