تیم ارشد اسرائیلی به واشنگتن می رود، ولی امیدی نیست بتوان بایدن را از تعامل با رژیم باز داشت

گروه مقامات ارشد سیاسی – نظامی – امنیتی اسرائیل که از هنگام به روی کار آمدن دولت پرزیدنت بایدن قرار بود به ایالات متحده برود تا نقطه نظرهای اسرائیل را در مورد مذاکرات برجامی در  وین به آگاهی دولت آمریکا برساند، در روزهای آینده رهسپار واشنگتن می شود.

سفر این هیات به هدف گفتگو با مقامات آمریکایی چند بار به تعویق افتاد. ولی قرار است این بار شمار بیشتری از دست اندرکاران امور امنیتی و نظامی در این سفر حضور داشته باشند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر در نشستی که با اعضای این گروه اعزامی و همچنین وزیران دفاع و امور خارجه داشت، از جمله تاکید کرد که اسرائیل از امضا کنندگان برجام نیست و از این رو هیچ تعهدی نسبت به اجرای آن ندارد و این نکته باید مورد توجه سیاستگذاران باشد.

احتمال میرود که منظور این سخنان آن است که اسرائیل اگر امنیت خود را در خطر ببیند، بدون توجه به توافق هایی که بین ایالات متحده و رژیم ایران به دست آید، به اقدامات لازم برای دفاع از امنیت خود دست خواهد زد.

ابتدا قرار بود که سه تن از مقامات ارشد نظامی و امنیتی رهسپار واشنگتن شوند، ولی اکنون تصمیم گرفته شده افراد بیشترین در این گروه عضویت داشته باشند.

اعضای تیم پیشین شامل یوسی کوهن رئیس موساد (سرویس امنیت خارجی اسرائیل)، مئیر بن شبات دبیر شورایعالی امنیت کشور و ژنرال آویو کوخاوی رئیس ستاد کل ارتش بود. ولی اکنون مقرر شده که افراد بیشتری به این گروه بپیوندند و مذاکرات با مقامات آمریکایی، در سطح گسترده تری صوت گیرد.

از جمله افراد بیشتری که در این هیات عضویت خواهند داشت، رئیس رکن اطلاعات در ستاد ارتش و همچنین سرپرست امور ایران در این رکن خواهند بود که آن ها نیز آشنایی بسیار نزدیکی با مسائل ایران دارند.

از هم اکنون ارزیابی می شود که بعید می نماید اعضای این هیات بتوانند همردیفان خود در ایالات متحده را به تغییر سیاست دولت پرزیدنت بایدن نسبت به رژیم ایران بکشانند ولی گفته می شود که آن ها اسناد و اطلاعات بسیار محرمانه ای را در مورد برنامه اتمی و موشکی رژیم ایران و همچنین روابط این رژیم با گروه های ترور و ضد آمریکایی در خاورمیانه را ارائه خواهند کرد.

آشنایان امور می گویند که یکی از ماموریت های این هیات اعزامی آن است که همکاری های اطلاعاتی بین اسرائیل و ایالات متحده گسترش یابد و هماهنگی های بیشتری به وجود آید.

همه منابع خبری تایید می کنند که اسرائیل از روند گفتگوهای برجامی در وین و امتیازاتی که ایالات متحده قصد دارد به رژیم ایران بدهد نگران هستند.

ارزیابی می شود که اسرائیل در کنار تلاش هایی که به عمل می آورد تا دولت پرزیدنت بایدن را از کوتاه آمدن در برابر رژیم ایران باز دارد، بسیار احتیاط می کند به اقداماتی دست نزند که موجب رویارویی با دولت پرزیدنت بایدن شود و از استحکام روابط دو کشور بکاهد.

در اسرائیل ابراز نگرانی می شود که دادن امتیازات مالی به رژیم ایران و برداشتن شمار زیادی از تحریم های نفتی، نه تنها سودی نخواهد داشت بلکه رژیم ایران را گستاخ تر خواهد ساخت. در عین حال ابراز نگرانی می شود که دولت پرزیدنت بایدن تصمیمات خود را گرفته و راه خویش را برای تعامل با حکومت اسلامی ایران هموار ساخته و بعید می نماید که تلاش اسرائیل به نتایج مورد انتظار برسد.