مقامهای ایران از قرارداد خرید ۲ میلیون دوز واکسن روسی کرونا خبر دادهاند. همچنین سفارت بریتانیا در تهران تایید کرد که ایران ۴.۲ میلیون دوز واکسن کرونا ساخت شرکت بریتانیایی استرازنکا را خریداری کرد. این در حالی است که شیوع ویروس کرونا در ایران همچنان ادامه دارد و این روند در تهران، یزد و هرمزگان صعودی است.
با وجود انتقادهای گسترده مردم در مورد تعلل دولت برای خرید واکسن معتبر کرونا، اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی گفت که دولت هیچگاه خرید واکسن را به خاطر گران بودن به تعویق نینداخته است.
او اعلام کرد: « با وجود همه فشارهای اقتصادی، محدودیتی برای تامین منابع مورد نیاز خرید واکسن کرونا نداریم».
جهانگیری در عین حال گفت که آمریکا در “یک مقطع طولانی”» برای انتقال پول خرید واکسن ایران «مزاحمتهایی» ایجاد کرده، اما این پول در نهایت منتقل شده است.
معاون اول روحانی اعلام نکرد که چرا ایران برخلاف برخی از دیگر کشورهای منطقه هنوز واکسیناسیون را آغاز نکرده است.
پیشتر در اوج انتقادها و اعتراضات مردم ایران به عدم خرید واکسن از سوی حکومت ، سخنان محمدرضا شانهساز، رییس سازمان غذا و داروی ایران، درباره خرید واکسن خبرساز شده بود.
شانه ساز گفته بود: «در مرحله چانهزنی هستیم و در مرحله نخست ۵۰۰ هزار دوز واکسن روسی وارد خواهد شد البته ما تقاضای چند میلیون دوز واکسن کرونا را داریم و کمپانیها پیشنهاد ما را رد نمیکنند و مهم برنامه زمانبندی تحویل بوده و اصرار ما این است زودتر واکسنها تحویل داده شود و شرکتها زمان بیشتری از ما طلب میکنند».
وی همچنین گفته بود: «هر چه واکسن دیرتر تحویل داده شود قیمت کمتر میشود و اینکه میبینید مسئولان از جواب دادن صریح و آشکار طفره میروند و پاسخ آشکار نمیدهند، به این دلیل است که ما در مرحله چانهزنی هستیم و اگر تولید داخل برسد قیمت وارداتی کاهش پیدا میکند».
این جمله شانه ساز مبنی بر اینکه «هر چه واکسن دیرتر تحویل داده شود قیمت کمتر میشود»، با انتقاد های شدیدی از سوی کاربران در شبکه های اجتماعی روبرو شد.
پس از این بازتابها سازمان غذا و دارو نیز تاکید کرد که براساس اظهارات شانهساز، «با تولید واکسن داخلی قیمت آن کاسته خواهد شد».
خامنه ای نیز پیشتر در سخنانی کاملا غیر تخصصی ورود «واکسن آمریکایی و انگلیسی» کرونا به ایران را ممنوع اعلام کرد و گفت به واکسن کرونا تولید فرانسه نیز اعتماد ندارد.
اما با این حال سفارت بریتانیا در تهران تایید کرد که ایران از طریق برنامه کوواکس چهار میلیون و ۲۰۰ هزار دوز تولید دانشگاه آکسفورد و شرکت سوئدی آسترازنکا خریداری کرده است. مقامهای ایران این واکسن را سوئدی معرفی میکنند و اشارهای به بریتانیا نمیکنند و میگویند واکسن از مبدا بریتانیا یا آمریکا نمیخرند.
در همین حال، حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در بریتانیا، در توییتر نوشت اقدامات لازم برای خرید واکسن از روسیه و از برنامه کوواکس سازمان بهداشت جهانی انجام شده و خریدی از انگلستان در برنامه نیست.
حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت مجلس، هم در واکنش به بیانیه سفارت بریتانیا گفت که رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در پاسخ به او اعلام کرده چنین چیزی صحت ندارد.
همزمان خبر رسید که اولین محموله از واکسنهای کرونا ساخت روسیه با وجود انتقادهای فراوان علیه این واکسن به ایران رسید.
در همین حال حسن روحانی نیز امروز (شنبه) اعلام کرد واکسیناسیون کرونا در این کشور «در همین هفته» و بر اساس اولویتهایی که وزارت بهداشت و درمان مشخص میکند، آغاز میشود اما برنامه واکسیناسیون شش ماه زمان نیاز دارد.
وی در ادامه افزود: «امکانات تزریق واکسن به گونهای نیست که ظرف یکی دو روز کار واکسیناسیون انجام شود. اگر بر فرض واکسن آماده باشد یکی دو روزه که نمیتوان کار واکسیناسیون را تمام کرد. این امر نیاز به شاید شش ماه زمان دارد».
روحانی گفت: «برای ما بسیار خوشحالکننده است که در ابتدا کادر درمان ما بتواند این واکسن را در دو مرحله بگیرند چرا که آنها بیشتر در معرض خطر قرار دارند و نگرانیهای بیشتری دارند».
روحانی همچنین گفت که پس از کادر درمان، واکسیناسیون «سالمندان و آنهایی که بیماریهای زمینهای دارند» شروع میشود.