در یک ترفند حکومت ایران برای جبران خسارت خود، پس از آن که ایالات متحده چهار نفتکش حامل بنزین ایران به مقصد ونزوئلا را مصادره کرد، اکنون چهار شرکت عربی ادعا میکنند که این بنزین متعلق به آنان بوده است.
این ادعا در حالی مطرح می شود که وزیر نفت حکومت ایران، بیژن نامدار زنگنه چند هفته پیش تأیید کرد که این محمولهها ی بنزین متعلق به ایران بوده است. او همچنین ادعا کرد که فروش این بنزین به صورت فوب انجام گرفته و ایران پس از بارگیری این محموله، پول آن را با ونزوئلا تسویه کرده است.
در خبر امروز (آدینه) است که چهار شرکت اماراتی و عمانی مدعی مالکیت محمولههای بنزینی شدند که حکومت ایران برای ونزوئلا فرستاده بود و آمریکا ماه گذشته آنها را توقیف کرد.
خبرگزاری رویترز در ادامه نوشته است که این شرکتها چهار روز پیش علیه توقیف محمولهها توسط ایالات متحده به دادگاه منطقهای کلمبیا در ایالات متحده شکایت کردهاند.
شرکت «مبین اینترنشنال» امارات میگوید مالک محموله بنزینِ نفتکشهای «بلا» و «برینگ» است. شرکت «عمان فیول» که در بریتانیا ثبت شده است نیز میگوید مالک محموله بنزین نفتکشهای «پاندی» و «لونا» است و شرکت عمانی «سهار فیول» نیز میگوید بخشی از محموله نفتکش لونا متعلق به این شرکت بوده است.
این شرکتها میگویند حق کنترل و مالکیت بر محمولههای بنزین توقیفی را دارند و خواهان رفع توقیف آنها شدهاند.
رویترز نوشته است که همه این نفتکشها توسط یک شرکت یونانی اداره میشدهاست
همچنین روزنامه وال استریت ژورنال نیز پیشتر گزارش داده بود که شرکت یاد شده، بعد از تهدید به تحریم از سوی آمریکا و انجام مذاکرات، «داوطلبانه» راضی به تحویل محمولههای نفتی ایران شد.
شرکتهای عربی مدعیاند که محمولههای بنزین را به شرکت اماراتی «سیتی انرژی» فروختهاند، اما پول آنها قرار بود تنها بعد از تحویل محمولهها به مشتریان تسویه شود.
رویترز در ادامه نوشته است که شرکت سیتی انرژی به سؤالات این خبرگزاری پاسخ نداده است.
این شرکتها در ادامه ادعای خود گفته اند که مقصد محمولهها ونزوئلا نبوده است بلکه قرار بوده که مشتریان پرویی و کلمبیایی آن را در جمهوری ترینیداد و توباگو – کشوری جزیرهای در دریای کارائیب در مرز دریایی ونزوئلا و کلمبیا – تحویل بگیرند.
این در حالی که بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت حکومت ایران اعلام کرده بود که این محمولهها ی بنزین متعلق به رژیم ایران بوده اما به صورت فوب به ونزوئلا فروخته و تحویل شده بود و پول آن نیز تسویه شده است.
کوتاه مدتی بعد، نمایندگان مجلس حکومت ایران نیز در واکنش به این افشاگری وزیر نفت وی را ستون پنجم آمریکا دانسته و خواهان برکناری او شدند. بدین سان برخلاف ادعای شرکتهای عربی، مقامات حکومت ایران تأیید کردهاند که مقصد محمولههای بنزین، ونزوئلا بوده است.
وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده بود که حجم بنزین توقیفشده در چهار کشتی بیش از ۱.۱ میلیون بشکه است.
ارزش این محمولهها ۵۵ میلیون دلار تخمین زده میشود و مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز گفته بود بنزین ایرانی توقیفشده از نفتکشهای عازم ونزوئلا میتواند به «قربانیان آمریکایی تروریسم دولتی» برسد.
یادآور می شود که حکومت ایران سه ماه پیش نیز ۱.۵ میلیون بشکه بنزین راهی ونزوئلا کرد و همه محمولهها تحویل داده شد.
آگاهان امور می گویند احتمال دارد که این تبانی حکومت ایران با شرکت های عربی است تا با این ادعا بتواند پولش را پس بگیرد