تلاش حکومت برای باز کردن راه بسته مذاکرات ، و خواهش های مکرر از امریکا بالا گرفته است 

علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی ، در اظهاراتی که نشان از ادامه بسته شدن  راه مذاکرات بین تهران واشنگتن می‌دهد، گفت: به کاخ سفید توصیه می کنیم بی قید و شرط به برجام بازگردند و بیش از این راه دیپلماسی را دشوار نکنند».

وی در ادامه افزود: موضوع برجام در کانون تماس‌های مفید و سازنده ی بین المللی روحانی  و برخی همتایانش بود».

ربیعی  در ادامه ابراز امیدواری کرد که دولت آمریکا به برجام بازگردد، و گفت: مجددا به کاخ سفید توصیه می کنیم همان طور که رئیس جمهور قبلی آمریکا به یک‌باره از برجام خارج شد، بی قید و شرط به برجام بازگردند و بیشتر از این، راه را برای دیپلماسی سخت و پیچیده نکنند».

وی تاکید کرد : در ۴ سال گذشته ما راه دیپلماسی را باز نگه داشتیم، نه آنها و امروز کسی که باید اولین قدم را در راه دیپلماسی بردارد آنها هستند نه ما».

پافشاری و تکرارمواضع مقامات حکومت ایران در حالی بالا گرفته است که  ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در یک کنفرانس مطبوعاتی، ضمن اعلام آمادگی جو بایدن، برای مذاکره با ایران، اظهار داشت که واشنگتن منتظر پیشنهاد سازنده ایران درباره برنامه هسته‌ای خود است.

پرایس درباره اقدامات جدید ایران در سایت نطنز، هشدار داد که «صبر دولت ایالات متحده محدود است».

وی  افزود: «ما پیشنهادی منصفانه ارائه دادیم که به صورت عادلانه در چارچوب مذاکرات ۱ + ۵ انجام شود، اما طرف‌های ایرانی در پاسخ به این پیشنهاد نظرات ضد و نقیض ارائه دادند. ما منتظر ارائه پیشنهادی سازنده از سوی آنها هستیم».

واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از آن نشان داده شد که آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، ایران روز گذشته اعلام کرد که غنی‌سازی اورانیوم را در مجموعه چهارم سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2M در نطنز آغاز و همزمان، کار را بر روی نصب مجموعه پنجم شروع کرده است.

همزمان با بالا گرفتن دامنه اعتراضات در ایران، و برگزاری تجمعات صنفی و گروهی در سراسر این کشور، مقامات حکومتی به دستور خامنه ای ،  مدام در برابر رسانه های خارجی و داخلی ظاهر شده و از طرق مختلف برای مذاکره با آمریکا پیام ارسال می کند، و این خود نشان دهنده رویکرد بخش مهمی از نزدیکان به خامنه ای  و نهادهای قدرت وابسته به او  را بازتاب می‌دهد.

اعتراضات و تنش های داخلی در ایران موجب شده تا خامنه ای و افراد و نهادهای زیر مجموعه او را وادار به دادن پالس‌هایی به غرب به ویژه ایالات متحده کرده است.

حکومت ایران انتظار داشت تا با  ورود جو بایدن به کاخ سفید،  دولت جدید آمریکا از سیاست “کارزار فشار حداکثری” دولت پیشین عقب‌نشینی نماید و بدون قید و شرط به برجام بازگردد، رفتار و سیاست‌های بایدن برای رهبر و حکومت ایران شوک آور بوده است.

جو بایدن که با رویکرد “فرصت‌دادن به دیپلماسی” در تعامل با ایران به قدرت رسید،  هرگز در دوران مبارزه انتخاباتی خود روند دیپلماتیک را به معنای کوتاهی از منافع و یا نادیده گرفتن تمامی دستاوردهای دولت ترامپ تعبیر نکرده بود.

اما شوربختانه ، رویکرد “دیپلماسی‌محور” بایدن از سوی حکومت ایران این گونه تفسیر شد که دولت جدید آمریکا آماده است تا به تمامی تحریم های ترامپ علیه حکومت خاتمه دهد و فوری به  برجام باز گردد و همزمان سیاست منطقه‌ای و پرونده موشکی تهران را نادیده بگیرد.

چنین برداشت مغالطه‌آمیز از سوی تهران سبب شد تا مقامات حکومت به دست و پا بیافتند و  عجولانه پالس‌های پیدا و پنهان فراوانی به سوی دولت و کنگره دموکرات در واشنگتن ارسال کنند.