ترکیه، آذربایجان را “برادر و هم پیمان خود” می داند و ایران فرصت برپایی اتحاد فارسی زبانان منطقه را از دست می دهد

سخنان مقامات دولتی و نظامی ترکیه در مورد رزمایش مشترکی که قرار است از امروز با آذربایجان در نخجوان برگزار شود، چنین برمی آید که دولت اسلامگرای و سنی آنکارا، جمهوری شیعه نشین آذربایجان را هم پیمان جدایی ناپذیر و تحت الحمایه خود می داند. انتخاب نام “برادران ثابت قدم” در مورد رزمایش در نخجوان نیز همین منظور را تداعی می کند.

یک مقام ارتش ترکیه، درباره این رزمایش که قرار است سه روز ادامه یابد گفت: «این رزمایش بر اساس اصل “دو کشور، یک ملت” به منظور هماهنگی بین نیروی زمینی ارتش برگزار می شود تا در آینده نیز اگر تجاوز یا تعرضی علیه خواهران و برادران آذری ما رخ دهد، به یاری آنان خواهیم آمد».

با آن که زبان آذری در زبان ترکی ریشه دارد، ولی مردم آذربایجان از نظر فرهنگ و آداب و رسوم، به ایران نزدیکتر هستند و آن سرزمین روزگاری بخشی از خاک ایران بوده، ولی اکنون کشور ترکیه برای گسترش نفوذ خود، دولت باکو را زیر چتر حمایت خود می گیرد. ولی رژیم ایران در یک تلاش تبلیغاتی، می کوشد پای اسرائیل را به میان آورد.

یک فرمانده میان پایه در نیروی زمینی ارتش ایران به نام کیومرث حیدری، هفته پیش هنگام برگزاری رزمایش “فاتحان خیبر” گفت: در این منطقه ما یک عنصر ناخوانده و برهم زنندۀ امنیت را داریم که همانا رژیم صهیونیستی می باشد. او همچنین تهدید کرده بود که اگر آذربایجان از حدود خود تجاوز کند، نیروهای مسلح ایران بر منطقه نخجوان و ختی بر قره باغ علیان در قلب آذربایجان مسلط خواهند شد.

آقای منشه امیر بارها در مصاحبه های تلویزیونی و در سخنرانی های خود گفته بود که اگر سران حکومت ایران ذره ای حس ایران دوستی داشتند، به جای حمایت بی دریغ از ترور فلسطینی علیه اسرائیل، می کوشیدند با حکومت هایی که در مناطق فارسی زبان و ایرانی منطقه حاکم هستند، روابط بسیار دوستانه برقرار ساخته و یک اتحادیه بزرگ فارسی زبانان با شرکت آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان و شاید حتی ازبکستان و ترکمنستان برپا سازند که می توانست ایران را به یک قدرت بزرگ منطقه ای مبدل سازد. ولی آن ها با سیاست عرب دوستی و فلسطینی پرستی، فرصت اتحاد با نواحی فارسی زبان را که در دوران تاریخی بخشی از خاک ایران بزرگ بودند،  از دست داده اند.