به گزارش شبکه خبری ایران اینترنشنال وزارت بهداشت ایران به دنبال سفارش واکسن انگلیسی کرونای آکسفورد-آسترازنکا از طریق هند است. تحویل این واکسن به ایران نیازمند تایید نهاد نظارتی هند و تامین بودجه درخواستی از دولت ایران است.
در این گزارش آمده است که سعید نمکی وزیر بهداشت، وابسته به سپاه پاسداران، خطاب به اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، خواهان موافقت با بودجه لازم برای خرید واکسن کرونا از سه طریق کوواکس، چین و همچنین شرکت “انستیتو سرم” هند شده است.
انستیتو سرم یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده واکسن در جهان است. این شرکت در قراردادی با شرکتهای تولید کننده واکسن کرونا آکسفورد-آسترازنکا، تولید یک میلیارد دُز از این واکسن برای ارائه به کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط را بر عهدهدار دارد. اسم واکسن کرونایی که انستیتو سرم براساس فرمول واکسن کرونای آکسفورد-آسترازنکا تولید میکند «کوویشیلد» است.
حسن روحانی نیز پیشتر درباره به مقاومتهایی در داخل برای خرید واکسن اشاره کرد و گفت: دولت برای خرید واکسن خارجی و آغاز سریع واکسیناسیون تردید نمیکند.
او در سخنان خود با اشاره به نامشخص بودن نتیجه و زمانبر بودن آزمایش واکسن کرونای ساخت ایران، گفت که «اگر به خودکفایی کامل رسیدیم نیاز به وارد کردن نیست اما زمانی که هنوز راه مشخص نیست و کسی نمیداند واکسنی که شروع کردیم چند ماه طول می کشد تا واکسیناسیون در سطح وسیع در کشور انجام شود، بهتر است واکسن آمادهای که میتوانیم وارد کرده و سه هفته دیگر واکسیناسیون را شروع کنیم».
همزمان حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران،نیز ادعا کرد: «ما فرمولهای غلبه را پیدا کردیم یعنی رهیافتها و رویکردهایی که میتواند بدون اینکه فعلا به واکسن برسیم، شیوع کرونا را در مسیر نزولی قرار دهد، پیدا شده است».
محمدرضا نقدی، معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران، نیز پیشتر گفته بود: «با توجه به توصیه متخصصان، تشکیکهای جدی کارشناسان دنیا و سوابق بد برخی تولیدکنندگان کنونی واکسن کورونا، به پرسنل سپاه و بسیج تزریق واکسنهای خارجی را به دلیل مکانیسم عمل خاص آنها توصیه نمیکنیم».
با این حال محمود واعظی، رییس دفتر روحانی، تاکید کرد که برای خرید واکسن از محلهای مختلفی از جمله سازمان جهانی بهداشت و کوواکس، چین، هند و روسیه اقدام کردهایم.
او افزود که با چین در حال توافق برای خرید حدود چهار میلیون دُز هستیم که خرید این واکسن حدود دو ماه طول میکشد و با هند و روسیه نیز صحبتهایی انجام دادهایم که تعداد آن به میزانی بستگی دارد که آنها برای فروش تعیین کردهاند.
انستیتو سرم هند تاکنون حدود ۴۰ میلیون دُز از واکسن کرونا را آماده کرده که پس از ارائه مجوز در داخل هند مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این موسسه قصد دارد ماهانه ۵۰ تا ۶۰ میلیون دوز واکسن کرونا تولید کند و با راهاندازی سومین کارخانه خود در ماه مارس آینده، ظرفیت تولید خود را به ۱۰۰ میلیون دُز در ماه افزایش دهد.
تاکنون، واکسن ساخت مشترک آسترازنکا انگلیس و انستیتو سرم هند یکی از مهمترین دستاوردها در مقابله جهانی با کووید-۱۹، زیرا قیمت هر دوز آن تنها ۳ دلار است و این در حالی است که قیمت واکسنهای ساخت شرکتهای فایزر و مدرنا حداقل شش برابر این میزان است.
بر خلاف واکسنهای ساخته شده دیگر که باید در دماهای بسیار پایین نگهداری شوند، واکسن ساخت مشترک آسترازنکا- آکسفورد و انستیتو سرم را میتوان در دمای دو تا هشت درجه سلسیوس نگهداری کرد.
آزمایش بالینی واکسن آسترازنکا در برزیل و بریتانیا با دو دُز متفاوت صورت گرفت و مشخص شد که نیم دوز در مرحله اول و یک دوز کامل به فاصله یک ماه ۹۰ درصد موثر است در حالیکه تزریق دو دُز کامل از آن در فواصل یک ماه ۶۲ درصد تاثیرگذاری داشته است.