در حالیکه علیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، حادثه روز گذشته، یکشنبه (۲۲ فروردین/ ۱۱ آوریل)، در تاسیسات نطنز را «تروریسم هستهای» خواند، روزنامه اورشلیم پست آن را کار اسرائیل و آسیبهای وارده را سنگین و گسترده توصیف کرد. اورشلیم پست نوشت: «آنچه در تاسیسات هستهای نطنز رخ داد، حادثه نبود و بسیار سنگینتر از آن است که حکومت ایران به مردم خود میگوید.»
به نوشته اورشلیم پست، به نظر میرسد این رویداد در پی یک حمله سایبری، و احتمالا از سوی اسرائیل، صورت گرفته باشد.
علیاکبر صالحی گفت: «حق خود را برای اقدام علیه عاملان و آمران و مباشران آن محفوظ میدانیم».
در همین حال، «شبکه ۱۳ اسرائیل» تاکید کرد که “حمله به نطنز «سایبری» نبوده است و با «مواد منفجرهی کارگذاری شده» در آن تاسیسات صورت گرفته است.”
شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل به نقل از «منابع اطلاعاتی غربی» که نامی از آنها نبرده است، اعلام کرد که موساد، سازمان جاسوسی و عملیات ویژه اسرائیل در خارج، عامل حادثه عامدانه دیروز یکشنبه در سایت نطنز بوده است.
این رسانه اسرائیلی اعلام کرد: «حمله روز یکشنبه به تاسیسات نطنز، سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم را منهدم کرد و اثر آن، چنان گسترده است که ایران برای ماهها نخواهد توانست در این تاسیسات، اورانیوم را غنیسازی کند.»
سقوط بهروز کمالوندی از ارتفاع ۷ متری در محل حادثه!
علیاکبر صالحی و بهروز کمالوندی، رئیس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، پس از رخداد روز یکشنبه، برای بازدید از تاسیسات آسیب دیده راهی محل شدند که در این میان، کمالوندی از ارتفاع ۷ متری سقوط کرد و بر اثر شدت جراحات به بیمارستانی در کاشان منتقل شد. به گفته رئیس بیمارستان کاشان، او از ناحیه مچ پا و سر دچار شکستگی شده و باید روزهای آینده تحت مراقبت باشد.
نیویورکتایمز: تاسیسات برق رسانی به سانتریفیوژها نابود شده
روزنامه نیویورک تایمز در مورد ابعاد تخریبی که در تاسیسات هستهای نطنز صورت گرفته، از قول دو مقام اطلاعاتی که نام آنها را فاش نکرد، آن حادثه را انفجاری بزرگ توصیف کرد که ضربهای مهلک به توانایی غنیسازی رژیم ایران وارد کرده است. به گفته این دو مقام اطلاعاتی ناشناس، بر اثر وقوع انفجاری قدرتمند، سیستم به شدت محافظت شدهای که مسئول تامین برق سانتریفیوژهای زیرزمینی نطنز بوده است، بهطور کامل ویران گشته است. این دو مقام اطلاعاتی افزودهاند که راه اندازی دوباره تاسیسات تخریب شده نطنز، ممکن است دست کم به ۹ ماه زمان نیاز داشته باشد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درست در روزی که ویرانی گسترده در نطنز به بار آمد و رسانهها آن را به اسرائیل نسبت دادند، گفت که «مبارزه با مسلح شدن رژیم ایران به سلاح اتمی، یک ماموریت بزرگ است و فرصتی که امروز وجود دارد، ممکن است در آینده وجود نداشته باشد.»
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، پس از رخداد روز یکشنبه در توئیتر نوشت:
«آیا وقوع مجدد آتش سوزی در تاسیسات هسته ای نطنز، آنهم در کمتر از یک سال پس از انفجار قبلی، نمیتواند نشان از جدی بودن پدیده نفوذ باشد؟… کشور نیاز به سالم سازی امنیتی دارد.»
آیا وقوع مجدد آتش سوزی در تاسیسات هسته ای نطنز، آنهم در کمتر از یک سال پس از انفجار قبلی، نمیتواند نشان از جدی بودن پدیده نفوذ باشد؟فاعتبروا یا اولی الابصار
کشور نیاز به سالم سازی امنیتی دارد.— محسن رضایی (@ir_rezaee) April 11, 2021
اشاره محسن رضایی به انفجاری است که در دوازدهم تیرماه سال گذشته، باعث تخریب گسترده «مرکز مونتاژ سانتریفیوژ ایران» در نظنز گشت که به اسرائیل نسبت داده شد، اما شورای عالی امنیت ملی ایران به دلیل آنچه که “ملاحظات امنیتی” خوانده شد، تا کنون از انتشار گزارشی در مورد علت و جزئیات آن انفجار خودداری کرده است.
نباید انتظار داشت مقامات اسرائیل واکنشی به رخداد نظنز داشته باشند
آقای منشه امیر، تحلیلگر امور خاورمیانه و سردبیر رادیو پیام اسرائیل، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، گفت که با توجه به اختلاف نظر در میان مقامات اسرائیلی در مورد درز یافتن اطلاعات در جریان حمله به کشتی جاسوسی ساویز، متعلق به سپاه پاسداران، نباید انتظار داشت که مقامات اسرائیلی واکنشی به رخداد روز یکشنبه در نظنز داشته باشند.
آقای امیر در پاسخ به این پرسش که «آیا ممکن است اسرائیل بدون مشورت و یا موافقت آمریکا، به اقدام یکجانبه نظامی علیه برنامه اتمی ایران دست بزند»، گفت: «پاسخ شما در اشارهای است که آقای نتانیاهو در سخنان تازه خود به این مورد کرده و گفته است که اگر امنیت و موجودیت اسرائیل به خطر افتد، بدون مشورت و اجازه دوستانمان، اقدامات دفاعی لازم را به عمل خواهیم آورد.»
آقای امیر به اهمیت حفظ برتری نظامی اسرائیل اشاره کرد، چرا که “احتمال بسیار زیادی وجود دارد که اسرائیل در راه درگیری نظامی با حکومت ایران قدم برمی دارد.”