حکومت ایران با توسل به برخی سفسطه بازی های حقوقی، می خواهد بر تنگه هرمز مسلط شود

از اظهارات برخی فرماندهان سپاه پاسداران و اصولگرایان حکومت اسلامی، که در ماه های اخیر انتشار می یابد، چنین استنباط می شود که رژیم ایران می کوشد مقدمه تسلط بر آمد و شد کشتی ها در تنگه بین المللی هرمز زا پایه ریزی کند و به ویژه درصدد براید رفت و آمد کشتی های آمریکایی را به کنترل خود در آورد.

در ماه های اخیر که بحران در حوزه خلیج فارس بالا گرفته، سپاه پاسداران نه تنها به چندین نفتکش خارجی آسیب رسانده و دو فروند از آن ها را به آتش کشیده، بلکه به ربودن چندین نفتکش دست زده که بزرگترین آن ها نفتکش بریتانیایی ایمپرو بوده که امروز (دوشنبه) اعلام گردید که آزاد شده است.

رژیم ایران برای اخلال در آمد و شد آزاد در تنگه هرمز، چند نفتکش متعلق به امارات عربی و یا عربستان را با این ادعا که حامل نفت قاچاق هستند توقیف کرد و موجب ایجاد مزاحمت برای آن ها گردید.

علاوه بر فرماندهان سپاه پاسداران، سخنگویان وزارت خارجه رژیم ایران نیز گفته اند که آن کشور حق دارد تردد کشتی ها را زیر نظارت خود داشته باشد. ربودن نفتکش بریتانیایی با این ادعا انجام گرفت که هنگام گذشته از تنگه هرمز، مقررات بین المللی را زیرپا گذاشته بود. امری که به مرور زمان، و به ویژه پس از آزادی این نفتکش، دروغ بودن آن به اثبات رسیده است.

در سال ۱۹۴۱۹۵۸ معاهده ای در ژنو امضا شد که به موجب آن، همه شناورها از هر کشوری که باشند حق دارند بی آن که زیانی وارد سازند، از آبراه های بین المللی و از جمله تنگه هرمز بگذرند. دولت ایران در آن دوران، از جمله امضا کنندگان این معاهده بین المللی بود.

در معاهده آمده است که تردد کشتی ها باید در آب های بین المللی و بدون ورود به آب های ساحلی یک کشور و یا لزوم لنگراندازی در بنادر آن صورت گیرد. ولی در معاهده با ایران، موافقت شده که به علت تنگ بودن هرمز، کشتی ها از بخشی از آب های ساحلی ایران و امارات بگذرند و مزاحمتی برای آن ها ایجاد نشود.

در معاهده دیگری که در سال ۱۹۸۲ امضا شد، تسهیلات و تضمین های بیشتری برای کشتیرانی بین المللی در نظر گرفته شده که دولت ایران نیز آن را امضا کرد ولی مجلس شورای اسلامی هنوز آن را از تصویب نگذرانده است.

حکومت ایران اکنون ادعا می کند که عبور کشتی های آمریکایی از تنگه هرمز، به گفته آن ها “بی ضرر” نیست و ناوگان آمریکایی هنگامی که می خواهد وارد خلیج فارس شود، هدفش ایجاد مزاحمت و به خطر انداختن کشتیرانی در این حوزه است.

رژیم ایران بدین سان قص دارد با استدلال های حقوقی که معلوم نیست تا چه حد در جامعه بین المللی قابل قبول به نظر آید، ادعای تسلط بر تنگه را کرده و مانع ورود رزمناوهای آمریکایی شود. فرماندهان سپاه پاسداران در ماه های گذشته چند بار گفته اند که از این پس کشتی های آمریکایی باید هنگام عبور از تنگه هرمز، از رژیم ایران اجازه عبور بگیرند و مکالمات باید به زبان فارسی انجام شود.

سامانه خبری تنظیم که گزارش تحلیلی مفصلی در این زمینه انتشار داده، در نتیجه گیری خود می نویسد: «ایران حق عبور ترانزیت را برای کشورهایی مانند ایالات متحده که عضو کنوانسیون سال ۱۹۸۲ نیست، قانونی نمی داند».

تحلیلگران می گویند که ادامه سرسختی و اصرار رژیم ایران در این مورد، ممکن است زمینه ساز یک درگیری نظامی باشد.

یادآوری می شود که پرزیدنت ترامپ روز گذشته، یکشنبه، گفت که آمریکا هیچ نفتی از شاخاب پارس وارد نمی کند و بنابراین، نیازی به آن خلیج ندارد.

گفتنی است که ایران در مورد تنگه هرمز، صاحب منحصر به فرد نیست، بلکه این تنگه در آب های ساحلی امارات عربی متحده نیز قرار دارد و رژیم ایران حق ندارد به طور یک جانبه رفتار کند.