جو بایدن اعلام کرد ماموریت نظامی آمریکا در افغانستان تا کمتر از دو ماه دیگر پایان می‌یابد

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه ۱۷ تیر اعلام کرد که مأموریت نظامی ایالات متحده در افغانستان در آخرین روز ماه اوت، کمتر از دو ما دیگر، پایان می‌یابد.

جنگ ۲۰ ساله در افغانستان، طولانی ترین جنگ برای آمریکا پس از جنگ ویتنام بوده است. بایدن با دفاع از خروج نیروهای آمریکایی از افعانستان، بر شتاب این خروج تاکید دارد. بایدن در پاسخ به منتقدان ترک افعانتسان می‌گوید مایل نیست بیش از این سربازان آمریکایی را به خطر اندازد.

بایدن می‌گوید رهبران افغانستان باید آینده آن کشور را خود در دست گیرند. او گفت: «ما برای ساختن یک کشور به افعانستان نرفتیم.»

او در پاسخ به کسانی که خواهان ادامه حضور ارتش آمریکا در افغانستان هستند، گفت: «چند هزار دختر و پسر آمریکایی دیگر را می‌خواهید به خطر اندازید؟ من نسل دیگری از آمریکایی‌ها را به جنگ افغانستان نمی‌فرستم، آن هم بدون انتظار منطقی برای دستیابی به نتیجه‌ای متفاوت.»

جو بایدن گفت که پول، زندگی و منابع آمریکایی‌ها بهتر است در جاهای دیگر صرف شود. بایدن در واکنش به فشار منتقدان خروج آمریکا از افعانستان به خاطر احتمال تصرق کامل آن کشور توسط طالبان گفت: «هیچ چیز در افغانستان حاکی از این نیست که آمریکا می تواند در این زمینه کاری انجام دهد.»

او افزود: «اکنون این وظیفه افغانها است که از کشور خود دفاع کنند، زیرا پس از دو دهه جنگ، دیگر کاری از دست آمریکا بر نمی‌آید.»

اظهارات روز پنجشنبه بایدن، اولین سخنان رسمی او  از زمان اعلام برنامه‌های ترک افعانستان در ماه آوریل بود.

در عین حال، خروج شتاب زده آمریکا همزمان با دستاوردهای مهم طالبان و تصرف مناطق بیشتری توسط این گروه اسلامگرا و خشن، ترس روزافزونی را مبنی بر سقوط دولت مرکزی افغانستان به دلیل فقدان حمایت نظامی آمریکا موجب شده است.

بایدن در سخنان خود گفت که نیروهای آمریکایی تا ۳۱ ماه اوت – هفته ها قبل از برنامه اولیه – به ماموریت خود در افعانستان پایان می‌دهند. بایدن گفت که پس از برچیدن بساط  القاعده در آن کشور و کشته شدن اسامه بن لادن، مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان به سرانجام رسیده است.

بایدن افزود: «ما به این اهداف رسیدیم، به همین دلیل رفته بودیم. ما برای ساخت یک کشور به افغانستان نرفتیم، و این تنها حق و مسئولیت مردم افغانستان است که در مورد آینده خود تصمیم بگیرند و اینکه آنها چگونه می خواهند کشور خود را اداره کنند.»

مقامات آمریکایی این هفته گفتند که بیش از ۹۰ درصد برنامه خروج سربازان انجام شده است. آخرین سربازان آمریکایی هفته گذشته پایگاه هوایی بگرام را ترک کردند و این پایان حضور آمریکایی‌ها در منطقه گسترده ای بود که به مرکز قدرت نظامی در افغانستان تبدیل شد.

سرویس‌های اطلاعاتی ایالات متحده، فرماندهان نظامی و اعضای کنگره هشدار داده‌اند که دولت افغانستان قادر به ایستادگی در برابر طالبان بدون پشتیبانی ارتش آمریکا نخواهد بود. طالبان در حال حاضر به سرعت در حال تصرف مناطقی در شمال افغانستان هستند و فرماندهان ارتش آمریکا یک جنگ داخلی را در آن کشور، پس از از خروج  نیروهای آمریکایی پیش‌بینی می‌کنند.

هیلاری کلینتون ویزر خارجه پیشین آمریکا نیز نسبت به قدرت گرفتن دوباره طالبان پس از خروج ارتش آمریکا از افغانستان هشدار داده است.