حکومت از نظر مالی در آستانه ورشکستگی قرار گرفته، ولی روحانی لایحه بودجه را با عنوان “ایستادگی” به مجلس می دهد

در همان حالی که دولت می گوید که برای مبارزه با فقر و گرانی و بیکاری در جامعه پول کافی در  اختیار ندارد.، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ، لایحه بودجه سال ۹۹ را با عنوان «ایستادگی و استقامت در برابر تحریم» به مجلس ارایه داده است.

به گفته آگاهان امور خبری در شرایطی که بودجه توسط روحانی، بودجه دوران تحریم اعلام شده است، بودجه نهادهای مذهبی و تبلیغی نه تنها کاهش نیافته که حدود ۷۰ میلیارد تومان هم افزایش نشان می‌دهد.

با بررسی ارقام بودجه برخی نهادهای خاص مانند حوزه‌های علمیه یا جامعه المصطفی العالمیه که مهم‌ترین مرکز طلاب خارجی در ایران است، نشان می‌دهد که سال “ایستادگی و استقامت در برابر تحریم” تغییر چندانی در بودجه آنها ایجاد نکرده و در برخی موارد افزایش هم یافته است.

جامعه المصطفی العالمیه که تشکیلات مرکزی آن در قم قرار دارد، و تاکنون از بیش از  ۱۳۰ کشور جهان طلبه جذب کرده‌اند و ۸۰ مرکز مذهبی که طبعا به تبلیغ مذهب شیعه مشغول هستند، را تحت حمایت دارند. ماموریت اصلی‌ طلاب تحت حمایت و تربیت این مرکز، گسترش مذهب شیعه در کشورهای مختلف است.

گفته شده است که در این لایحه مجموع بودجۀ حوزه‌های علمیه، ۴۶۸ برابر بودجۀ حمایت از دانش‌آموزان ابتدایی مناطق محروم، ۱۱۴ برابر بودجۀ سازمان مدیریت بحران کل کشور، ۶۸ برابر بودجۀ کمک به بیمارستان‌های مناطق محروم، ۵۴ برابر بودجۀ برنامه حفاظت و حمایت از منابع طبیعی کشور، ۱۶ برابر بودجۀ بنیاد بیماری‌های خاص، و ۱۰ برابر بودجۀ کاهش آلودگی هوا است.

هم چنین  بودجۀ “جامعه المصطفی العالمیه” به تنهایی ۹۲ برابر بودجۀ حمایت از دانش‌آموزان ابتدایی مناطق محروم، ۸۰ برابر بودجۀ برنامه مقابله با بیابان‌زایی، و ۸/۱ برابر بودجۀ برنامه پایش و مدیریت آلاینده‌ها است. این درحالی که تنها  در تهران سالیانه بین چهار-پنج هزار نفر بر اثر آلودگی هوا می‌میرند.

گفته شده است : جمع بودجۀ “موسسه نشر آثار حضرت امام” و “آستان مقدس امام خمینی” ۸/۱برابر بودجۀ کمک به بیمارستان‌های مناطق محروم و ۱۲ برابر بودجۀ حمایت از دانش‌آموزان ابتدایی مناطق محروم.

در این لایحه بودجه‌های نهادهای وابسته از جمله سازمان تبلیغات اسلامی، دانشگاه امام صادق ، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها ، موسسه آموزشی پژوهشی «امام خمینی» وابسته به مصباح‌یزدی و سایر نهادهای مرتبط با  نشر و تبلیغات دین تشیع در حدود ۳ درصد افزایش یافته است .

آگاهان امور می گویند : بودجه سال ۹۸ این نهادها در مجموع بیش از ۱۰۰۷ میلیارد تومان بود که با این حساب، بودجه آنها برای سال آینده ۲۷ میلیارد تومان افزایش یافته است.

رهبران جمهوری اسلامی هم به روال معمول برای نشر آثار و تبلیغ کارهای شخصی‌شان سهمی از بودجه سالانه دارند. موسسه پژوهشی و فرهنگی انقلاب اسلامی، که توسط مسعود خامنه‌ای، فرزند رهبر جمهوری اسلامی، اداره می‌شود و به نشر و تبلیغ آثار آیت‌الله خامنه‌ای مشغول است در مجموع ۳۴ میلیارد تومان بودجه دارد. بودجه این موسسه امسال ۲۹ میلیارد تومان بود که بیانگر افزایش پنج درصدی در سال آینده است.یعنی ۹۰ میلیارد تومان برای دفاتر خامنه‌ای و خمینی تخصیص داده شده است .

آنچه در بودجه هر سال به دستور علی خامنه ای به عنوان بودجه نهادهای دینی و فرهنگی یا تبلیغاتی در رسانه‌ها مطرح می‌شود، تنها بخشی از بودجه اختصاص‌ یافته به این بخش‌هاست.