جو بایدن در نامهای به روسای سنا و مجلس نمایندگان آمریکا، هشدار داد با توجه به اینکه فعالیتها و سیاستهای دولت ایران “تهدیدی غیر عادی و استثنایی” علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا به شمار میآید، بنابر این ادامه وضعیت اضطراری در ارتباط با رژیم ایران و نیز ادامه تحریمهای این کشور امری ضروری است و تا یکسال دیگر تمدید می شود.
وی در ادامه نامه خود نوشت: «من به این نتیجه رسیدم که لازم است وضعیت اضطراری ملی تحت فرمان اجرایی ۱۲۹۵۷ در ارتباط با ایران ادامه یابد و در واکنش به این تهدیدها تحریمهای گسترده علیه ایران پابرجا بماند».
بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در سال ۱۹۹۵ به موجب فرمان اجرایی ۱۲۹۵۷ ایران را به حمایت از تروریسم، تضعیف روند صلح خاورمیانه و تلاش برای دست یافتن به سلاحهای کشتار جمعی متهم کرد و وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران اعلام کرد. براساس این فرمان همکاری تجاری آمریکا در صنعت نفتوگاز ایران و همچنین هر نوع تجارت آمریکا با ایران ممنوع است.
این فرمان یا باید در دوره زمانی ۹۰ روزه پیش از زمان انقضایش (۱۵ مارس هر سال) تمدید شود و یا در غیر این صورت به صورت خودکار لغو میشود.
این دستور بایدن مبنی بر تمدید وضعیت اضطراری ملی آمریکا در ارتباط با ایران در حالی صورت میگیرد که دولت بایدن تلاشهای دیپلماتیک خود را برای بازگشت آمریکا به برجام آغاز کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز گفته است که واشینگتن معتقد است اگر طرفین توافق هستهای بخواهند به اجرای تعهدات خود بازگردند این اقدام باید با دیپلماسی مستقیم با ایران و در قالب رایزنی با اعضای برجام انجام شود.
دولت بایدن تاکید کرده است که آمریکا پس از رایزنی با شرکای اروپایی خود در مورد مسئله هستهای ایران به موضعی مشترک رسیده است.
سیمون کاونی، وزیر خارجه ایرلند، نیز در بیانیهای اعلام کرد به عنوان تسهیلکننده شورای امنیت در ارتباط با برجام قصد دارد با حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، دیدار کند.