رضا بیانی جانشین معاون امور جنگل سازمان جنگلها، در روز جهانی جنگلها، گفت: طی سال ۹۹ بیش از ۲۱ هزار هکتار از جنگلهای ایران دچار آتشسوزی شدند.
وی تاکید کرد: «یکی از معضلات سال گذشته وقوع آتشسوزیهای زیاد در جنگلهای کشور بود، در سال گذشته بیش از ۳۶۵۰ هکتار از جنگلهای طبیعی، ۱۰۳۴ هکتار از جنگلهای دست کاشت و حدود ۱۶ هزار و ۵۸۹ هکتار از اراضی جنگلی در ایران آتش گرفت».
بیانی در ادامه گفته است که بیشترین آتشسوزیها در سال ۱۳۹۹ در اراضی جنگلی بهویژه ناحیه رویشی زاگرس و خلیج عمانی بهوقوع پیوست.
وی افزود: در ناحیه زاگرس بیشترین آتشسوزیها در اراضی جنگلی و مکانهایی بود که «زراعت در آنها تحت عنوان طرح کشت زیر اشکوب» انجام میشود.
پیشتر نیز سازمان حفاظت محیط زیست از این طرح انتقاد و اعلام کرده بود این طرح «پایداری زیستگاههای ارزشمند را به خطر میاندازد و تهدیدی بالقوه برای تنوع زیستی در این منطقه است».
وی گفت: حدود ۱۸ هزار کیلومتر راه و جاده در جنگلهای زاگرس ایجاد شده و از تقریبا ۶ میلیون هکتار جنگل این منطقه، در ۱.۵ میلیون هکتار آن زراعت میشود.
همزمان، هادی کیادلیری، دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور، نیز در این باره گفت: «جنگلهای زاگرس بهدلیل شدت تخریب و تعدد چالشهایی که با آن مواجه هستند دیگر توانایی ترمیم خود بهصورت طبیعی را ندارند و در آینده نزدیک با خطر بیابانی شدن رویشگاههای زاگرس مواجه خواهیم بود».
وی افزود: «عمده مشکلاتی که در جنگلهای کشور وجود دارد، ناشی از عوامل غیر طبیعی مانند تغییر کاربری اراضی، تجاوز به اراضی جنگلی، معدنکاوی در سطح بسیار گسترده، ویلاسازی، دفع غیر اصولی زباله در جنگلها و کشاورزی و دامداری بیضابطه است که منشا همه آنها فعالیتها و دستکاریهای انسانی است».
در سال گذشته به ویژه زمانی که مناطق مختلفی از ایران به ویژه جنگلهای شمال این کشور دچار آتشسوزی شده بود، مقامهای مختلف حکومت اظهارات متفاوت و گاه متناقضی را درباره دلایل این آتشسوزیها مطرح کردند و در نهایت، تشخیص دقیق علت آتشسوزی را نیز به زمانی نامعلوم موکول کردند.
همچنین تعدادی از مقامهای حکومت ایران، کمبود امکانات مثل هلیکوپتر و اهمال دولت در تامین تجهیزات اطفای حریق را دلیل گستردهتر شدن آتشسوزیها اعلام کردهاند.
مهرداد ستوده، معاون عمرانی استاندار بوشهر، کمبود هلیکوپتر برای اطفای حریق را “یک مسئله ملی” دانست.
شوربختانه دولت روحانی به جز کوتاهی، کاری نکرده است
وی به تاسیس نشدن پایگاههای آتشنشانی و قرار ندادن تجهیزات اطفاء حریق از سوی دولت به سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگلها اشاره کرد و ادامه داد دولت امکان مشارکت مردمی را نیز برای کمک به مهار آتشسوزیها در جنگلهای ایران فراهم نمیکند.
آگاهان امور می گویند: نامگذاری روزی با عنوان روز جهانی جنگلها برای آگاهیبخشی عمومی است و دولت ایران در بعد آموزش نیز ضعیف عمل کرده است.
گستردگی آتشسوزی در جنگلهای ایران همراه با افزایش قربانیان این حوادث در میان جنگلبانان و محیطبانان نیز بوده است.