حکومت ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه داد که از دومین سایت بازدید نشده دیدن کند

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که رژیم ایران در روزهای آینده به بازرسان آژانس اجازه خواهد داد از دومین سایت هسته‌ای این کشور، که تهران قبلا اجازه دسترسی به آن را نداده بود، بازدید کنند.

گروسی در ادامه با اشاره به مخالفت چند ماهه حکومت ایران برای ارائه امکان دسترسی به این دو سایت تایید کرد که «این مساله اکنون حل شده و ما در حال کار کردن با آنها هستیم ».

یادآور می شود: در اوایل شهریور ماه، سال جاری رییس‌ آژانس برای رسیدن به راه حلی برای دسترسی به دو سایت مذکور به ایران سفر کرده بود و چند روز پس از این دیدار، رژیم  اجازه دسترسی به یکی از سایت‌ها را ارائه کرد. نتیجه بررسی نمونه‌برداری‌های صورت گرفته از آن طی دو تا سه ماه ‌آینده اعلام خواهد شد.

بر اساس برخی گزارش‌ها، این دو سایت بخشی از برنامه سری تسلیحات هسته‌ای حکومت ایران  هستند که در سال ۲۰۰۳ متوقف شده بودند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به صورت علنی به مکان این دو سایت اشاره نکرده اما نیویورک‌تایمز به نقل از مقامات اطلاعاتی اسرائیل گزارش داده است که سایت هسته‌ای آباده یکی از آنهاست.

آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشتر اعلام کرده بود  که با بررسی های انجام شده توسط بازرسان از ایران مشخص گردید ذخایر اورانیوم غنی‌شده در حال حاضر ۱۰ برابر بیشتر از مقدار ذکر شده در برجام است که پیشتر تهران در سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های بزرگ امضا کرده بود.

بر اساس برجام، داشتن ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده به شکل ترکیبی معادل ۲۰۲٫۸ کیلو اورانیوم جایز است در حالی که بر اساس گزارش کنونی آژانس بین المللی ، ذخیره اورانیوم غنی‌شده ایران در حال حاضر به ۲۰۱۵ کیلوگرم می‌رسد.

آژانس هسته‌ای در ادامه گزارش خود اعلام کرد که حکومت ایران به بازرسان این آژانس اجازه دسترسی به یکی از دو مرکز اعلام نشده مشکوک به داشتن فعالیت‌های هسته‌ای را داده‌ است.

یکی از این دو مرکز مشکوک به اقدامات هسته‌ای اعلام نشده در اوایل سال ۲۰۰۰ در نزدیکی شهر رضا در استان اصفهان قرار دارد.

دومین مرکز مشکوک در نزدیکی روستای تورقوز آباد در جنوب تهران قرار دارد که نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل برای نخستین بار در جریان رونمایی از اسناد به سرقت رفته از آرشیو هسته‌ای ایران در سال ۲۰۱۸ توسط سرویس اطلاعاتی اسرائیل «موساد»، نام برد.

به گزارش رویترز آژانس از این سایت نمونه‌برداری کرده است تا ببیند در آنها اثری از مواد اتمی وجود دارد یا نه.

رویترز، نوشته است که در گزارش دیگر آژانس آمده که ایران در سه ماهه اخیر، به میزان ۵۳۴ کیلوگرم به ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود با غلظت پایین اضافه کرده است و این ذخایر به ۲۱۰۵ کیلوگرم رسیده است.