تفاهمنامه اوراسیا برای ایران تاکنون دستاوردی نداشته است

در حالی که خامنه ای در سال گذشته گفت به سوی شرق برویم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران اعلام کرده که تفاهمنامه اوراسیا در عمل تا امروز دستاوردی نداشته است.

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران خبرداد که که تفاهمنامه اوراسیا تاکنون هیچ دستاوردی برای ایران نداشته است .

اما  حمید زادبوم، معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران  ادعا می کند که در مذاکره با  عضو شورای تجاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا و رییس اتحادیه صنعتگران و کارآفرینان جمهوری قرقیزستان، اعلام شده که این سازمان و سایر دستگاه‌های مسئول در حوزه اوراسیا  آمادگی خود را برای حمایت از همکاری بین بخش‌های خصوصی دو طرف به ویژه اتاق بازرگانی ایران و شورای تجاری اوراسیا اعلام کرده اند.

این نتیجه توصیه خامنه ای برای  تنظیم قرارداد ۲۵ ساله با چین است که در واقع حکومت ایران را در سیاست شرق گرایی به دامان چین می اندازد.زیرا کشورهای دیگر شرق آسیا مانند ژاپن و کره جنوبی از دیر باز روابط بازرگانی با ایران را به حداقل رساندند .

معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران در ادامه گفت:  انتظار می رود گروه کاری در حوزه‌های حمل و نقل، ترانزیت و همچنین تعاملات بانکی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا فعال شود تا بتوان توسعه تجارت را به معنای واقعی محقق ساخت.

حمید زادبوم،:افزود:  چنانچه مقام های دولتی زمینه همکاری را به شکل صحیحی طراحی کنند، مشکلات بخش‌های خصوصی طرفین نیز قابل حل است.

این در حالی است که حجم فعلی تجارت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ویژه جمهوری قرقیزستان به منفی صفر رسیده است .

حسن  فروزان‌فرد عضو کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران نیز چند روز پیش در این باره گفته بود: اینکه تفاهمنامه اوراسیا در عمل تا به امروز و در ادامه حضورمان چه دستاوردی داشته، قاعدتا در گزارش دهی‌ها محسوس و جدی نبوده است. البته باید توجه داشت که ما همچنان به پیمان اوراسیا نپیوسته‌ایم؛ و تنها تفاهمی  و نه رسمی با صاحبان پیمان عقد کرده‌ایم.

فروزان‌فرد گفت: پس از تحریم‌ها مشکل دیگری که وجود دارد، حمل و نقل است. چرا که تا پیش از این زمینه جدی فعالیت با اوراسیا وجود نداشت به همین جهت ظرفیت‌های حمل و نقل متناسب با ظرفیت‌های باز شده همخوانی ندارد.

او افزود: یک از ظرفیت‌های مسیر آبی، دریای خزر است که البته آن نیز با مشکلاتی همراه است. به طوری که نیمی از سال در بنادر شمالی زمینه یخ‌زدگی و سرمای بالا وجود دارد به همین جهت جا‌به جایی‌ها با کندی انجام می‌شود. ظرفیت‌های حمل و نقل زمینی هم همچنان بسیار محدود است، به عنوان مثال تنها کشور هم‌مرز عضو اوراسیا، ارمنستان است که جابه جایی بار زمینی ما با آن بسیار ناچیز و محدود است.