حسن روحانی، در یک گفتگوی تلفنی با رییسجمهوری نیجر، که هم اکنون رییس دوره ای شورای امنیت را عهده دار است بر ادامه سیاست این کشور نسبت به کارگیری رفتار «کاملا مستقل و حرفهای» تاکید کرده و گفت: کشور نیجر از «سوء استفاده از جایگاه سازمان ملل متحد و شورای امنیت برای زیادهخواهی و یکجانبهگرایی آمریکا جلوگیری خواهد کرد».
او در ادامه از «حمایتهای مستمر نیجر از توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، قدردانی کرد».
رییسجمهوری نیجر هم در پاسخ به اظهارات روحانی گفته است: کشورش برای گسترش روابط در تمامی زمینهها آمادگی دارد.
حسن روحانی، اعلام آمادگی کرده است تا تجربیات دولت ایران را در زمینه مبارزه با تروریسم و مقابله و کنترل شیوع ویروس کرونا در اختیار کشور نیجر قرار دهد.
کشور نیجر، از روز اول سپتامبر/۱۱ شهریور، ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد را عهدهدار شد. کشور نیجر ریاست دورهای شورای امنیت را به مدت یک ماه (ماه سپتامبر) بر عهده دارد.
با نزدیک شدن زمان پایانی تحریم تسلیحاتی ایران ، آمریکا در تلاش است تا برای «بازگشت یکباره» تحریمها علیه ایران از ساز و کار ماشه استفاده نماید.
دیان دیجانی، نماینده داِئم اندونزی و رییس دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز هفته گذشته اعلام کرد: با توجه به مخالفت ۱۳ عضو این شورا با درخواست آمریکا درباره فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران، اجماعی در این راستا وجود ندارد و این شورا نمیتواند اقدام بیشتری انجام دهد.
همچنین هلگا اشمید معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا و عباس عراقچی معاون وزارت خارجه حکومت اسلامی، تاکید کردند که آمریکا بعد از پایان دادن به حضور خود در برجام، از سال ۹۷ در هیچیک از فعالیتهای مربوط به این توافق شرکت نداشته و نمیتواند به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، روند بازگرداندن تحریمها را آغاز کند.
این در حالی است که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، شش روز پیش اعلام کرد که «همه تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران» در پی فعالسازی مکانیسم ماشه از سوی این کشور از ۳۰ شهریور ماه باز خواهند گشت.
او گفت که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اینگونه عمل میکند که چنانچه هر عضو شورای امنیت سازمان ملل بخواهد قطعنامهای برای ادامه لغو تحریمها ارائه کند، آمریکا با آن مخالفت میکند و اگر قطعنامهای ارائه نشود هم تحریمها ۳۰ شهریور برمیگردند.
هلگا اشمید، معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که ریاست نشست کمیسیون برجام در وین را بر عهده داشت، با انتشار بیانیهای تاکید کرد که «شرکت کنندگان در این نشست تاکید کردند که آمریکا به صورت یکطرفه حضور خود در برجام را پایان داد و به دنبال آن در هیچیک از فعالیتهای مربوط به برجام شرکت نداشته است.»
در بخشی از این بیانیه آمده که اعضای کمیسیون برجام بر مواضع قبلی خود در مخالفت با اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریمهای ایران تاکید کردند و گفتند: «آمریکا نمیتواند به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، روند بازگرداندن تحریمها را آغاز کند».
نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی وزارت امور خارجه ایران و کشورهای روسیه، چین، آلمان، فرانسه و بریتانیا رو ز گذشته (سهشنبه ) در وین برگزار شد.
از سوی دیگر عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه حکومت اسلامی ایران، نیز گفت که «اعضای این توافق، آمریکا را به عنوان مشارکت کننده برجام نمیشناسند و حقی برای این کشور در خصوص استفاده از سازوکارهای درون برجام یا قطعنامه ۲۲۳۱ قائل نیستند».
عراقچی افزود که «طرفهای باقیمانده در برجام تلاشهای آمریکا در نیویورک برای بهکارگیری مکانیسم ماشه را غیر قانونی و بلااثر دانسته و معتقدند که این اقدام نمیتواند موثر واقع شود».