اعتراضهای ضددولتی در عراق و لبنان رو به گسترش است. احزاب مورد حمایت ایران در این دو کشور در قدرت سهیم هستند. کارشناسان میگویندحکومت ایران،به شدت نگران کاهش نفوذ خود در عراق و لبنان است.
امیر حاتمی وزیر دفاع حکومت ایران، در سمینار آنلاین مقامات ارشد دفاعی رژیم ، ادعا کرد که مجموعهای از تحولات منطقهای و بینالمللی در ضدیت با رژیم حاکم بر کشورش، اتفاق افتاده است.
حاتمی در ادامه افزوده است که تحولاتی چون تغییر دولت پیشین عراق، ترور قاسم سلیمانی و فخری زاده و بروز اعتراضها در لبنان و عراق تا حوادث سوریه را “با محوریت غلبه بر جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته” و آنها را به “دخالت خارجی” ربط داده است.
حاتمی همچنین تشکیل ائتلاف عربی برای دفاع از دولت قانونی کشور قانونی یمن، جنگ قره باغ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان و مخالفت افغانها با دخالت ایران در امور کشورشان را با انگیزه خصومت با نظام حاکم بر ایران وانمود کرده است.
وی مدعی شده است که « توطئههای دشمن در سطح استراتژیک، ادامه خواهد داشت؛ بویژه در خصوص برتری منطقهای حکومت ایران و توانمندیهای موشکی آن و این روند با قدرت تمام تا تحقق تمامی اهداف، ادامه خواهد یافت».
یادآور می شود که پیشتر نیز چندین تن از مسئولان ایرانی در مواضع سال گذشته خود از برپایی تظاهرات در عراق و لبنان علیه طبقه سیاسی حاکم، احزاب، رانتخواری و دخالتهای خارجی بویژه دخالتهای ایران انتقاد کرده بودند.
علی خامنهای که جمهوری اسلامی ایران را “جزیره ثبات” در منطقه میخواند، پیشتر گفته بود : «دلسوزان عراق و لبنان بدانند اولویت اصلی آنان، علاج ناامنی است و مردم این کشورها نیز بدانند مطالبات بحق آنها فقط در چارچوب ساختارهای قانونی قابل تامین است.»
هاشم هاشمی، تحلیلگر مسائل امنیتی عراق به آسوشیتدپرس پیشتر در این باره گفته بود: «ایران از اعتراضهای مردمی میترسد چون در حال حاضر بیشتر منفعت را از دولت و پارلمان عراق میبرد، چون این دو نهاد در دست احزاب نزدیک به حکومت ایران هستند.»
هاشمی تأکید کرد که پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی ایران نفوذ خود را در عراق گسترش داده و حال تصمیم دارد نفوذ خود را حفظ کند.
علیرغم موضعگیری دولت ایران مبنی بر عدم دخالت در اوضاع داخلی عراق و لبنان، نگرش معترضان عراقی و لبنانی نسبت به حکومت ایران هم در حال تغییر است.