روزنامه ایندیپندنت در یک گزارش تحلیلی در ارتباط با عادی سازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل به طور غیر مستقیم ارزیابی کرد و نوشت: رژیم ایران در قبال این رابطه به هیچ اقدام ابتکاری دست نزده و سیاست انفعالی در پیش گرفته است
این روزنامه نوشت: امارات عربی متحده با عادیسازی روابط با اسرائیل خود را به عنوان یک عامل مهم و جریانساز در ایجاد امنیت و آرامش در خلیج فارس و خاورمیانه مطرح کرده است
ایندیپندنت در ادامه گزارش خود نوشت : در واقع اولین تغییری که عادیسازی روابط بحرین و امارات با اسرائیل ایجاد میکند، افزایش فضا برای بازی سیاسی و دیپلماتیک اسرائیل در خاورمیانه است.
در همین رابطه پرزیدنت ترامپ، نیز اعلام کرده است که بحرین هم پس از امارات روابط خود را با اسراییل عادی میکند و بین دو کشور روابط دیپلماتیک برقرار میشود. اقدام بحرین در فاصله نزدیکی از اقدام امارات برای عادیسازی روابط با اسرائیل، در عمل یک فضای سیاسی امنیتی جدید در منطقه خلیج فارس و به تبع آن در خاورمیانه ایجاد میکند.
از دیدگاه این روزنامه پیش از طرح توافق عادی سازی روابط اسرائیل با امارات تنها مصر و اردن با اسرائیل قرارداد صلح امضا کرده بودند و عمده کشورهای عربی فاقد رابطه دیپلماتیک با اسرائیل بودند. اما اسرائیل حالا با تعداد بیشتری از کشورهای عربی روابط برقرار میکند، و این به آن معنا است که مقامات و دیپلماتهای اسرائیل در خاورمیانه تحرک بیشتری خواهند داشت.
ایندیپندنت نوشته است: که نکته مهمی، که در عادیسازی روابط اسرائیل با امارات دیده میشود، تمایل دو طرف برای آمد و شدهای مقامات آنان با یکدیگر است.
در ادامه این ارزیابی امده است که به تازگی یک هیئت اسرائیلی به ریاست مشاور امنیت ملی اسرائیل از امارات بازدید کرد و قرار است که یک هیات اماراتی نیز به زودی و پس از رفع محدودیتهای ناشی از مبارزه با همهگیری ویروس کورونا به اسرائیل سفر کند.
در این مقاله امده که به نظر میرسد پس از عادیسازی رابطه اسرائیل با امارات و بحرین، در آینده نزدیک باید شاهد آمد و شد بیشتر تجار و مقامات اسرائیلی به منطقه خلیج فارس و تجار و مقامات اماراتی به اسراییل باشیم و از همه مهمتر دومین تغییر آمادگی اسراییل برای ورود به محیط اقتصادی و تجاری منطقه است.
در گزارش تحلیلی این روزنامه آمده است: اسرائیل به رغم قرارداد صلحی که با مصر و اردن دارد، در عمل در بازارهای اقتصادی آنها حضور ندارد. ولی به نظر میرسد که امارات به عنوان یکی از مهمترین بازیگران اقتصادی منطقه، از نگاهی اقتصادی نیز مسیر آینده روابط با اسرائیل را پی گیری میکند. در واقع، امارات از این قدرت که ماهیت روابط عربی- اسرائیلی را بیش از سیاست به سوی اقتصاد تغییر دهد، برخوردار است.
ایندیپندنت در ادامه نگاشت: و اما سومین تغییر قابل انتظار، تغییر در فضا و معادلات امنیتی خلیج فارس است. که با برقراری این روابط اعراب و اسراییل به یکدیگر نزدیک شده و در مقابل تهدید مشترک آنها از سوی رژیم ایران به قدرت واحدی خواهند رسید .
مقامات حکومت ایران، در ادامه تهدیدات و اعتراضات خود نسبت به عادیسازی روابط امارات و اسرائیل، بحرین را نیز مورد انتقاد قرار دادند. سپاه پاسداران نیز با انتشار بیانیهای بحرین را تهدید کرده است که با انتقام مجاهدان قدس مواجه خواهد شد.
یادآور می شود که پیش از این، نیز قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده نیروی قدس، نیز با صدور بیانیهای بحرین را تهدید کرده بود.
این روزنامه در ادامه نوشت: از نگاه مسئولان حکومت ایران، عادیسازی روابط بحرین و امارات به معنای دعوت اسرائیل به محیط امنیتی خلیج فارس است. این در حالی است که تنشها و چالشها بین رژیم ایران و اسرائیل در یکی از بالاترین دوران خود است. تهران فکر میکند که اسرائیل به مرزهای جغرافیایی و امنیتی ایران نزدیکتر شده است و از این موضوع احساس تهدید میکند، اما واقعیت این است که بدون اسراییل نیز حکومت ایران روابط خوبی با عمده همسایگان عرب خود در خلیج فارس نداشته است.
ایندیپندنت در پایان گفته است که اسرائیل اکنون در کنار روابط دیپلماتیک با مصر و اردن به عنوان دو همسایه خود، در حال ورود به معادلات سیاسی امنیتی خلیج فارس و دورتر از مرزهای خود است.