رئیس جمهوری برگزیده ایالات متحده، جو بایدن، برای نخستین بار از هنگام اعلام پیروزی احتمالی او در انتخابات، به تشریح سیاست خود در برابر حکومت اسلامی ایران پرداخت و گفت: «اگر ایران به همه تعهدات برجامی خود عمل کند، دولت واشنگتن نیز به برجام باز خواهد گشت». بایدن پیشتر گفته بود که دوران باراک اوباما به پایان رسیده و در سال های اخیر تحولاتی در جهان رخ داده و برجام را نمی توان به شکل موجود آن، بازگردانید و باید ایران با آمریکا وارد گفتگو شود.
حو بایدن که این سخنان را در یک گفتگوی رسانه ای با روزنامه نیویورک تایمز بیان کرد، در عین حال افزود که بازگشت به برجام به هدف گشودن راه مذاکره بین دو کشور است.
رئیس جمهوری برگزیده گفت: «ایالات متحده مایل است دوباره در برجام سهیم باشد، و اگر رژیم ایران به تعهدات خود باز گردد، ما هم به اقدام مشابه دست خواهیم زد تا راه برای مذاکرات بین دو کشور هموار شود».
حکومت ایران ورود به گفتگو با ایالات متحده را مشروط به آن ساخته که ایالات متحده نه تنها به برجام به طور کامل بازگردد، بلکه همه تحریم ها را باطل سازد و حتی به رژیم ایران، بابت زیان های وارده در یک سال و نیم اخیر غرامت بپردازد.
در ایالات متحده، برخی آشنایان امور گفته اند که بایدن در صورت شروع مذاکرات، حتما مسائل موشک ایران و حقوق بشر در آن کشور را مطرح خواهد ساخت.
بایدن در ادامه سخنان خود به مساله ادامه ساخت موشک های دوربرد از جانب رژیم ایران و همچنین موشک های نقطه زن نیز اشاره کرد، ولی بازگشت احتمالی دولت واشنگتن به برجام را به این موضوع مشروط نساخت، بلکه گفت که بازگشت به برجام راه را برای پرداختن به این مسائل هموار خواهد ساخت.
او گفت که بهترین راه برای برقراری ثبات و آرامش آن است که توافق اتمی به موقعیت پیشین خود باز گردد. بایدن در این رابطه افزود: «اگر حکومت ایران به بمب هسته ای دست یابد، کشورهایی چون عربستان سعودی، ترکیه و مصر نیز خواستار مجهز شدن به بمب هسته ای خواهند بود». بایدن گفت: «مجهز شدن به جنگ افزار اتمی، آخرین چیزی است که خاورمیانه به آن نیاز دارد».
رئیس جمهوری برگزیده ایالات متحده تاکید کرد که از دیدگاه خود، بهترین راه برای به چالش کشیدن حکومت ایران، آن است که ایالات متحده به برجام باز گردد. او گفت: «این اقدام می تواند سرآغاز تماس ها و مذاکرات و تلاش ها برای رسیدن به توافق های بعدی باشد».
جو بایدن در ادامه این گفتگو با نیویورک تایمز افزود: «ما با کمک کشورهای دوست و شریکان خویش به سوی آغاز مذاکرات با حکومت ایران گام برمی داریم که هدف از آن، تنگ تر ساختن حلقه نظارت بر برنامه های اتمی رژیم ایران و طولانی ساختن زمان تعهدات ایران به خودداری از فعالیت های اتمی باشد».
در رابطه با سیاست های احتمالی دولت ایالات متحده در برابر رژیم ایران، آقای منشه امیر شب گذشته (سه شنبه) در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که به احتمال زیاد، جو بایدن به طور چشم بسته به برجام باز نخواهد گشت و خواهان تغییراتی در آن خواهد شد که معلوم نیست رژیم ایران بپذیرد. آقای امیر ارزیابی کرد که در حال حاضر، از سرگیری مذاکرات، به علل مختلف و از جمله مخالفت هایی که در داخل ایران جریان دارد، بعید به نظر می رسد، ولی حتی اگر آغاز شود، بعید است که به نتیجه نهایی برسد.
آقای امیر گفت که هنوز راه جو بایدن در قبال رژیم ایران مشخص نیست. ولی بیش از یک میلیون نفر ایرانی در ایالات متحده زندگی می کنند که بلندپایگان آن ها باید رفتارهای بایدن را دقیقا رصد کنند و هشیار باشند که مبادا او سیاستی در پیش گیرد که عمر این رژیم را طولانی سازد.