جلسه مشاوره درباره رژیم ایران و دولت بایدن در اسرائیل انجام شد، ولی تصمیم نهایی گرفته نشد

همایش بزرگ رهبران دولت اسرائیل و کارشناسان امور نظامی و امنیتی اسرائیل برای رسیدگی به تهدیدهای رژیم ایران علیه اسرائیل و همچنین به هدف بررسی امکانات همکاری های آینده در این زمینه با دولت جدید آمریکا، شامگاه روز گذشته برگزار گردید و چندین ساعت ادامه یافت.

در پایان این نشست، منابع آگاه خبری گفتند که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر همچنان بر این باور است که اسرائیل باید قاطعانه با بازگشت ایالات متحده به برجام مخالفت ورزد و خطرات و معایب آن را به دولت پرزیدنت بایدن مرتبا یادآوری کند و از افکار عمومی آمریکائیان در این زمینه یاری بخواهد.

همین منابع گفتند که بنی گانتس وزیر دفاع و گبی اشکنازی وزیر امور خارجه که هر دو از حزب آبی و سفید هستند، از در پیش گرفتن رویکرد ملایم تری جانبداری می کنند.

قرار بود این نشست هفته پیش برگزار شود و علاوه بر سه مقام کابینه، روسای شورای عالی امنیت ملی و موساد (سرویس امنیت خارجی اسرائیل) و همچنین ژنرال آویو کوخاوی رئیس ستاد کل ارتش و سفیر اسرائیل در واشنگتن و شماری از کارشناسان امور امنیتی و نظامی حضور داشته باشند.

ایالات متحده گفته است که بازگشت به برجام، تنها گام نخست به این هدف خواهد بود که مذاکرات اساسی با رژیم ایران آغاز شود و توافق جدیدی به دست آید که به برنامه های اتمی و موشکی رژیم برای همیشه پایان دهد.

در این زمینه، آقای منشه امیر شب گذشته (دوشنبه) در یک مصاحبه تلویزیونی ابراز تردید کرد که دولت آمریکا بتواند از طریق دیپلماتیک و با دادن انواع امتیازات مالی به رژیم ایران، آن ها را به پای میز مذاکرات بنشاند.

او گفت که سیاست فشار حداکثری پرزیدنت ترامپ که حدود چهار سال ادامه یافت، حکومت ایران را به استانه خالی شدن همه ذخیره های ارزی رسانید و چیزی نمانده بود که حکومت، به زانو درآید. ولی اکنون اگر شیوه دیپلماسی، با دادن امتیازات مالی به رژیم ایران همراه باشد، نه تنها باعث نرمش و سازش از جانب رژیم ایران نخواهد شد، بلکه سیاستمداران رژیم را سختگیرتر و گستاخ تر خواهد ساخت.

به گفتۀ منابع آگاه، ژنرال آویو کوخاوی نیز گفت که بهتر است از تلاش ایالات متحده برای رسیدن به برجام بهینه شده جانبداری کرد.

منابع خبری گفتند که در مباحثات چند ساعته شب گذشته، تصمیمات خاصی گرفته نشد و سیاست معینی رقم نخورد. ولی به همه مقامات کشوری و لشگری در دستگاه حکومتی اسرائیل اجازه داده شد که با همردیفان خود در ایالات متحده و کشورهای دیگر در ارتباط باشند و مواضع اسرائیل را برای آن ها تشریح کنند و بکوشند که در تصمیم گیری آن حکومت ها تاثیرگذار باشند.

برخی تحلیلگران اسرائیلی بر این باورند که اسرائیل باید در برابر دولت پرزیدنت بایدن با هوشمندی رفتار کند مانع بحرانی شدن روابط گردد، ولی در عین حال بیشترین تلاش را برای تامین منافع و نیازهای خود اِعمال کند.

همزمان گزارش رسید که اسرائیل در هفته های اخیر بر میزان فشار بر سه کشور اروپاییِ امضا کننده برجام، یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان افزوده که باید در پی رسیدن به توافقی باشند که برنامه های اتمی و موشکی ایران را برای همیشه متوقف کند.

منابع آگاه می گویند که اکنون فرصت مناسبی پیش آمده که اسرائیل بتواند سه کشور ارشد اروپایی را متقاعد سازد که باید در راه رسیدن به توافق تازه ای با رژیم ایران گام بردارند که دامنه فعالیت های اتمی و موشکی آن را برای همیشه متوقف سازد. کشورهای اروپایی در هفته های اخیر خشم خود را نسبت به اقدامات گستاخانه رژیم ایران در امور اتمی و موشکی بیان داشته اند.

سفیر اسرائیل در ایالات متحده، گیلعاد اردان به خبرنگاران گفت: بازگشت ایالات متحده به توافق برجام که شش سال پیش امضا شد کاری اشتباه خواهد بود. زیرا برجام نتوانست برنامه های اتمی ایران را متوقف سازد و اکنون دنیا به نقطه خطرناکی رسیده است.

او گفت که در هفته های اخیر، مواضع و انتظارات اسرائیل در این زمینه، گوش شنوای بیشتری در نهادهای حکومتی در واشنگتن داشته است.