حقوق بشر از  موضوعات اصلی  گفتگوی وزیر خارجه سوئیس با مقامات حکومت ایران بود

درباره مضمون مذاکرات ایگناتسیو کاسیس، وزیر امور خارجه سوئیس با مقامات جمهوری اسلامی ایران اطلاع‌رسانی دقیقی نشده است. کاسیس با انتشار یک پست توییتری گفته با مقامات ایران بر سر کانال مالی و مسائل حقوق بشر گفتگو کرده است.

در حالیکه رسانه‌های ایران عمدتا مدعی شده‌اند که محورهای اصلی گفت‌وگوی بین کاسیس و مقامات ایران حول گسترش مناسبات تجاری و سازوکار مالی سوئیس برای ارسال کالاهای نوع‌دوستانه دور می‌زده است، وزیر امور خارجه سوئیس با انتشار یک پست‌توییتری اعلام کرده است که با مقامات ایران همچنین درباره مسائل حقوق بشر نیز گفت‌وگو کرده است.

ایگناتسیو کاسیس، وزیر امور خارجه سوئیس، در جریان سفر سه‌روزه خود از ایران با  محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و همچنین حسن روحانی، دیدار و گفت‌وگو کرده است.

کاسیس با انتشار  پیامی در توئیتر نوشته است: «صلح، تحول اقتصادی و حقوق بشر. این‌ها محصول گفت‌وگوهای ثمربخش من با همتای ایرانی‌ام بوده است».

فیلیپه ولتی، سفیر سابق سوئیس در ایران در گفت و گو با  فرستنده “اس‌ار‌اف” سوئیس گفته است که سوئیس از عملکرد ایران در زمینه حقوق بشر راضی نیست.

سفیر سابق سوئیس در ایران در ادامه  گفته است که سوئیس معمولا انتقادهای ناظر بر نقض حقوق بشر را در پشت درهای بسته به مسئولان جمهوری اسلامی ابراز می‌کند و به همین دلیل هم، حکومت ایران از عملکرد سوئیس رضایت دارد.

او در ادامه در ارتباط با انتقادهای کشورش از حکومت ایران گفت:  در برخی از موارد، این اقدامات ما موثر واقع شده است. به عنوان نمونه، در یک مورد مانع از اجرای حکم اعدام شده است. ولی پیام اصلی چنین انتقادهایی این است که حکومت ایران بداند، جهان با رویکردی انتقادی به عملکرد‌‌های غیردموکراتیک آ‌ن‌ها می‌نگرد.

علیرغم  گمانه‌زنی‌ها پیرامون تلاش وزیر خارجه سوئیس برای فراهم آوردن زمینه‌های گفت‌وگو و مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران مدعی شده بود که موضوع دیدار بین کاسیس و ظریف ربطی  به مناسبات بین ایران و آمریکا نداشته است.

باید یادآور شد که سوئیس از زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران تاکنون، حافظ منافع ایالات متحده در ایران است. همین موضوع به چنین گمانه‌زنی‌هایی دامن زده بود.

در این دیدار محمدجواد ظریف، و همچنین حسن روحانی، با انتقاد از عدم حمایت و پشتیبانی کافی اروپا از تراکنش‌های مالی و دادوستد بازرگانی با ایران، از عملکرد سوئیس و راه‌اندازی کانال مالی این کشور قدردانی کرده‌اند.

حسن روحانی در این دیدار گفته بود که انتظار حکومت  اسلامی از کشورهای اروپایی این بوده است که در برابر اقدامات آمریکا و تحریم این کشور، «اقدام عملی قاطع و صریحی انجام دهند».

او در ادامه خواستار فعال‌تر شدن کانال مالی  سوئیس و ایفای نقش موثرتر و مفیدتر» آن شده است.

کانال مالی سوئیس برای نخستین بار در ماه بهمن سال گذشته به طور آزمایشی زمینه صدور دارو و مواد خوراکی به ایران را فراهم ساخت. در چارچوب این کانال و پس از تاخیر بیست ماهه، در خرداد ماه سال جاری، نخستین محموله دارویی و نوع‌دوستانه شرکت‌های سوئیسی از این طریق وارد بازار ایران شد.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که منابع مالی این سازوکار سوئیس توسط ایران تامین می‌شود و تاکید کرده بود که دسترسی ایران به منابع مالی برای حمایت از این سازوکار “بی‌نهایت” نیست