جو بایدن رسما پیروز انتخابات رییس‌جمهوری ایالات متحده شد

با رای تایید کنگره آمریکا، جو بایدن رسما به عنوان پیروز انتخابات رییس‌جمهوری آمریکا معرفی شد و از اول بهمن‌ماه با برگزاری مراسم تحلیف، کار خود را در کاخ سفید آغاز خواهد کرد.

بر این اساس، بایدن با ۳۰۶ رای کالج برگزینندگان در مقابل ۲۳۲ رای دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آینده آمریکا شد.

هم‌زمان نتایج شمارش آرای انتخابات سنا در ایالت جورجیا حکایت از پیروزی هر دو نامزد حزب دموکرات است.

مایک پنس،‌ معاون اول رییس‌جمهوری آمریکا،‌ اعلام کرد نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری در نشست مشترک کنگره مورد تایید قرار گرفته است.

پنس در ادامه گفت:  این تصمیم “اعلام قطعی” ریاست‌جمهوری بایدن و معاون او کامالا هریس تلقی می‌شود. او طی سخنانش در ابتدای نشست کنگره اشاره کرده بود که خشونت هیچ‌گاه پیروز نخواهد شد.

همزمان ‌ کاخ سفید  نیز با انتشار بیانیه ای از انتقال منظم،» قدرت خبر داده است.  ترامپ در این بیانیه اشاره کرده که تصمیم را علی‌رغم “عدم موافقت با نتایج انتخابات” می‌پذیرد.

گفتنی است که نشست مشترک کنگره که روز گذشته ( چهارشنبه) آغاز شد با اعتراض حامیان دونالد ترامپ و ورود آن‌ها به کنگره با اختلال موقت مواجه و سپس دوباره پس از چند ساعت از سر گرفته شد.

در پی این اعتراضات تدابیر امنیتی در واشنگتن برقرار شد؛  پلیس از جان باختن چهار نفر و بازداشت دست‌کم ۵۲ نفر خبر داده است.

کنگره در جریان بررسی و شمارش آرای کالج برگزینندگان، مخالفت نمایندگان جمهوری‌خواه با تایید نتایج انتخابات در چند ایالت از جمله آریزونا و پنسیلوانیا را رد کرد. همچنین مخالفت با نتایج ایالت‌های دیگر از جمله جورجیا،‌ میشیگان و نوادا نیز بدون حمایت سناتورها با شکست مواجه شد.

تایید این نتیجه در حالی صورت می‌گیرد که واکنش‌های داخلی و بین‌المللی به اعتراضات حامیان ترامپ که مدعی “تقلب” در انتخابات است، ادامه دارد.

در همین رابطه،  خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده جان اوسوف و رافائل وارنوک از حزب دموکرات در برابر رقبای خود در جورجیا به پیروزی رسیده‌اند و اکثریت جمهوری‌خواه سنا را به ترکیب کرسی‌های برابر برای هر دو حزب تغییر داده‌اند.

با این نتایج و با توجه به جایگاه کاملا هریس در تعیین نتایج رای‌گیری‌های ۵۰-۵۰ در سنا، انتظار می‌رود دموکرات‌ها بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و مصوبات وزن خود را به کار بگیرند.

به این ترتیب، دموکرات‌ها مسیر هموار تری برای پیشبرد برنامه‌های خود در پیش دارند.

اعتراضات و خشونت‌های روز گذشته علیه کنگره با انتقاد رهبران و مقام‌های کشورهای اروپایی و سایر نقاط جهان مواجه شده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، حمله به کنگره آمریکا را “عملی شرم‌آور” خواند و آنگلا مرکل،‌ صدر اعظم آلمان، نیز از نپذیرفتن نتیجه انتخابات از سوی ترامپ انتقاد کرد.

او در ادامه  گفت: «کامالا هریس و جو بایدن تا دو هفته دیگر فصل جدیدی از دموکراسی در آمریکا را می‌گشایند».

پیش از این نیز بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا گفته بود ضروری است انتقال قدرت مسالمت‌آمیز و با نظم صورت گیرد.

وزیر خارجه فرانسه، وزیر اول اسکاتلند و دبیرکل ناتو هم از جمله کسانی بودند که به این اعتراضات واکنش نشان داده بودند.

در داخل آمریکا نیز بسیاری از سیاستمداران برجسته از جمله باراک اوباما،‌ جورج دبلیو بوش، جو بایدن، مایک پمپئو و شماری از مقام‌های فعلی و پیشین اعتراضات روز چهارشنبه را مورد انتقاد قرار داده‌اند.

شبکه‌های اجتماعی توییتر، اینستاگرام و فیس‌بوک روز گذشته (چهارشنبه) اعلام کردند که حساب کاری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا را به طور موقت مسدود می‌کنند.

توییتر می‌گوید، به دنبال حذف سه توییت دونالد ترامپ حساب کاربری او برای ۱۲ ساعت تعلیق می‌شود.

دونالد ترامپ در این سه توییت ضمن دعوت هوادارانش به تظاهرات مسالمت آمیز از آنها خواسته بود به خانه برگردند، اما او همچنین در این سه توییت بار دیگر ادعاهای خود درباره “تقلب گسترده” در انتخابات سوم نوامبر را تکرار کرده بود.

به گفته توییتر این سه توییت به خشونت‌های روز گذشته (چهارشنبه ) واشنگتن و ورود هوادارانش به کنگره دامن زده‌اند.

همچنین رهبران آمریکای شمالی و جنوبی از حمله روز چهارشنبه هواداران دونالد ترامپ به کنگره آمریکا ابراز حیرت کرده اند.

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا گفت که مردم آمریکا از این “حمله به دموکراسی عمیقا تکان خورده اند.”

آلبرتو فرناندز رئیس جمهور آرژانتین حمایت خود را از جو بایدن اعلام و “خشونت های جدی” را محکوم کرد.

ایوان دوکو از کلمبیا هم این خشونت ها را محکوم کرد و از اعضای کنگره حمایت کرد.

سباستین پاینر رئیس جمهور شیلی “تلاش برای تغییر فرآیند دموکراتیک” را محکوم کرد.

برخی روزنامه نگاران و شبکه های خبری آمریکا از زمزمه شکل گیری بحث خلع ید از دونالد ترامپ در ۱۴ روز باقی مانده از ریاست جمهوری او به میان آورده اند.

مطابق متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا، چنانچه معاون ریاست جمهوری و اعضای کابینه تشخیص دهند که رئیس جمهوری به لحاظ جسمی یا روانی دیگر قادر به هدایت امور نیست، می توانند با استناد به این متمم، امور را به معاون ریاست جمهوری بسپرند.

این همان متممی است که در سال ۲۰۱۶ و پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، جمعی از روانپزشکان در نامه ای با نامناسب خواندن دونالد ترامپ او را برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری استفاده از آن را خاطر نشان شدند.

دبیرکل ناتو، نیز اعتراض‌ها در واشینگتن‌ دی‌سی را «شوکه‌کننده» خواند و گفت باید به نتایج انتخابات احترام گذاشت.