تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل می گوید که چند عامل اصلی موجب گردید که امارات عربی متحده شهامت نشان دهد و نخستین امیرنشین عربی حوزه خلیج فارس باشد که با اسرائیل روابط کامل سیاسی برقرار سازد.
به گفته او، عامل اصلی این تصمیم، ترس از حکومت اسلامی ایران است، که به ویژه از هنگام بازگرداندن تحریم های اقتصادی ایالات متحده و خروج از برجام، سیاست تهدیدآمیزترین در برابر امیرنشین ها در پیش گرفته است.
همین روز گذشته (چهارشنبه) بود که حسن روحانی در سخنان خود در جلسه هیات دولت به امیرنشین ها اطمینان داد که تسلیحات رژیم ایران علیه امیرنشین ها نیست، بلکه می تواند پشتیبان آن ها باشد. روحانی به طور مثال، مخالفت ایران با اقدام صدام حسین در اشغال کویت را ذکر کرد. در آن هنگام طبیعی بود که رژیم ایران از اقدام اشغالگرانه بزرگترین دشمن جنگی خود یعنی صدام حسین مخالفت ورزد و این رفتار نمی تواند موجب افتخار و دلیل حفاظت امیرنشین ها توسط رژیم ایران تلقی شود.
حکومت اسلامی رسما و به طور علنی به تحریک شیعیان بحرین پرداخت تا آن ها را علیه رژیم کنونی در منامه بشوراند و در این رفتار شکست خورد.
رژیم همچنین به تحریک شیعیان در عربستان پرداخت و به صدور حکم اعدام علیه یکی از رهبران این توطئه به شدت اعتراض کرد و باز هم نتیجه ای نگرفت.
در کنار آن ها یک رشته اقدامات تجاوزگرانه رژیم ایران علیه امیرنشین ها، و از جمله ابه آتش کشیدن سفارت عربستان در تهران و اشغال کنسولگری در مشهد، حملات موشکی علیه تاسیسات نفتی آرامکو در شمال شرق عربستان، آسیب رساندن به نفتکش ها در خلیج فارس، و از همه بدتر، رساندن موشک هایی به دست حوثی های یمن که بتوانند پایتخت عربستان و نقاط حساس آن کشور را هدف قرار دهند.
عربستان، عملا احساس می کند که حکومت اسلامی با آن کشور در حال جنگ است.
همین احساس در میان امیرنشین ها در سطوح مختلف جریان دارد. اکنون، امارات که دارای روابط بسیار دوستانه ای با دولت ریاض است و عربستان را حامی اصلی خود می داند، با تشویق عربستان، به سوی صلح با اسرائیل گام بر می دارد.
بنابراین، قاطعانه می توان گفت که رژیم ایران، نه تنها نتوانسته در اجرای سیاست های استعماری خود، بر امیرنشین ها تسلط یابد، بلکه آنان را به دامان اسرائیل سوق داده است.
عامل دوم ازن تحولات، دور شدن کشورهای عرب از سیاست سنتی حمایت از فلسطینی ها می باشد.
بروز شکاف بین حکومت خودگردان فلسطینی و گروه های تروریست حماس و جهاد اسلامی، همکاری های نزدیک این دو سازمان با رژیم ایران که دشمن امیرنشین ها تلقی می شود، و همچنین ادامه عملیات تروریستی از جانب فلسطینیان علیه اسرائیل، یک رشته از عوامل عمده ای بود که امیرنشین ها را از فلسطینی ها دور ساخت و به سوی اسرائیل کشاند.
عامل سوم می تواند قدرتمند بودن اقتصاد اسرائیل و توان بسیار پیشرفته تکنولوژی اسرائیل باشد که در شرایط کنونی، امیر نشین های عرب به شدت به آن نیاز دارند.
امیرنشین ها نیز مانند اکثر کشورهای دیگر جهان، از کورونا و رکود اقتصادی جهان به شدت آسیب دیده اند و بهای نفت در بازار جهانی، که عمده ترین منبع درآمد آنهاست، پایین آمده و درآمد آن حتی کفاف هزینه های جاری آن امیرنشین ها را نمی دهد و برقراری روابط گسترده بازرگانی با اسرائیل، می تواند برای امیرنشین ها بسیار سودمند باشد.