مقامات حکومت ایران اعلام داشتند که چند میلیون دوز واکسن کورونا به ایران وارد شده و انتظار می رود که در روزهای آینده چند میلیون واحد دیگر نیز برسد. مقامات تایید کردند که واکسن های دریافتی از نوع سینوفارم و ساخت چین است.
در گزارش های پیشین گفته شده بود که واکسن چینی، کارآیی واکسن های ساخت غرب و از جمله فایزر را ندارد.
مقامات حکومتی خبر واردات واکسن را در ابعاد گسترده در رسانه های عمومی منتشر ساختند و آن را یک دستاورد بزرگ برای دولت آخوند رئیسی دانستند و گفتند که اکنون می توان قشرهای گسترده تری از مردم ایران را واکسینه کرد.
در همین حال تقدیری که وزیر جدید بهداشت از سعید نمکی وزیر پیشین به عمل آورد، مورد استهزا قرار گرفت و نوعی تعارف محسوب شد. اسدالله عین اللهی هنگام تحویل گرفتن مقام وزیر بهداشت، به تجلیل از نمکی و آن چه که “دستاوردهای” او نامید پرداخت. ولی در شبکه های اجتماعی، با باطل دانستن این گونه تعارفات، نوشتند: «آقای وزیر، بیش از این نمک بر زخم مردم نپاشید».
برخی محافل آگاه در تهران ارزیابی می کنند که کمبود مرگ آور واکسن در ماه های پایانی دولت حسن روحانی جنبه سیاسی داشته و عمدی بوده است. در این ارزیابی آمده است که عوامل پرنفوذ رژیم، عمدا جلوی واردات واکسن را می گرفتند تا مدیریت کشور به دست آخوند رئیسی سپرده شود و او بتواند واردات واکسن را به حساب دولت خود بنویسد.
معاون ستاد مبارزه با بحران به روزنامه “جوان” وابسته به سپاه پاسداران گفت که کارنامه دولت روحانی و سعید نمکی در مقام وزیر بهداشت بسیار خجالت آور بوده و آن ها در مبارزه با کورونا شکست خوردند و ملت ایران را به کشتن دادند.
از سخنان این فرد چنین برمی آید که قرارداد رژیم ایران با روسیه در مورد تولید انبوه واکسن اسپوتنیک در ایران، به خاطر استفاده از آن در داخل کشور نبوده، بلکه رژیم ایران تعهد کرده بود که واکسن های ساخته شده را به خارج از کشور صادر کند و در ایران مورد استفاده قرار نگیرد.
این قرارداد توسط یک کمپانی ترک با وزارت بهداشت ایران بسته شده بود، با این تعهد که همه واکسن های تولید شده، از ایران خارج شود و مورد استفاده داخلی قرار نگیرد.
عباس عبدی روزنامه نگار با سابقه رژیم و از تلاشگران سیاسی در شماره امروز روزنامه “اعتماد” نوشت: اگر مقامات حکومتی راست می گویند و در مساله واردات واکسن سوء استفاده های کلان شده، پس چرا حکومت مسؤولان و یا متهمان این وضع را مورد پیگرد قرار نداده و اقدامی علیه آنان به عمل نیاورده است.
عباس عبدی نوشت که یک سیاست بازی کثیف در پشت پرده در حال انجام است و این ادعاها و اتهامات متقابل، همه در این واقعیت ریشه دارد که سلامت مردم را نیز به یک امر سیاسی مبدل ساخته و آن را بازیچه خود کرده اند.
عبدی نوشت که این جدل و مباحثه در مورد واکسن، نشان دیگری از سوء مدیریت و ازهم پاشیدگی ساختار مدیریتی رژیم است.