تنها کار مفید دولت روحانی،اعتراف به گرانی و مشکلات و ندادن راه علاج واقعه است. حسن روحانی گفت: قیمت کالاها به نسبت سال قبل دو تا سه برابر افزایش داشته و مردم تحت فشار قرار گرفتهاند. همزمان اسحاق جهانگیری نیز گفت: از شرایط دشوار مردم، احساس “شرمندگی” می کند و معتقد است که با رویکردهای قدیمی نمیتوان ایران را اداره کرد.
دولت روحانی در حالی این سخنان را بیان می کند که در ماههای گذشته ارزش ریال به شدت سقوط کرده و همزمان بهای کالاهای وارداتی، و به تبع آن دیگر کالاها، به شدت افزایش یافته است.
مرکز آمار ایران نیز میزان تورم در تیرماه را اندکی بیش از ۲۶ درصد اعلام کرده است و کارشناسان نیز معتقدند با توجه به چند برابر شدن بهای بسیاری از کالاها و خدمات، تورم واقعی باید بسیار بیشتر از آمار رسمی باشد.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این زمینه گفت: با اشاره به رشد ۷ برابری قیمت سکه و ۵.۲ برابر شدن قیمت دلار در این فاصله، احتمال دارد با “ابر تورم” مواجه شویم.
در علم اقتصاد اَبَرتورم ، یعنی تورم بسیار بالا و معمولاً پر شتابی است که به سرعت ارزش واقعی ارز داخلی را بین برده و با افزایش قیمت کالاها باعث میشود افراد جامعه میزان داراییهایشان را به شکل پول محلی به حداقل برسانند و بهطور معمول به سمت نگهداری ارزهای خارجی پایدارتر سوق بیابند.
خوانساری افزود: در سال ۹۸، تجارت خارجی ایران ۴۴ درصد کاهش یافته و برای «آوردن ارز به کشور دچار مشکل هستیم».
حسن روحانی نیز اذعان داشت که قیمتها در بازار چند برابر شده است و مانند همیشه وعده داد “ستاد تنظیم بازار” با افزایش بیرویه قیمتها مقابله کند.
حسن روحانی گفت: باید به قیمت اجناس توجه کرد و اجازه نداد شرکتهای دولتی و متعلق به دولت “به بهانههای مختلف بهای جنس را اضافه کنند و جنس را گرانتر بفروشند”.
این سخنان روحانی بیانگر اینست که دولت در حال حاضر در مقابله با گرانفروشی شرکتهای متعلق به خودش هم ناتوان است و این شرکتها هستند که میتوانند به “بهانههای مختلف” قیمت کالا را افزایش دهند.
از سوی دیگر جهانگیری نیز همه گرانی ها و کمبودها را بر گردن آمریکا و تحریم ها می اندازد و می گوید: حکومت در چهار دهه گذشته با انواع تحریمها روبرو بوده، اما تحریمهای دو سال گذشته آمریکا از تمام آنها سختتر بوده است.
او افزود: «شاید یکی از دلایل مظلومیت این دولت این باشد که به دلیل اهمیت و رعایت منافع و مصالح کشور نمیتوانیم راجع به خیلی از مسائل تحریم با مردم شفاف صحبت کنیم و بگوییم چه اتفاقاتی افتاده و با چه پدیدهای روبرو هستیم».
پرزیدنت ترامپ پیشتر گفته بود که هدف از این تحریمها که مدام شدت گرفته، وارد کردن فشار حداکثری برای کشاندن رژیم ایران پای میز مذاکره و دستیابی به یک توافق جامعتر می باشد.
این در حالی که تصمیمگیری در مورد سیاستهای کلان و مسائلی مانند مذاکره احتمالی با ایالات متحده در حیطه اختیارات علی خامنهای است.
اگر چه بارها در ارتباط با نقش خامنه ای به عنوان نفر اصلی تصمیم گیرنده درباره ایران سخن به میان آمده است اما وزیر خارجه، محمد جواد ظریف، تنها کسی بود که در واکنش به حمله تند نمایندگان مجلس به او و در ارتباط با مذاکرات هستهای گفت که همه سیاست های کشور در دست رهبری است اوست که دستور می دهد و ما اجرا می کنیم.