در ادامه مباحثات و منازعات که چرا حکومت ایران سرنوشت اش را با چین گره بزند، حسامالدین آشنا، مشاور روحانی گفت: داشتن طرح همکاری ۲۵ ساله با یک کشور نشانه ضعف نیست.
حسام الدین آشنا در توئیتری با اشاره به عزم رژیم ایران و چین برای امضای یک سند همکاری ۲۵ ساله نوشت:ضعف در این است که قراردادهای همکاری بلند مدت حکومت ایران، محدود به یک کشور بماند.
مشاور رئیس جمهوری در ادامه نوشت: داشتن قراردادهای همکاری ۲۵ سالهی با دهها کشور مهم دیگر نشان قدرت و ضامن ثبات ما است».
قرارداد ۲۵ سالۀ حکومت ایران و چین یک توافق میان دو کشور است، چین برای سرمایهگذاری ۲۸۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلاری چینیها در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران است. به احتمال زیاد بخش قابل توجهی از این سرمایهگذاری چینیها طی سال نخست اجرای قرارداد ۲۵ ساله با آنها به صنعت نفت و گاز ایران تزریق میشود و مابقی آن بهصورت مرحلهای و براساس توافق دو طرف از سوی پکن در ایران انجام میشود.
حسن روحانی، رئیسجمهوری پیشنویس نهایی برنامۀ ۲۵ سالۀ همکاریهای جامع حکومت ایران و چین را سوم تیر ۱۳۹۹ بررسی و تایید کرد. در این نشست به وزارت خارجه ماموریت داده شد که طی مذاکرات نهایی با طرف چینی، بر اساس منافع متقابل بلندمدت، این برنامه را به امضای طرفین برساند.
نفوذ سیاسی پکن در تهران طی پنج سال گذشته، افزایش شدیدی پیدا کرده و موجب شده که رشد غیرطبیعی همکاریهای نظامی و مبادلات تجاری بین دو کشور، چین را به برنده اصلی توافق اتمی ژوئیه سال ۲۰۱۵ تبدیل کند؛ تحولی که عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه دولت روحانی، پس از امضای سند مرتبط با آن ، این قرارداد را “افتخارآمیز” خواند و محمود احمدینژاد نیز درباره آن گفت: این هم یک “ترکمنچای” تازه است.
یکی از سیاست های دولت چین، افزایش نفوذ در کشورهای عقبمانده، و در حال توسعه است .
پکن با تأمین پایدار مواد خام مورد نیاز و همچنین توسعه و تثبیت بازارهای صادراتی در کشورهای در حال توسعه، کلیات طرح راهبردی جاهطلبانهای موسوم به “یک کمربند – یک راه” که همان جاده ابریشم است را در سال ۲۰۱۳ اعلام کرد و سه سال بعد، با اعتبار مالی کلان و تبلیغات گسترده جهانی، آن را به اجرا گذاشت.
منظور پکن از “یک کمربند”، ایجاد کمربند اقتصادی از کشورهای مسیر “جاده ابریشم” مدرن، و منظور از بخش “یک راه” مسیر دریایی جاده ابریشم است که در هماهنگی با هم، اقتصاد و ارتباطات جاده ابریشم تاریخی را بازسازی کنند.
چین در ظاهر خیرخواهانه عمل کرده و قصد توسعه زیرساختها در ۷۰ کشور جهان دارد اما در اصل هدف اش انحصار بهرهبرداری از منابع خام کشورهای طرف معامله و توسعه ارتباطات به سوی خود است .
جمهوری خلق چین در طرح پر نفوذ خود به نام بازسازی “جاده ابریشم تازه” با الهام از تجارب دولت استعماری بریتانیا و انگیزههایی مشابه با ایجاد کمپانی هند شرقی و فعال ساختن آن در شرق و غرب آسیا بهره گرفته و هم از تجارب اتحاد جماهیر شوروی گذشته استفاده کرده که در آن زمان شوروی جمهوریهای پانزدهگانه تحت انقیاد مسکو را کنترل و استثمار می کرد.
و همه راه ها از جمله راهآهن و پروازها از شهرهای جمهوریها به مسکو ختم میشد.
حکومت ایران به علت مناسبات خصمانه ای که با اروپا ، در نتیجهٔ تشدید تحریمهای آمریکا پیدا کرده و همسویی ناگزیر دولتهای اروپایی با سیاستهای واشینگتن به وضعیت تأسفبار کنونی نزول کرده است و اکنون رژیم ایران برای رسیدن به اهداف علی خامنه ای و سپاه پاسداران در اجرایی کردن، انتشار حکومت اسلامی و تسلط بر جهان به سوی شرق کشیده شده است.
علی لاریجانی، زمانی که ریاست مجلس دهم را به عهده داشت، از واسطههای اصلی جا انداختن سیاست نگاه به شرق جمهوری اسلامی بهخصوص در بخش مرتبط با روسیه بود؛ سیاستی که از پشتیبانی کامل علی خامنهای، اصولگرایان و سپاه پاسداران برخوردار است