به گفته مقامات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در حالی که ٢٧١ شهرستان ایران در وضعیت قرمز و هشدار قرار گرفتهاند و سرعت انتقال ویروس سه تا هفت برابر افزایش یافته، الگوی مراجعه بیماران به بیمارستانها هم تغییر کرده و با افزایش شمار بیماران بدحال، ظرفیت تختهای آیسییو بیمارستانها پر شده است. این وضعیت در صورت تداوم، میتواند موجب تکرار تجربه دردناک ایتالیا و اسپانیا در اوج بیماری در این کشورها شود؛ ناگزیر شدن پزشکان از انتخاب بین بیماران.
در ۴۸ ساعت گذشته، ۳۹۷ بیمار دیگر مبتلا به کرونا در بیمارستانهای ایران درگذشتهاند و شمار مبتلایان شناسایی شده بر اساس آمارهای رسمی، به ۳۱۷ هزار و ۴۸۳ نفر رسیده است. در همینحال و همزمان با این که وزارت بهداشت اعلام کرد ١٧٠ شهرستان کشور در وضعیت قرمز و ١٠١ شهرستان در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند، گفته شد همین وزارتخانه پروتکلهای بهداشتی برای برگزاری کنکور سراسری در تاریخ مقرر و نیز مراسم ماه محرم تنظیم کرده است.
به گفته «ایرج حریرچی»، معاون کل وزارت بهداشت، اگرچه اصل تجمع بر خلاف دستورالعملهای مقابله با کرونا است اما پروتکلها در مراسم عزاداری محرم رعایت میشوند و مردم مطمئن باشند که هیاتها و مراسمهای عزاداری کاملاً موازین را رعایت خواهند کرد و تشکلهای مذهبی بهترین نمونه برای رعایت مسایل بهداشتی خواهند بود.
حریرچی همچنین با اشاره به تنوع شیوههای عزاداری در نقاط مختلف کشور، برگزاری برخی از مراسمهای ماه محرم را ممنوع اعلام و با مقایسه تجمع مردم در سواحل و بازارها با مراسم محرم، به شکل غیرمستقیم از برگزاری این مراسم دفاع کرد و گفت به مردم اطمینان میدهد که هیاتها پروتکلهای بهداشتی را کاملاً رعایت خواهند کرد و بهترین الگو برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی خواهند شد. البته او نگفت با وجود ۸۰ هزار هیات رسمی ثبت شده و تنها هشت هزار نفر بازرس، چهگونه با این اطمینان سخن میگوید.
معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به بهبود وضعیت استفاده از ماسک از سوی مردم تا ۷۰ درصد در مناطق شهری و ضرورت استفاده از روشهای بازدارنده همچون جریمه برای وادار کردن مردم به استفاده از ماسک گفت حتماً باید افرادی که برای تهیه ماسک محدودیت مالی دارند، از قاعده اخذ جریمه مستثنی شوند.
«علیرضا رئیسی»، معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به برگزاری مراسم عزاداری در محرم در تمام شهرها گفت این نگرانی وجود دارد که در این ایام، آمار مبتلایان به ویروس کرونا افزایش یابد: «چون هیچ استان بیخطری نداریم و پیشبینی میشود اگر دستورالعملهای بهداشتی در ایام عزاداری محرم بهطور کامل رعایت نشود، آمار مبتلایان به کرونا تا ۹۰ درصد افزایش یابد.»
او پیشنهاد داد قبل از شروع محرم، الگویی برای عزاداری اجرا و از طریق تلویزیون پخش شود و همچنین در استادیومهای ورزشی بسیاری عزاداریها را برگزار کرد یا حتی هر خانه میتواند یک حسینیه باشد و هر خانواده در خانه خود عزاداری کند.
«احمدحسین فلاحی»، سخنگوی «کمیسیون آموزش و تحقیقات» مجلس با اشاره به تشکیل هیاتی ۱۳ نفره متشکل از نمایندگان مجلس و وزارت بهداشت جهت نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان برگزاری کنکور، گفت این آزمون در موعد مقرر، یعنی اواخر مرداد با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار میشود و تاکید بر این است که از ۱۰۰درصد فضای اختصاص داده شده برای برگزاری آزمون، تنها ۲۰درصد استفاده شود.
«حسین ذوالفقاری»، رییس کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت ضرورت دارد همه دستگاهها و نهادهای رسمی کشور طرح یک ساله همزیستی با کرونا را ارایه کنند.
«مسعود مردانی»، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه سرعت انتقال ویروس کرونا سه تا هفت برابر افزایش یافته است، هشدار داد که همچنان آمار مبتلایان و مرگومیر ناشی از کرونا در ایران رو به افزایش است و همه مسئول هستند تا پیک ابتلا به بیماری را کاهش دهند، در غیر این صورت در فصل سرما وضعیت بدتر خواهد بود.
«علیرضا سلیمی»، معاون سازمان نظام پزشکی ایران گفت میزان ابتلا در میان کادر درمان و جامعه پزشکی در ایران بیش از حد معمول است و این وضعیت در تهران افزایش یافته است و در نتیجه، شش هزار نفر از کادر درمان در تهران به کرونا مبتلا شده و ۱۵۰ نفر از آنها درگذشتهاند.
او افزود شمار بیماران بدحال مبتلا به کرونا افزایش یافته و در نتیجه، ظرفیت تختهای آیسییو تکمیل شده است و بیمارستانها به تجهیزات و تختهای آیسییو نیاز دارند.
بنا بر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، ابتلا به کرونا در اغلب شهرهای استان گیلان از تیر ماه سال جاری دوباره افزایش یافته است و شیب موارد بستری و ابتلا در شهرستانهای ورودی و مسافرخیز استان گیلان مانند رشت، رودبار، آستارا، رودسر، لنگرود و لاهیجان روند تندتری دارد.
به گفته او، تا ۳۰ درصد موارد ابتلا و بستری مربوط به مسافرانی هستند که به شهرهای گیلان سفر کردهاند.
استان قم که در پیک اول کرونا در ایران وضعیتی بسیار بحرانی داشت، دوباره گرفتار وضعیت قرمز کرونا شده است. «محمدرضا قدیر»، رییس دانشگاه علوم پزشکی این استان ضمن متهم کردن مردم به عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی به عنوان مسئول وضعیت فعلی، هشدار داد که ظرفیت بیمارستانهای قم در حال تکمیل است و در حال حاضر ۳۵۹ نفر بستری مشکوک به کرونا در بیمارستانها هستند که حال ۶۶ نفر آنها وخیم است.
ستاد فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان قم هم در اطلاعیهای از مردم این استان خواست با توجه به قرمز شدن وضعیت کرونا در استان، تا حد امکان در خانه بمانند و ضمن پرهیز از شرکت در مراسم عروسی، عزاداری، ترحیم و تشییع، «عید غدیر» را هم مجازی برگزار کنند.
بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان، روز چهارشنبه ۱۰۹ بیمار جدید با علائم کرونا به جمع بیماران مبتلا و بستری در مراکز درمانی استان اضافه شدند و مجموع بیماران مبتلا به کرونا بستری در بیمارستانهای استان به ۸۳۰ نفر رسید. از این تعداد، ۱۸۶ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند.
در استان البرز هم که روزانه صدها هزار نفر از آنجا به تهران میروند و بازمیگردند، «حسین کریم»، رییس دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه تنها روز سهشنبه ۵۷۰ نفر به بیمارستانهای استان مراجعه کرده و ۷۱ نفر از آنها بستری شدهاند، گفت تعداد موارد بستری کرونا در استان به ۵۴۷ نفر رسیده است.
به گفته او، سهشنبه ۱۳ بیمار دیگر مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان استان به ۷۷۰ نفر رسیده است.
معاون درمان «دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا» همدان هم روز سهشنبه با اشاره به اینکه روزانه به طور متوسط ۲۵۰ نفر بیمار با علایم کرونا به بیمارستانهای همدان مراجعه میکنند و ۸۰ نفر آنها بستری میشوند، گفت تاکنون ۳۹۲ نفر مبتلا به کرونا در استان درگذشتهاند.
به گفته «ابراهیم جلیلی»، در پنج روز گذشته روند صعودی کرونا در استان همدان ثابت شده و مجموع بیماران بستری استان که در هفتههای اخیر ۶۵۰ نفر بود، اکنون به ۴۵۰ نفر رسیده است.
مسئولان بیمارستان علوم پزشکی استان فارس در هفتههای گذشته به خاطر نرخ پایین مرگومیر در میان مبتلایان، از سوی مسئولان وزارت بهداشت تقدیر شده بودند. اما اکنون «عبدالرسول همتی»، معاون دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به افزایش شمار مبتلایان به کرونا در استان فارس، گفت روند افزایشی مرگ بر اثر این بیماری در استان بسیار نگران کننده است.
آمار کل فوتیها در استان فارس به ۵۴۶ نفر رسیده است و هم اکنون ۹۲۱ بیمار در بیمارستانها و ۱۰۱ نفر از آنها در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند.
به گفته دکتر همتی، ۷۰درصد مبتلایان به کرونا را افرادی در گروه سنی ۱۰ تا ۵۰ سال تشکیل میدهند و ۱۵درصد از مبتلایان این گروه هم فوت میکنند.
«مهدی سعادتی»، رئیس مجمع نمایندگان استان مازندران در جلسه علنی مجلس با اشاره به وضعیت بحرانی کرونا در مازندران گفت این استان بعد از موج دوم کرونا، با مشکلات جدی روبهرو است و روزانه صدها نفر در آن فوت کردهاند و استان برای تهیه دارو، دستگاه اکسیژن ساز و وسایل تخصصی با مشکل مواجه شده است.
وزارت بهداشت در حالی اعلام میکند استان بوشهر در وضعیت هشدار قرار دارد که به گفته سخنگوی این وزارتخانه، هم اکنون شش شهرستان این استان در وضعیت قرمز و دو شهرستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند و تعداد موارد بستری روزانه در برخی شهرستانهای استان نظیر بوشهر، برازجان و گناوه دارای شدت بیشتری است. به این ترتیب، سیاست مهندسی آمار و اطلاعات به شکلی که وضعیت کمتر بحرانی به نظر برسد، همچنان در وزارت بهداشت به بدترین شکل ممکن ادامه دارد.
در ۴۸ ساعت گذشته، بر اساس آماری که سخنگوی وزارت بهداشت روزانه اعلام میکند، پنجهزار و ۲۵۰ مبتلا به کرونای جدید در کشور شناسایی شدهاند و مجموع مبتلایان شناسایی شده به ۳۱۷ هزار و ۴۱۳ نفر رسیده است. در همین ۴۸ ساعت بنابر آمار رسمی، ۳۹۷ مبتلای دیگر جان خود را به خاطر عوارض کرونا از دست دادهاند و آمار رسمی جانباختگان کرونا در ایران به ۱۷ هزار و ۸۰۲ نفر رسیده است.
به گفته «سیما ساداتلاری»، ۲۷۱ شهرستان در وضعیت قرمز و هشدار کرونا قرار دارند و عملا تمامی منطق کشور به ویروس کرونا آلوده است. از این میان، ١۴ استان مازندران، تهران، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز و ١٢ استان فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، قم، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد هم در وضعیت هشدار کرونا قرار دارند.