مایکل مککال، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان ایالات متحده، پیش نویس قانونی را ارائه داده که به کنگره امکان میدهد، هرگونه تلاش دولت برای پایان دادن به تحریمهای آمریکا علیه رژیم ایران را مورد بازبینی قرار دهد.
مککال نماینده جمهوری خواه کنگره ایالات متحده این لایحه را در حالی به مجلس نمایندگان ارائه کرده، که بیل هاگرتی سناتور جمهوری خواه، آن را قبلا در مجلس سنا مطرح کرده بود. نسخهای از این پیشنویس در اواخر ماه گذشته در روزنامه «واشنگتن فری بیکن» منتشر شد.
مککال گفت که این لایحه «بخشی از تلاش گسترده جمهوری خواهان در هر دو مجلس برای اعمال میزانی از کنترل بر تلاشهای دولت بایدن برای برقراری ارتباط با رژیم ایران و دستیابی به توافق مجدد هستهای است».
در حالی که هر دو لایحه، شانس کمی برای تصویب در کنگره تحت کنترل دموکراتها دارند، با این وجود، بیانگر اجماع فزاینده در حزب جمهوریخواه درباره خطر مذاکره مجدد با رژیم ایران، تامین میلیاردها دلار به نفع رژیم ایران و کاهش تحریمهای اقتصادی هستند.
دولت بایدن تمایل خود برای امتیازدهی به رژیم ایران در برهه باقی مانده تا اجرای مذاکرات مستقیم را اعلام کرده که بنا بر برخی گزارشها شامل تسهیل روند آزادسازى ۱ میلیارد دلار از پولهای مسدود شده ایران در کره جنوبی است.
رهبران سیاست خارجی در حزب جمهوری خواه به نوبه خود، دولت بایدن را به دلیل پرهیز از ارائه گزارش در مورد سیاست دیپلماتیک خود با ایران، مورد انتقاد قرار دادهاند.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، بدون حضور در کنگره، در حال حاضر مذاکره با کشورهای کلیدی از جمله چین را درباره بازگشت واشنگتن به برجام، آغاز کرده است.
رهبران جمهوریخواه نگران هستند که دولت از همان شگردهایی استفاده کند که تیم باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین، هنگام امضای برجام از آنها استفاده کرد که بدون رایزنی با کنگره صورت گرفت.
مککال هنگام اعلام این لایحه گفت: «دولت بایدن آشکارا برای آغاز مذاکره با ایران امتیازدهی خود را آغاز کرده است. ما وظیفه داریم اطمینان حاصل کنیم که مردم آمریکا به توافقی بهتر از برجام دست خواهند یافت که از سوی دولت اوباما امضا شده بود.»
سناتور هاگرتی با تمجید از مککال به خاطر پیشنهاد این لایحه در مجلس نمایندگان، اظهار داشت: «رفتار کنونی ایران که شامل حملات موشکی مداوم به مواضع آمریکا در خاورمیانه است، هیچ سطحی از کاهش تحریمها را ایجاب نمیکند.» هاگرتی نیز مانند دیگر نمایندگان جمهوریخواه بر این باور است که دولت بایدن پیش از ابراز آمادگی تهران برای بازگشت به مذاکرات، شروع به دادن امتیازاتی به ایران کرده است.
مککال و دیگر قانونگذاران خاطر نشان کردند که هر دو مجلس (سنا و نمایندگان) با بازگشت دولت بایدن به «استراتژی شکست خورده دوری جستن از نفوذ، که امنیت آمریکا و متحدان ما در منطقه را تهدید می کند»، مخالفند.
هاگرتی همچنین گفت: «اجرای تحریمها مدت زیادی زمان برد و اکنون به نتیجه مطلوب خود رسیده است. اکنون وقت آن نیست که عقب نشینی کرده یا تسلیم شویم.»
همه اینها در حالی است که وزیر خارجه دولت بایدن رسما اعلام داشت که دولت بایدن برای بازگشت رژیم ایران به مذاکرات قصد ندارد هیچگونه امتیازی بدهد.